21.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑ«Βροχή» προστίμων σε πέντε τράπεζες για καρτέλ αγοράς συναλλάγματος

«Βροχή» προστίμων σε πέντε τράπεζες για καρτέλ αγοράς συναλλάγματος

Οι ευρωπαϊκές αρχές κατά του μονοπωλίου επέβαλαν σήμερα (σ.σ. Πέμπτη) πρόστιμα στις Barclays, Citigroup, JPMorgan, MUFG και Royal Bank of Scotland, συνολικού ύψους 1,07 δισ. ευρώ, για χειραγώγηση της αγοράς συναλλάγματος.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι οι τράπεζες σχημάτισαν δύο καρτέλ για να χειραγωγήσουν την αγορά συναλλάγματος σε 11 νομίσματα, μεταξύ των οποίων το αμερικανικό δολάριο, το ευρώ και η στερλίνα.
«Αυτές οι αποφάσεις για καρτέλ στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Κομισιόν δεν θα ανεχθεί συνωμοτική συμπεριφορά σε κανένα κλάδο των χρηματοπιστωτικών αγορών» ανέφερε σε ανακοίνωση η Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.
Σύμφωνα με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές, οι περισσότεροι από τους traders γνωρίζονταν μεταξύ τους σε προσωπικό επίπεδο και είχαν δημιουργήσει διαδικτυακούς χώρους συζητήσεων (chatroom) με ονόματα όπως «Essex Express ‘n the Jimmy» διότι όλοι τους με εξαίρεση τον «James» ζούσαν στο Εσεξ και μετακινούνταν καθημερινά με τρένο προς το Λονδίνο. Το ένα καρτέλ ήταν ενεργό από τον Δεκέμβριο του 2007 έως τον Ιανουάριο του 2013, ενώ το άλλο από τον Δεκέμβριο του 2009 έως τον Ιούλιο του 2012, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Δεν επιβλήθηκε πρόστιμο στην ελβετική UBS, καθώς αυτή ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ύπαρξη καρτέλ. Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος έχει πληγεί από πρόστιμα δισ. ευρώ σε όλο τον κόσμο την τελευταία δεκαετία για τη χειραγώγηση επιτοκίων αναφοράς σε χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ