18.5 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣMΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΕκδηλώσεις μνήμης για την ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου και το ολοκαύτωμα των...

Εκδηλώσεις μνήμης για την ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου και το ολοκαύτωμα των Σουλιωτών στο Σέλτσο

Η ηρωική έξοδος του Μεσολογγίου, στις 10 Απριλίου 1826, αποτέλεσε κορυφαία έκφραση αυτοθυσίας, αξιοπρέπειας και ήταν ένα γεγονός που συγκλόνισε τον τότε ευρωπαϊκό κόσμο και στάθηκε η αφορμή για το κίνημα του φιλελληνισμού.
Λίγα χρόνια πριν, στις 21 με 22 Απριλίου 1804, είχε προηγηθεί άλλη μια κορυφαία πράξη αυτοθυσίας, το Ολοκαύτωμα των Σουλιωτών στο Σέλτσο, στο χωριό Πηγές Αρτας στην Κοιλάδα του Αχελώου. Ηταν ο προάγγελος της εξόδου. Οσοι γλίτωσαν στο Σέλτσο θυσιάστηκαν στο Μεσολόγγι.
Φέτος οι εκδηλώσεις της εξόδου συμπίπτουν με τις εκδηλώσεις μνήμης για το ολοκαύτωμα στο Σέλτσο και με βάση αυτά τα δύο σημαντικά γεγονότα από το 2017 υλοποιείται εκπαιδευτικό, πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο «Τόποι Αυτοθυσίας. Ιερά Μονή Σέλτσου, Μεσολόγγι, Μυτιλήνη».
«Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Δήμο Μυτιλήνης, Δήμο Μεσολογγίου, την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Αιτωλοακαρνανίας, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Λέσβου, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Αρτας, την Αδελφότητα Πηγιωτών Αρτης και το τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Βαρσοβίας», ανέφερε η συντονίστρια του προγράμματος, εκπαιδευτικός, Νεκταρία Στούκα.


«Στόχος η ανάδειξη άγνωστων πτυχών της Ιστορίας μας μέσα από εκπαιδευτικές δράσεις. Η ανάδειξη των τριών περιοχών ολιστικά (ιστορία, πολιτισμός, φυσικό περιβάλλον, παράδοση) και η διάδοση της ελληνικής γλώσσας σε ευρωπαϊκούς και όχι μόνο φορείς. Το ταξίδι μας ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2017 στις Πηγές Αρτας και κάθε χρόνο πραγματοποιούνται φεστιβάλ, ημερίδες στις συμμετέχοντες περιοχές. Στις αρχές Μαρτίου πραγματοποιήθηκε Φεστιβάλ Μουσικής – Χορού στη Μυτιλήνη με τη συμμετοχή Πολωνών καθηγητών από το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας. Σειρά τώρα έχει το Μεσολόγγι, όπου το σύνολο των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών παραβρίσκεται και συμμετέχει ενεργά στις εκδηλώσεις μνήμης», αναφέρει η κ. Στούκα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ