16.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΟι χρεωμένες χώρες του ευρώ χαίρονται για τη Λαγκάρντ

Οι χρεωμένες χώρες του ευρώ χαίρονται για τη Λαγκάρντ

«Η επιλογή της Γαλλίδας, Κριστίν Λαγκάρντ, ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα δώσει ανάσα ανακούφισης στις υπερχρεωμένες χώρες του ευρώ. Με τη νέα κεντρική τραπεζίτη, η ΕΚΤ θα μπορούσε να συμμετέχει ακόμη περισσότερο στη χρηματοδότηση των κρατικών προϋπολογισμών, υποστηρίζει η «Welt»
H γερμανική εφημερίδα γράφει:
«Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί βέβαια ακόμα, αφού μέχρι στιγμής η Κριστίν Λαγκάρντ είναι μόνο υποψήφια για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αλλά οι αντιδράσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές είναι ήδη σαφείς. Αμέσως μετά την σχετική ανακοίνωση μειώθηκαν οι αποδόσεις των δεκαετών ιταλικών κρατικών ομολόγων περίπου κατά το ένα δέκατο της ποσοστιαίας μονάδας, για τα ισπανικά, η μείωση ήταν παρόμοια, όπως συνέχισαν να μειώνονται και οι τόκοι που πρέπει να καταβληθούν από την Ελλάδα, γράφει η γερμανική εφημερίδα.
Και τούτο διότι οι χρηματοοικονομικές αγορές θεωρούν βέβαιο ότι η κ. Λαγκάρντ θα συνεχίσει την χαλαρή νομισματική πολιτική του νυν επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και ίσως την επεκτείνει έτι περαιτέρω, κάτι το οποίο είναι προς όφελος κυρίως των νοτίων χωρών της ευρωζώνης, με τα υψηλά ποσοστά χρέους. “Η κ. Λαγκάρντ είναι μια πολιτική υποψήφιος”, λέει ο Steen Jakobsen, ο επικεφαλής οικονομολόγος της δανικής Saxobank, ο οποίος είναι πεισμένος ότι “αυτό θα στηρίξει το Club Med και ειδικά την Ιταλία”.
Ο Ντάνιελ Χάρτμαν, επικεφαλής οικονομολόγος του “Αsset-manager Bantleon”, βλέπει παρομοίως τα πράγματα. «Οι χώρες της περιφέρειας θα αναπνεύσουν και θα καλωσορίσουν την εκλογή της κας Λαγκάρντ», λέει. «Είναι πιο ανοικτή σε θέματα αντισυμβατικής νομισματικής πολιτικής από τον κ. Βάιντμαν, τον επικεφαλής της Bundesbank» Σε περίπτωση αμφιβολίας, θα ταχθεί υπέρ μιας ακόμα πιο επεκτατικής νομισματικής πολιτικής, έως και υπέρ μιας νέας έκδοσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων.
Αλλά, η κ. Λαγκάρντ θα μπορούσε να προχωρήσει πολύ περισσότερο, επειδή δεν είναι τραπεζίτης αλλά πολιτικός και δεν έχει εργαστεί ποτέ σε μια κεντρική τράπεζα. Αντίθετα, ήταν υπουργός Οικονομικών μεταξύ 2007 και 2011. “Θα καθοδηγείται λιγότερο από θεωρητικές απόψεις όπως ότι «οι κεντρικές τράπεζες δεν επιτρέπεται να διαχειρίζονται τα δημόσια οικονομικά», λέει ο κ. Χάρτμαν. Ταυτόχρονα όμως, υπάρχει επίσης ο κίνδυνος η ΕΚΤ να γίνει ακόμα πιο πολιτική και να εμπλακεί περισσότερο στη δημόσια χρηματοδότηση των χωρών της νότιας Ευρώπης.
Είναι επίσης γεγονός ότι η κ. Λαγκάρντ, από τη θέση της ως επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), έχει υποστηρίξει το κούρεμα του ελληνικού χρέους.
Ωστόσο, επειδή οι εταίροι του ευρώ απέρριψαν το κούρεμα του χρέους, το τρίτο πακέτο βοήθειας συμφωνήθηκε τελικά χωρίς το ΔΝΤ. Τώρα η κ. Λαγκάρντ θα βρίσκεται σε κρίσιμο πόστο εάν επανερχόταν το θέμα του κουρέματος τους χρέους, παρόλο που δεν θα ήταν σε θέση να αποφανθεί επί του θέματος ως επικεφαλής της ΕΚΤ», καταλήγει η Welt.
Πηγή Die Welt

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ