21.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΔραγασάκης: «Βοηθάμε να πάμε από φαύλο σε ενάρετο κύκλο για οικονομία και...

Δραγασάκης: «Βοηθάμε να πάμε από φαύλο σε ενάρετο κύκλο για οικονομία και πολίτες»

Σε συμβουλευτικές υπηρεσίες ενδέχεται να μετατραπούν, σε βάθος χρόνου, τα Κέντρα και Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.
«Αρχίζουμε με μια βοήθεια προς τους δανειολήπτες, αλλά φιλοδοξούμε σε λίγα χρόνια αυτό να μη χρειάζεται τόσο πολύ και είτε να μετατραπεί σε συμβουλευτική υπηρεσία σε κάποιον που σκέφτεται να πάρει δάνειο, ώστε να αποτρέψουμε παγιδεύσεις του μέλλοντος, είτε να βρούμε και άλλες μορφές υπηρεσιών» ανέφερε ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννη Δραγασάκη, στην εισήγησή του κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου των υπαλλήλων των Κέντρων και Γραφείων Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.
Ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε ότι «η κρίση ξεπερνιέται, αλλά οι κοινωνικές της συνέπειες παραμένουν και μια από αυτές είναι το βάρος του ιδιωτικού χρέους. Δημιουργείται, έτσι, ένα χάσμα στην κοινωνία, κάποια τμήματα βγαίνουν από την κρίση, έχουν δουλειά, σιγά σιγά θα δουν και το εισόδημά τους να βελτιώνεται, αλλά υπάρχουν και κοινωνικές ομάδες που είναι παγιδευμένες στο χρέος, είτε χρωστούν στις τράπεζες, είτε στην εφορία, είτε στα ταμεία και για αυτό το πρόβλημα είναι κοινωνικό πρόβλημα και ως τέτοιο αντιμετωπίζεται από την αρχή».
Ο ίδιος πρόσθεσε: «Είμαστε της λογικής ενός υποστηρικτικού κράτους, ενός κράτους που δεν τιμωρεί, αλλά προσπαθεί να βρει διεξόδους και λύσεις. Οχι με την έννοια της φιλανθρωπίας, αλλά του κοινωνικού προβλήματος. Αν ένα κομμάτι της κοινωνίας είναι παγιδευμένο στα χρέη, αυτό έχει ευρύτερες συνέπειες, δεν αφορά μόνο τους ίδιους. Δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Αν η οικογένεια χρωστάει το στεγαστικό, προφανώς κανείς δεν μπορεί να σκεφτεί μετά νέο δάνειο ή να φτιάξει νέο σπίτι. Αν η επιχείρηση δεν έχει ασφαλιστική ή φορολογική ενημερότητα δεν μπορεί να επεκταθεί, ακόμα και αν η κατάσταση βελτιωθεί. Οπότε εμείς θα βοηθήσουμε ώστε ο φαύλος κύκλος να γίνει ενάρετος κύκλος. Δηλαδή παίρνει φορολογική ενημερότητα, παίρνει ασφαλιστική ενημερότητα, μπορεί να ρυθμίσει το χρέος του, μπορεί να ανοίξει μια δουλειά, μπορεί να προσλάβει κόσμο κλπ. Αρα, υπάρχει κοινωνικό όφελος από αυτή την υποστηρικτική πολιτική».
Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε: «Δεν μπορείς εύκολα να διαγράφεις χρέη, διότι τη διαγραφή του χρέους θα πρέπει κάποιος τελικά να την επωμιστεί. Αλλά είδαμε κάποιες παγιδεύσεις και προσπαθήσαμε σιγά σιγά, μία μία να τις αντιμετωπίζουμε». Ως παραδείγματα ανέφερε τους οφειλέτες που είχαν πάρει δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου. Πυρόπληκτες περιοχές στην Ηλεία, στη Μεσσηνία με σεισμούς παλιότερα κλπ και τα δάνεια του ΟΕΚ «και στη μεγάλη πλειοψηφία έχουν βρεθεί λύσεις, αν και υπάρχουν κάποια επιμέρους θέματα που τα συζητάμε τώρα» όπως είπε.
Και μετά, συνέχισε ο ίδιος, είναι ο όγκος των στεγαστικών και των επιχειρηματικών δανείων όπου δημιουργήθηκε το σύστημα του εξωδικαστικού μηχανισμού. Η λογική είναι να ρυθμίζονται όλα τα χρέη ταυτόχρονα από τράπεζες, υπουργείο Οικονομικών, ασφαλιστικά ταμεία. «Κάθε τόσο κάνουμε τροποποιήσεις για να κάνουμε πιο ευέλικτα τα συστήματα, πιο φιλικά» είπε ο υπουργός και σημείωσε: «Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι το θέμα παραμένει ανοικτό. Αν δούμε ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι που μπορούμε να βοηθήσουμε, θα τους μελετήσουμε και θα τους εξετάσουμε».
Νόμος για τις μικροπιστώσεις
Τα κέντρα υποστήριξης δανειοληπτών είναι μια καινούργια υπηρεσία προς τους πολίτες και διεθνώς αυτές οι μορφές εξυπηρέτησης αυξάνουν. «Ενώ λοιπόν η κατηγορία υπηρεσιών εξυπηρέτησης των πολιτών χάνει τη βαρύτητα που είχε στο παρελθόν, γίνεται εντονότερη σε άλλες μορφές βοήθειας, όπως είναι οι συμβουλευτικές υπηρεσίες» είπε ο υπουργός και ανέφερε ως παράδειγμα το νόμο για τις μικροπιστώσεις.
Οπως εξήγησε είναι σχεδόν έτοιμος ο νόμος και σκοπός του είναι στα δάνεια να μην ζητούνται εγγυήσεις. «Δηλαδή να βάλει υποθήκη κάποιος το σπίτι του. Αντί για υποθήκη θα υπάρχει μια συμβουλευτική διαδικασία. Μια βιοτεχνία θέλει να πάρει ένα μικρό δάνειο μέχρι 10-20.000 ευρώ, θα το πάρει, αλλά θα έχει ένα σύμβουλο ο οποίος θα δει αν έχει business plan, αν τα λεφτά θα αποδώσουν, ούτως ώστε και ο επιχειρηματίας να πετύχει σε αυτό που θέλει να κάνει και τα χρήματα να μπορέσουν να επιστραφούν. Αρα, θα έχουμε συμβούλους με κάποιο σύστημα οι οποίοι θα κάνουν αυτή τη δουλειά».
Ενα άλλο παράδειγμα, όπως είπε, είναι ότι αν και η κυβέρνηση έχει πάρει πάρα πολλά μέτρα για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, πολλές φορές μια μικρή και μεσαία επιχείρηση δεν ξέρει ποια είναι αυτά τα μέτρα. «Μπορεί να είναι ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Μπορεί να είναι ένας νόμος που προσφέρει κάποιες δυνατότητες, μπορεί να είναι ένα πρόγραμμα του ΟΑΕΔ και βγαίνουν διαρκώς νέα προγράμματα. Τώρα λοιπόν θα δημιουργήσουμε μια υπηρεσία εξατομικευμένης υποστήριξης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, θα λειτουργεί μέσα στα επιμελητήρια με νέο προσωπικό που θα προσληφθεί, λίγα αλλά καλά εκπαιδευμένα άτομα, που θα πηγαίνει μια μικρή επιχείρηση και ανάλογα με το τι θέλει η επιχείρηση, θα την ενημερώνει το εκάστοτε στέλεχος, τι να κάνει, τι προγράμματα υπάρχουν και πως μπορεί να τη βοηθήσει. Θα έχει ένα είδος συμβουλευτικής υπηρεσίας προς τον επιχειρηματία» όπως εξήγησε ο υπουργός.
Τέλος, απευθυνόμενος στους υπαλλήλους ανέφερε: «Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να δούμε και το δικό σας ρόλο. Αρχίζουμε με μια βοήθεια προς τους δανειολήπτες, αλλά φιλοδοξούμε σε λίγα χρόνια αυτό να μη χρειάζεται τόσο πολύ και είτε να μετατραπεί σε συμβουλευτική υπηρεσία σε κάποιον που σκέφτεται να πάρει δάνειο, ώστε να αποτρέψουμε παγιδεύσεις του μέλλοντος, είτε να βρούμε και άλλες μορφές υπηρεσιών που και εσείς θα μπορούσατε να εντοπίσετε, ώστε να τις οργανώσουμε».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ