21.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣMΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΗ Μύρτις πήγε στο σχολείο... στη Νέα Ερυθραία

Η Μύρτις πήγε στο σχολείο… στη Νέα Ερυθραία

Ενα νεαρό κορίτσι, η Μύρτιδα, πήγε στο σχολείο… Κι αυτό δεν θα ήταν είδηση αν δεν επρόκειτο για ένα κορίτσι που έχασε τη ζωή του πριν από 2500 χρόνια, στο μεγάλο λοιμό που έπληξε την πόλη των Αθηνών, στη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου. Η Μύρτις είναι το κορίτσι που γνωρίσαμε χάρη στην ομάδα επιστημόνων που δούλεψαν με τον Μανώλη Παπαγρηγοράκη, οι οποίοι με την ανάλυση του DNA ερεύνησαν τα αίτια του λοιμού που ξέσπασε το 430 π.Χ. και με τη μέθοδο «Μάντσεστερ» προχώρησαν στην ανάπλαση του προσώπου της μικρής Αθηναίας, που τα οστά της βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στον Κεραμεικό.
Η Μύρτις είναι πλέον ένα κορίτσι της εποχής μας, αφού έχει τον τίτλο της πρέσβειρας και «φίλης της χιλιετίας» του ΟΗΕ, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του διεθνούς οργανισμού για την ευαισθητοποίηση του κόσμου για την καταπολέμηση της φτώχειας και την πρόσβαση όλων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Η ιστορία της Μύρτιδος ήταν η αφορμή για να ασχοληθούν οι μαθήτριες και οι μαθητές του 2ου και 3ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ερυθραίας, με όσα συνέβαιναν στην Αθήνα στη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου. Εμαθαν για τα παιχνίδια που έπαιζαν στην Αρχαία Ελλάδα (μέσω της Μουσειοσυσκευής της Μύρτιδος), την εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας, τη διατροφή τότε και σήμερα, τη θέση της γυναίκας ανά τους αιώνες, και τη φτώχεια στον σύγχρονο κόσμο. Εφτιαξαν πήλινα αγαλματίδια, ζωγράφισαν, έγραψαν ποιήματα, διάβασαν σχετικά βιβλία, επισκέφτηκαν αρχαιολογικούς χώρους και παρακολούθησαν προσομοιώσεις ανασκαφών.
Τα παιδιά παρουσιάζουν τις εργασίες τους στις 10, 11 και 12 Απριλίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου (Σπετσών και Ψαρών στη Νέα Ερυθραία). Μαζί τους θα βρίσκονται και θα κάνουν εισηγήσεις ο συγγραφέας κ. Ηλίας Μαμαλάκης, η διατροφολόγος κ. Σεμίραμις Μεντεσίδου, η ιστορικός κ. Καμέλια Μαράντου, ο καθηγητής γλωσσολογίας κ. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, ο υπεύθυνος Επικοινωνίας για την Ελλάδα και την Κύπρο στο Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης του ΟΗΕ στις Βρυξέλλες, κ. Δημήτρης Φατούρος και ο επικ. καθ. κ. Μανώλης Ι. Παπαγρηγοράκης.
Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος κ. Βίκυ Φλέσσα.
Γιατί έτσι μαθαίνει η νέα γενιά και μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών ώστε να μην χαθούν κι άλλα παιδιά από ασθένειες, όπως αυτή που σκότωσε την Μύρτιδα πριν από 2500 χρόνια.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ