21.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΑγκάθι για τις ευρωεκλογές το Brexit

Αγκάθι για τις ευρωεκλογές το Brexit

Η καθυστέρηση στην αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση έχει απλά και μόνο μπερδέψει τους ψηφοφόρους που ήδη δείχνουν περιορισμένο ενθουσιασμό για τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με τον επικεφαλής υποψήφιο των Σοσιαλιστών, Φρανς Τίμερμανς.
Σχεδόν τρία χρόνια μετά την ψήφο της Βρετανίας υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, η διαδικασία του Brexit βρίσκεται σε τέτοια στασιμότητα που η προγραμματισμένη ημερομηνία αποχώρησης έχει αναβληθεί κατά επτά μήνες, στις 31 Οκτωβρίου, γεγονός που σημαίνει ότι η χώρα είναι υποχρεωμένη να λάβει μέρος στις εκλογές την ερχόμενη Πέμπτη.
«Οι Βρετανοί καλούνται να πάνε να ψηφίσουν, αλλά για τι;», δήλωσε ο 58χρονος πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας και σημερινός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που τώρα φιλοδοξεί να αναλάβει την προεδρία της.
«Οι Βρετανοί ευρωβουλευτές θα μείνουν για πολύ;» διερωτήθηκε σε συνέντευξή του στο Reuters. «Είναι μάλλον αναστάτωση και σύγχυση αντί για οτιδήποτε άλλο».
Η Ολλανδία είναι από τους στενότερους συμμάχους της Βρετανίας στην Ευρώπη και η απογοήτευση του Τίμερμανς με το Λονδίνο αντανακλά τον γενικότερο θυμό σε όλο το μπλοκ, τόσο με το δημοψήφισμα του Brexit το 2016 όσο και με τις χαοτικές και ανεπιτυχείς μέχρι τώρα προσπάθειες αποχώρησης.
Τα ποσοστά συμμετοχής στις ευρωεκλογές είναι παραδοσιακά χαμηλά. Οι 751 έδρες θα καλυφθούν μέσω των εκλογών στα 28 κράτη – μέλη, όπου μεμονωμένα κόμματα πραγματοποιούν την προεκλογική τους εκστρατεία κυρίως για ζητήματα εσωτερικού ενδιαφέροντος.
Οι Βρετανοί θα εκλέξουν 73 βουλευτές, οι οποίοι ίσως χρειαστεί να παραιτηθούν μέσα σε μερικές εβδομάδες εάν το βρετανικό κοινοβούλιο εν τέλει ψηφίσει μια συμφωνία αποχώρησης ύστερα από συνεχείς αποτυχίες – ένα σενάριο που ποτέ δεν περίμενε ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο φιλοευρωπαϊστής πρωθυπουργός που προκήρυξε το δημοψήφισμα για το Brexit.
Ο Τίμερμανς δήλωσε ότι το δίδαγμα από το Brexit είναι το πόσο επικίνδυνο είναι να γίνεται υπεραπλούστευση θεμάτων που μπορούν να προκαλέσουν πόλωση στην κοινωνία.
«Η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν μια ενόχληση στη Βρετανία, αλλά πότε τεράστιο ζήτημα – άρα αυτή είναι μια κρίση που δημιουργήθηκε από πολιτικούς, η οποία οδήγησε σε απόλυτη παράλυση την κοινωνία», δήλωσε.
«Δεν καταλαβαίνω πώς μπορεί και κοιμάται ο Κάμερον τα βράδια».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ