13 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΑΣΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΗ Ελλάδα από τις πρώτες χώρες που κατέθεσαν στρατηγική για την κυκλική...

Η Ελλάδα από τις πρώτες χώρες που κατέθεσαν στρατηγική για την κυκλική οικονομία

Το στοίχημα της βιώσιμης ανάπτυξης είναι να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη για ανάπτυξη με το περιβάλλον, γιατί χωρίς περιβάλλον δεν υπάρχει ανάπτυξη, με την εργασία, γιατί χωρίς εργασία δεν υπάρχει ανάπτυξη, με το προϊόν, γιατί χωρίς προϊόν δεν υπάρχει ανάπτυξη, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, «ανοίγοντας» το πρωί τις εργασίες του διήμερου 1ου Forum Κυκλικής Οικονομίας, στην Αίγλη του Ζαππείου.
Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που προσφέρει στις ευρωπαϊκές χώρες η βιώσιμη ανάπτυξη, όχι μόνο για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και για την κοινωνική και οικονομική πρόοδο.
«Η κυκλική οικονομία και η κλιματική αλλαγή θα είναι προαίρεση για τα χρηματοδοτικά εργαλεία του επόμενου στρατηγικού πλαισίου», είπε ο αν. υπουργός και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες, που εκπόνησαν και κατέθεσαν στρατηγική για την κυκλική οικονομία. Οπως σημείωσε, το σχέδιο της χώρας περιλαμβάνει δράσεις σε τρεις άξονες: των μεταρρυθμίσεων, της χρηματοδότησης και της γνώσης. Ανακοίνωσε, δε, ότι το τρέχον, 1ο Forum για το θέμα, είναι μόνο η αρχή, καθώς η ενημέρωση για το θέμα προβλέπεται διαρκής, με τη διοργάνωση, ανά έτος, διεθνών συναντήσεων για ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών σε κανονικό χρόνο.
Ο αν. υπουργός αναφέρθηκε επιγραμματικά στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας (εθνικός σχεδιασμός διαχείρισης αποβλήτων, νόμος για τις ενεργειακές κοινότητες, μείωση της πλαστικής σακούλας, «Κλεισθένης», όπου ορίζονται οι αρμοδιότητες των δήμων κ.ά.) και στάθηκε ιδιαίτερα στη συνεργασία του υπουργείου Περιβάλλοντος με την τοπική αυτοδιοίκηση για την ανάδειξη νέων εργαλείων στο θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων. Σημείωσε πως μετά την επεξεργασία με τον υπ. Εσωτερικών, Αλ. Χαρίτση, ειδικού νομοθετικού πλαισίου, από φέτος ξεκινά η τιμολογιακή πολιτική σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων εκ μέρους των ΟΤΑ. «Θα είναι πιο ακριβή η ταφή στην οποία θα προβαίνει κάθε δήμος, ενώ θα υπάρχει επιβράβευση ανάλογα με τον βαθμό ανακύκλωσης που θα επιτυγχάνει» είπε. Υπενθύμισε, δε, την κατάργηση του φόρου ταφής και τη μετατροπή του σε εισφορά κυκλικής οικονομίας. Επιπλέον, όπως είπε, επίκεινται συζητήσεις για το βιοαέριο, για τα φάρμακα, τα τρόφιμα κ.ά.
«Θέλουμε η κυκλική οικονομία να είναι το σήμα κατατεθέν για την Ελλάδα, όπως είναι το περιβάλλον. Θέλουμε η κυκλική οικονομία να αποτελέσει σημείο αναφοράς στα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο. Δεν υπάρχει άλλο πλάνο επιβίωσης και προκοπής για τον πλανήτη. Η συμμαχία για το κλίμα είναι η προοδευτική συμμαχία για το μέλλον» κατέληξε ο κ. Φάμελλος.
Στην καταλληλότητα της στιγμής για την ανάδειξη της κυκλικής οικονομίας και τη λήψη αποφάσεων από τις κοινωνίες της Ευρώπης, αναφέρθηκε σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του ο α’ αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Φραντς Τίμερμανς, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς τα αποτελέσματα των πρωτοβουλιών, που στηρίζονται στη βιώσιμη ανάπτυξη.
Τώρα είναι η στιγμή, οι οικονομίες να αναδημιουργηθούν με βάση τις αλλαγές, που συντελούνται στο περιβάλλον, είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος και ευχήθηκε το 1ο Forum να είναι η αρχή μόνον πολλών άλλων.
Τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην προώθηση της ιδέας της κυκλικής οικονομίας, εξήρε, με τη σειρά του, ο γενικός διευθυντής Περιβάλλοντος Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Κυκλική Ανάπτυξη για την Ελλάδα και την Ευρώπη», Daniel Calleja. Ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους οι ευρωπαϊκές χώρες στο σύνολό τους χρειάζονται την κυκλική οικονομία. «Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα. Καταστρέφουμε τους φυσικούς πόρους και σε λίγο ένας πλανήτης δεν θα είναι αρκετός» τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας, ωστόσο, πως η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί και μία τεράστια ευκαιρία όχι μόνον προς την κατεύθυνση της διαχείρισης της κλιματικής αλλαγής, αλλά και για την οικονομία, την εργασία, την επιχειρηματικότητα. «Πρέπει να είμαστε έξυπνοι. Να κινηθούμε κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να πολλαπλασιάσουμε την αξία των φυσικών πόρων» είπε ο κ. Calleja, αναφέροντας ως παράδειγμα start up επιχείρηση με μότο «See to see» και αντικείμενο την κατασκευή γυαλιών οράσεως και ηλίου με πρώτη ύλη το πλαστικό, που συλλέγεται από τις θάλασσες.
«Η ΕΕ είναι έτοιμη να στηρίξει προτάσεις για κυκλική οικονομία. Κι όπως τονίζω πάντα, μην το κάνετε για το περιβάλλον. Κάντε το για την επαγγελματική σας πρόοδο. Το μέλλον μπορεί να είναι θετικό. Στην Ελλάδα λέτε πως η αρχή είναι το ήμισυ του παντός» κατέληξε ο ομιλητής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ