20.2 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΤσίπρας: Κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου

Τσίπρας: Κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου

Ο κ. Τσίπρας θα καταθέσει τη σχετική τροπολογία έως το τέλος της εβδομάδας, πριν τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Νομοθετική πρωτοβουλία για την κατάργηση της προνομοθετημένης μείωσης του αφορολόγητου ορίου αναλαμβάνει η κυβέρνηση, όπως γνωστοποίησε το βράδυ της Τρίτης ο Αλέξης Τσίπρας.
Το Μαξίμου δρομολογεί την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας σ’ ένα από τα τέσσερα νομοσχέδια, τα οποία είναι προγραμματισμένο να ψηφιστούν από τη Βουλή των Ελλήνων εντός της εβδομάδας.
Η τροπολογία θα περιλαμβάνει τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, η οποία αναμενόταν να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2020. Το συγκεκριμένο μέτρο είχε ψηφιστεί στο πλαίσιο του μεταμνημονιακού προγράμματος και της ρύθμισης του δημόσιου χρέους, μαζί με την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» στις συντάξεις, η εφαρμογή της οποίας τελικά ακυρώθηκε.
Ερωτηματικό η στάση της Νέας Δημοκρατίας
Ο κ. Τσίπρας, μέσω της τηλεόρασης της «ΕΡΤ», κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να προσέλθει στη Βουλή και να υπερψηφίσει το μέτρο.
Ωστόσο, ερωτηματικό αποτελεί αν τελικώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συμμετάσχει στις διεργασίες της Βουλής, καθώς έχει επανειλημμένως καταγγείλει ότι «δεν θα μπούμε στο κάδρο μίας απονομιμοποιημένης Βουλής, η οποία δεν έπρεπε να ανοίξει και άνοιξε μόνο για διευθετήσεις. Να τις κάνουν χωρίς εμάς».
Και αυτό διότι ο πρωθυπουργός αναμένεται να μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την προσεχή Δευτέρα και να ζητήσει την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών και τη διάλυση της Βουλής, ως συνέπεια του αποτελέσματος των πρόσφατων ευρωπαϊκών εκλογών.
Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι η ΝΔ είχε επιχειρήσει να καταθέσει αντίστοιχη τροπολογία (σ.σ. για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου) στη Βουλή τους προηγούμενους μήνες —μία προσπάθεια όμως, η οποία απέβη άκαρπη.
Την ίδια ώρα, ενδεικτική των προθέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η χθεσινοβραδινή (σ.σ. Τρίτη) ανακοίνωση της «γαλάζιας» παράταξης:
«Ο κ. Τσίπρας για μια ακόμη φορά επιβεβαίωσε ότι είναι αμετανόητος παρά το διπλό μήνυμα που του έστειλαν οι πολίτες στις εκλογές. Αφού μετέτρεψε τη Βουλή σε πλυντήριο των τελευταίων ρουσφετολογικών διευθετήσεων του ΣΥΡΙΖΑ, σύρεται πλέον να υιοθετήσει την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη μη μείωση του αφορολογήτου, την οποία μόνος του ψήφισε». Προφανώς αδυνατεί να συνειδητοποιήσει ότι οι πολίτες μετρούν πλέον αντίστροφα τις μέρες για να γίνει οριστικά πράξη η πολιτική αλλαγή που επιθυμούν».
Αγνωστη η στάση των θεσμών
Στο μεταξύ, ένα ακόμη πρόβλημα, το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, ως προς τη μείωση του αφορολόγητου, συνίσταται και στη γνώμη των θεσμών.
Προς το παρόν είναι άγνωστο αν οι εκπρόσωποι των δανειστών συναινούν στην κατάργηση της μείωσης, δεδομένων και των ανησυχιών για τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας.
Ηδη, μάλιστα, οι πρόσφατες παροχές της κυβέρνησης (σ.σ. «13η σύνταξη, μείωση ΦΠΑ) έχουν «ανησυχήσει» τα κλιμάκια των θεσμών, τα οποία φέρεται να θέτουν εν αμφιβόλω τη δυνατότητα επίτευξης των συμφωνηθέντων πρωτογενών πλεονασμάτων (3,5% του ΑΕΠ).
Πηγή Sputniknews.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ