16.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣMΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΟψεις της Ελλάδας και της Αθήνας μέσα από τις φωτογραφίες ξένων στρατιωτών,...

Οψεις της Ελλάδας και της Αθήνας μέσα από τις φωτογραφίες ξένων στρατιωτών, 1940-1945

Τι φωτογράφιζαν λοιπόν οι ξένοι στρατιώτες που πέρασαν είτε ως σύμμαχοι / υπερασπιστές, είτε ως κατακτητές / στρατός κατοχής; Εβλεπαν και φωτογράφιζαν με διαφορετική ματιά οι μεν και οι δε; Ποια αξία έχουν αυτές οι φωτογραφίες; Τι προσφέρουν και με ποιο τρόπο μπορούν να συμβάλλουν στην γνώση μας και την κατανόηση της περιόδου;
Κάποιοι από αυτούς είχαν τις δικές τους φωτογραφικές μηχανές, άλλοι βασίζονταν σε συναδέλφους – επίσης ερασιτέχνες – φωτογράφους ή σε ντόπιους πλανόδιους επαγγελματίες. Πηγή αναμνηστικών φωτογραφιών ήταν συχνά και οι φωτογράφοι των μονάδων τους – κατά κάποιο τρόπο «ημι-επαγγελματίες», ή ακόμα και οι επίσημοι φωτογράφοι προπαγάνδας. Ετσι, δημιουργήθηκε ένας όγκος εκατοντάδων χιλιάδων φωτογραφιών που γέμισαν άλμπουμ, τοποθετήθηκαν σε κορνίζες ή κρατήθηκαν σε φακέλους ή ακόμα και πορτοφόλια «σε ανάμνηση της υπηρεσίας στην Ελλάδα».
Αφετηρία της εν λόγω συλλογής ήταν η ιστορία της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και βασικός στόχος η φωτογραφική τεκμηρίωση διαφόρων στιγμών της. Οι ελληνικές πηγές ήταν έτσι κι αλλιώς περιορισμένες, οπότε η αναζήτηση στο εξωτερικό ήταν σχεδόν υποχρεωτική. Η διεύρυνση της χρήσης του Διαδικτύου και η αυξημένη προσφορά σχετικού υλικού την τελευταία δεκαετία, διεύρυναν σε τεράστιο βαθμό τις δυνατότητες πρόσβασης και απόκτησης τέτοιου υλικού. Σταδιακά το επίκεντρο της συλλογής ξέφυγε από την αεροπορία και μετακινήθηκε στην περίοδο 1939-1949 με ιδιαίτερη έμφαση το πρώτο μισό της δεκαετίας, όπου άλλωστε και το υλικό είναι περισσότερο.
Κάποιες από αυτές τις ερωτήσεις βρίσκουν την απάντησή τους μέσα από τη συγκεκριμένη παρουσίαση, των μικρών, προσωπικών φωτογραφιών των ξένων στρατιωτών, που θα πραγματοποιηθεί στο «Αρχείο Πολέμου», το Σάββατο 29/6/2019 και ώρα 19:30.
Πληροφορίες διδα Μάκα Ντοχνάτζε, στο τηλέφωνο του Αρχείου, 210-8676390 ή στο κινητό 69-98088220.
Αρχείο Πολέμου, Μηθύμνης 36 Πλ. Αμερικής, www.wararchivegr.org.

Colourised snapshots of Himmler’s visit to Athens and to the Akropolis, from the photo archives of the War Archive.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ