Η ομάδα χορού Griffon φέρνει το «Kaos» στη Μικρή Επίδαυρο

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 3 Ιουλίου 2019

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΟΛΙΤΙΣMΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ,

Η ομάδα χορού Griffon, της Ιωάννας Πορτόλου, φέρνει το «Kaos» στη Μικρή Επίδαυρο, για δύο παραστάσεις, στις 12 και 13 Ιουλίου (21:30′). Πρόκειται για ένα έργο που εξερευνά την ανθρώπινη ανάγκη για ταυτότητα. Μια χορογραφική δουλειά που ακροβατεί ανάμεσα στην σύνθεση και την αποσύνθεση, εξετάζοντας την ιδιότυπη πολυμορφία της ιστορίας μας.
Μετά από δύο πετυχημένα έργα, το «Risk» (2018) και το «Elizabeth» (2019), η Ιωάννα Πορτόλου συνεχίζει την πολύχρονη χορογραφική ενασχόληση της με το απρόβλεπτο στοιχείο της ανθρώπινης φύσης. Στο νέο της έργο «Kaos» καταδύεται μαζί με την ίδια χορευτική ομάδα στην ελληνική ιστορία, δημιουργώντας μια εκρηκτική παράσταση για τις ρίζες μας και πώς αυτές επιβιώνουν στο παρόν.
«Το «Kaos» θυμίζει έντονα ρετρό σουβενίρ «Made in Greece». Μιλάει για το βάρος του πολιτισμού που κουβαλάμε, θέτοντας έτσι ερωτήματα ως προς την εξέλιξη της ταυτότητας μας στο σήμερα. Εντονες και σουρεαλιστικές εικόνες ζωντανεύουν επί σκηνής, φέρνοντας μαζί τους πρωτόπλαστους, θεούς και ήρωες που περιπλανώνται μαζί στη γη μιας σύγχρονης ελληνικής Βαβέλ. Ετερόκλητα μουσικά είδη, από ηλεκτροακουστικούς ήχους μέχρι παραδοσιακά ακούσματα, συνθέτουν ένα ιδιόμορφο ηχητικό σύμπαν» σημειώνουν οι συντελεστές.
Οπως κάθε χορογραφική δουλειά της Ιωάννας Πορτόλου και της ομάδας χορού Griffοn, έτσι και το «Kaos» επιτρέπει στον θεατή να γίνει μέρος του έργου, προσφέροντας μια άκρως βιωματική εμπειρία.
Λίγα λόγια για την Ομάδα χορού Griffόn
H ομάδα χορού Griffόn ιδρύθηκε το 2000 από την Ιωάννα Πορτόλου, με στόχο τη δημιουργία παραστάσεων που δίνουν προτεραιότητα στη δημιουργία εικαστικού χώρου.
Παραστάσεις της ομάδας έχουν παρουσιαστεί σε μεγάλα θέατρα και οργανισμούς στην Ελλάδα: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Φεστιβάλ Αθηνών, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Θέατρο Τέχνης, Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, Δημήτρια. Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια, οι παραστάσεις ταξίδευαν εντός και εκτός Ευρώπης (Αγγλία, Γερμανία, Σερβία, Αίγυπτος κ.ά.). Από το 2000 και για τέσσερις συνεχείς χρονιές, η ομάδα είχε σταθερή συνεργασία με το Θέατρο Αμόρε, παρουσιάζοντας εκεί πέντε δικά της έργα.
Το 2012, έπειτα από ανάθεση, η ομάδα χορογράφησε και παρουσίασε το μπαλέτο «Τα πλάσματα του Προμηθέα» του Μπετόβεν σε συνεργασία με την Καμεράτα στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, ενώ παλαιότερα, στο πλαίσιο μεγάλων πολιτιστικών θεσμών, έχει δεχθεί επίσης παραγγελίες έργων όπως το «Lapland» (2004) και η «Μηλιά» (2006) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Τα έργα της ομάδας «Δάσος» (Θέατρο Τέχνης, 2014), «Ταμπού» (Φεστιβάλ Αθηνών, 2015) και «Πορνό» (Φεστιβάλ Αθηνών, 2017) αποτέλεσαν ένα τρίπτυχο από ντουέτα του Γιάννη Νικολαΐδη και της Σεσίλ Μικρούτσικου, τα οποία αναπαριστούν τρεις διαφορετικές εκδοχές μιας ανθρώπινης σχέσης. Τα δύο τελευταία έργα της ομάδας ήταν το «Risk» (Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, 2018) και το «Elizabeth» (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 2019).
Τη μουσική σύνθεση επιμελείται ο Αντώνης Παλάσκας, τα κοστούμια η Ιωάννα Τσάμη και τους φωτισμούς ο Τάσος Παλαιορούτας. Ερμηνεύουν: Ιωάννα Αποστόλου, Σεσίλ Μικρούτσικου, Γιάννης Νικολαΐδης, Ηλίας Χατζηγεωργίου.
Τιμές εισιτηρίων: 25 ευρώ/ Φοιτητικό, 65+: 10 ευρώ / Ανεργοι, ΑμεΑ: 5 ευρώ.