18.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΒουτιά για ΧΑ και Ευρωπαϊκά

Βουτιά για ΧΑ και Ευρωπαϊκά

Εντονη υποχώρηση καταγράφει η χρηματιστηριακή αγορά, εν μέσω αρνητικού κλίματος στις διεθνείς αγορές στον απόηχο της αναζωπύρωσης των εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
O Γενικός Δείκτης Τιμών, στις 15:30 τη Δευτέρα, διαμορφωνόταν στις 756,27 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,34%.
Ενδοσυνεδριακά κατέγραφαν κατώτερη τιμή στις 753,92 μονάδες (-2,64%). Η αξία των συναλλαγών ανερχόταν στα 31,75 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωνε πτώση σε ποσοστό 2,14%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρούσε σε ποσοστό 2,52%.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, άνοδο κατέγραφαν οι μετοχές της ΔΕΗ (+1,83%) και της Σαράντης (+0,41%).
Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραφαν οι μετοχές της Πειραιώς (-5,47%), του ΟΛΠ(-5,18%), της Alpha Bank (-4,08%) και της Εθνικής (-3,74%).
Πτωτικά κινούνταν όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραφαν οι δείκτες των Τραπεζών (-3,53%), των Βιομηχανικών Προϊόντων (-3,50%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-3,00%).
Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίαζαν η Eurobank και η Alpha Bank με 3.125.253 και 2.557.979 μετοχές, αντιστοίχως.
Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωναν ο ΟΤΕ με 3,597 εκατ. ευρώ και η Εθνική με 3,317 εκατ. ευρώ.
Ανοδικά κινήθηκαν 36 μετοχές, 88 πτωτικά και 14 παρέμειναν σταθερές.
Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραφαν οι μετοχές: Βιοτέρ +19,19% και ΑΕΓΕΚ +18,18%.
Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωναν οι μετοχές: Βαρβαρέσος -9,76% και ΑΝΕΚ -18,75%.
Τα διεθνή Χρηματιστήρια
Οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές υπό το βάρος των απειλών Τραμπ, κατέγραψαν βουτιά. Οι κινεζικές μετοχές υποχώρησαν 6%, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στους αμερικανικούς χρηματιστηριακούς δείκτες υποχώρησαν κατά 1,6% ενώ οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν σε χαμηλό μηνός.
Ο Τραμπ φάνηκε να υπερασπίζεται τη δήλωση της Κυριακής, επικαλούμενος το εμπορικό έλλειμμα μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. «Συγγνώμη, δεν πρόκειται να το κάνουμε άλλο αυτό», έγραψε στο Twitter.
Ο Τραμπ και οι σύμβουλοί του δήλωσαν ότι οι συνομιλίες προχωρούσαν καλά κατά τη διάρκεια του γύρου συνομιλιών της περασμένης εβδομάδας στο Πεκίνο. Ωστόσο, τη Κυριακή ο Τραμπ δήλωσε ότι η εμπορική συμφωνία προχωρά πολύ αργά.
Είπε επίσης ότι θα επιβάλει δασμούς 25% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 325 δισεκ. δολαρίων «σύντομα», το οποίο ουσιαστικά θα σημαίνει ότι θα όλα τα προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα στις ΗΠΑ θα βαρύνονται με δασμούς.
Το ιστορικό
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καθώς κατέκρινε την Κίνα για τις εμπορικές της πρακτικές, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ χάνουν δισεκατομμύρια εξαιτίας του Πεκίνου δεσμεύθηκε να προστατεύσει το αμερικανικό εμπόριο. Ετσι κλιμακώνεται η ένταση ύστερα από την απειλή του το σαββατοκύριακο να αυξήσει τους δασμούς.
Τη περασμένη Κυριακή, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα αυξήσει τους δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 200 δισεκ. δολαρίων, κλιμακώνοντας τη διαμάχη που έχει σημαδευθεί από αντίποινα-δασμούς μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου, ενώ οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις αναμένονταν να συνεχιστούν αυτή την εβδομάδα.
Η Ευρώπη
Σημαντική πτώση κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στο ξεκίνημα των συναλλαγών σήμερα(σ.σ. Δευτέρα) αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απρόσμενα κλιμάκωσε την ένταση στις εμπορικές σχέσεις των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου καθώς ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αυτή την εβδομάδα.
Ο γερμανικός δείκτης DAX –που επηρεάζεται ιδιαίτερα από τις εξελίξεις στην Κίνα και τους φόβους για εμπορικό πόλεμο– καθώς και ο γαλλικός CAC ηγούνταν των απωλειών, με πτώση 1,7% και 1,8% αντίστοιχα. Στις 10:20 ώρα Ελλάδας, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε πτώση 1,2%, τη μεγαλύτερη εδώ και έξι εβδομάδες.
Τα χρηματιστήρια σε Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία κατέγραψαν πτώση άνω του 1% ενώ στη Βρετανία ήταν κλειστά λόγω αργίας.
Οι ελπίδες για μια σινοαμερικανική εμπορική συμφωνία ήταν εν μέρει ο λόγος για το ισχυρό ράλι των χρηματιστηριακών αγορών φέτος, με τους γενικούς δείκτες των περισσότερων χωρών να ανακάμπτουν από τις σημαντικές απώλειες της περασμένης χρονιάς και να ανέρχονται σε υψηλά επίπεδα πολλών μηνών.
Οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν βουτιά και οι ασιατικές μετοχές υπέστησαν πλήγμα αφού ο Τραμπ, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση για να ασκήσει περισσότερες πιέσεις στην Κίνα.
ΤΦ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ