21.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣMΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΟίκος Ψαθάρης: Κάσιαλος, Σάββα και Διαμαντής η χρυσή τριάδα της Δημοπρασίας

Οίκος Ψαθάρης: Κάσιαλος, Σάββα και Διαμαντής η χρυσή τριάδα της Δημοπρασίας

Η 26η Δημοπρασία Εργων Τέχνης του Οίκου Ψαθάρης ολοκληρώθηκε, αποφέροντας το συνολικό ποσό των 227.391 ευρώ. Από τα 120 αποκτήματα της συλλογής πωλήθηκαν συνολικά τα 76, ενώ η δημοπρασία σημείωσε ποσοστά 63% by lot και 90% by value. Η αναλογία 90% επί της συνολικής αξίας θεωρείται ποσοστό ρεκόρ, καθώς σημειώνεται στα πρώτα χρόνια μετά την οικονομική κρίση του 2012 αντανακλώντας σημαντική οικονομική ανάκαμψη.

Το Ζευγάρι – Γιάννης Γαΐτης


Κορυφαίο έργο της δημοπρασίας αναδείχθηκε το Θέρος του Μιχαήλ Χρ. Κάσιαλου, που υπερκέρασε την εκτιμώμενη τιμή των 18.000 ευρώ. Το έργο συγκέντρωσε 11 κτυπήματα και πωλήθηκε για 32.819 ευρώ – σημειώνοντας την υψηλότερη τιμή πώλησης της 26ης Δημοπρασίας του Οίκου Ψαθάρη.
«Είναι ένα εξαιρετικό έργο», ανέφερε ο Νίκος Ψαθάρης, Ιδρυτής του Οίκου. Το έργο του Κύπριου ναϊφ με το τραγικό τέλος – σκοτώθηκε από Τούρκους στρατιώτες κατά την εισβολή του 1974 – αποδεικνύεται ότι παραμένει μια σταθερή και ασφαλής επένδυση.
Ανάμεσα στα έργα που δημοπρατήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης 5 Ιουνίου, στο Ξενοδοχείο Χίλτον στη Λευκωσία, ήταν το Αφηρημένο Τοπίο του Χριστόφορου Σάββα, το οποίο απέφερε το ποσό των 25. 927 ευρώ. Εχοντας τιμή εκκίνησης 15.000 ευρώ, το Αφηρημένο Τοπίο του Κύπριου μοντερνιστή συγκέντρωσε εφτά κτυπήματα και αναδείχθηκε ως το δεύτερο ακριβότερο έργο της δημοπρασίας, αυξάνοντας την εκτιμώμενη του τιμή κατά 10.000 ευρώ.
Την τρίτη θέση κατέλαβε Η Χωράφα του Αδαμάντιου Διαμαντή που πωλήθηκε για 22.391 ευρώ, ξεπερνώντας την αρχική τιμή των 19.000 ευρώ. Η τετράδα των κορυφαίων συμπληρώθηκε με το τοπίο Σούρουπο στις Μυγδαλιές του Τηλέμαχου Κάνθου, που επίσης ξεπέρασε την προσδοκώμενη τιμή των 8.500 ευρώ, φθάνοντας στις 10.017 ευρώ. Η Αλωνα του Κάνθου κινήθηκε εντός των πλαισίων της αρχικής της τιμής αποφέροντας το ποσό των 8.249 ευρώ.
Περιζήτητος Γαΐτης
Το έργο του Γιάννη Γαΐτη με τίτλο Το Ζευγάρι αποδείχθηκε εξαιρετικά δημοφιλές, αποσπώντας εφτά κτυπήματα για να κατακυρωθεί στις 5.421 ευρώ. Ενδιαφέρον καταγράφηκε για το έργο του Λευτέρη Οικονόμου Οι Μεγάλοι Χαρτοπαίκτες, το οποίο συγκέντρωσε τέσσερα κτυπήματα ανεβάζοντας την τιμή πώλησης στις 7.071 ευρώ. Το έργο του Οικονόμου Οδός Οθωνος συγκέντρωσε εφτά κτυπήματα και πωλήθηκε για 5.185 ευρώ, ενώ Το Παραλίμνι του Ξάνθου Χατζησωτηρίου έφθασε τις 4.360 ευρώ. Το έργο του Μάριου Λοϊζίδη Συνδυασμοί για Ενατένιση πωλήθηκε μετά από τρία κτυπήματα για 5.303 ευρώ.

Αφηρημένο Τοπίο – Χριστόφορος Σάββα


Στα πλαίσια της προσδοκώμενης τιμής κινήθηκαν τα έργα Στη Παραλία (2.946 ευρώ) και Αδελφική Αγάπη (2.946 ευρώ) του Στας Παράσχου, το έργο Υδρα (2.357 ευρώ) του Γιώργου Μαυροεΐδη, το έργο Χωρίς Τίτλο (2.357 ευρώ) του Βασίλη Σπεράντζα, Νεαρή Βοσκοπούλα (1.767 ευρώ) του Επαμεινώνδα Θωμόπουλου, το Τοπίο (1.178 ευρώ) του Βασίλειου Ιθακήσιου, το έργο Ανθρώπινες Μηχανές (1.178 ευρώ) του Ιωάννη Παπανελοπουλου, Φιγούρα (1.060 ευρώ) του Γιάννη Γαΐτη, Αθλητές (2.357 ευρώ) του Γιώργου Σκοτεινού, Ειρήνη (3.889 ευρώ) του Ανδρέα Χαραλαμπίδη, Ναύτης του Ανδρέα Κάραγιαν (2.239 ευρώ) και Βουφαβέντο (3.299 ευρώ) του Ιωάννη Κισσονέργη.

Τοπίο – Βασίλειος Ιθακήσιος


Ανάμεσα στα έργα μικρότερης οικονομικής αξίας που συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον είναι το έργο με τίτλο Φιγούρες του Ξάνθου Χατζησωτηρίου, που μετά από 12 κτυπήματα κατακυρώθηκε στον νέο του ιδιοκτήτη για την τιμή των 2.592 ευρώ, ενώ ο Αγγελος του Γιώργου Ερωτοκρίτου έφθασε μετά από δέκα κτυπήματα στις 1.119 ευρώ.
Ο οίκος εκτιμά ότι το αυξανόμενο ενδιαφέρον που παρατηρείται στις τελευταίες δημοπρασίες από επενδυτές και συλλέκτες που ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλον στα κτυπήματα είναι σημάδι ότι πολλοί επενδυτές έχουν ανακάμψει και επιστρέφουν στην αγορά δημοπρασιών έργων τέχνης. Παράλληλα, εκτιμά ο Νίκος Ψαθάρης «αρχίζει να δραστηριοποιείται μια ομάδα φιλότεχνων νεαρότερης ηλικίας που ίσως αποδειχθούν οι συλλέκτες του αύριο επενδύοντας σε έργα τέχνης μεγάλης και μικρότερης οικονομικής αξίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ