21.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΣτις 9 Απριλίου η υπογραφή των συμβάσεων για υδρογονάνθρακες σε Ιόνιο -...

Στις 9 Απριλίου η υπογραφή των συμβάσεων για υδρογονάνθρακες σε Ιόνιο – Κυπαρισσιακό

Για τις συμβάσεις παραχώρησης των περιοχών του Ιονίου και του Κυπαρισσιακού Κόλπου για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων μίλησε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, αναφέροντας ότι «θα υπογραφούν στις 9 Απριλίου», ενώ για τη σύμβαση που αφορά τις έρευνες στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης, που έχει ανατεθεί στην ExxonMobil, την Total και τα ΕΛΠΕ σημείωσε ότι «ολοκλήρωσε την περιβαλλοντική αδειοδότηση το υπουργείο μας και έχει πάει στο Ελεγκτικό Συνέδριο και θα έλθει στη Βουλή αμέσως μετά, άρα κλείνει ο κύκλος των συμβάσεων, η τελευταία που έχει μείνει θα υπογραφεί αμέσως μετά την επικύρωση από τη Βουλή – τον Ιούνιο ελπίζουμε να είμαστε έτοιμοι».
Σχετικά με τις διακρατικές συνεργασίες στον τομέα των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, ο υπουργός ανέφερε: «Συνεργαζόμαστε πολύ στενά και με το Ισραήλ και με την Κύπρο. Ο στόχος μας είναι -εφόσον μπαίνει στον χάρτη της παραγωγής υδρογονανθράκων η Ανατολική Μεσόγειος- να κάνουμε δύο πράγματα: Πρώτον δουλεύουμε από κοινού πάνω στο πώς θα μεταφερθεί αυτό το αέριο στην Ευρώπη, που θα είναι και η κύρια αγορά. Αυτό είναι το πρόγραμμα του EastMed, ενός μεγάλου υποθαλάσσιου αγωγού, που θα παίρνει όλο το αέριο από αυτές τις χώρες προς την Ευρώπη, σε συνεργασία με την Ιταλία. Το δεύτερο που έχουμε κάνει είναι ότι ιδρύσαμε με πρωτοβουλία της Αιγύπτου το Gas Forum πριν από έναν μήνα, στο οποίο μετέχουν η Ιταλία, η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Παλαιστινιακή Αρχή και η Ιορδανία. Αυτό είναι ένας χώρος διαλόγου και συντονισμού όλων των ενεργειών μας, όλων των χωρών αυτών, προκειμένου να υπάρξουν συνέργειες και κοινές πρωτοβουλίες. Με αυτά τα δύο δεδομένα νομίζω ότι έχει προχωρήσει αρκετά η συνεργασία στην ευρύτερη πλέον περιοχή και τα σχέδια αυτά δίνουν τη δυνατότητα πλέον στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου να αξιοποιήσουν στο έπακρο αυτό το δυναμικό, με ασφαλή αγορά την Ευρώπη».
Οι δασικοί χάρτες οδηγός για την επίλυση προβλημάτων στο Κτηματολόγιο
Αναφορικά με την πρόοδο της τέταρτης γενιάς κτηματογράφησης ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι «επιτέλους η χώρα θα αποκτήσει κτηματολόγιο στο 95% της Επικράτειας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια δικαίου, τη δυνατότητα να έχουμε σαφείς κανόνες χρήσεων γης».
Σχετικά με τα προβλήματα που καταγράφονται στη διαδικασία σημείωσε: «Για να γίνει το Κτηματολόγιο από το 25% που το παραλάβαμε και να φτάσει στο 95%, προϋπέθετε αυτό την κατάρτιση δασικών χαρτών. Κτηματολόγιο χωρίς δασικούς χάρτες και αιγιαλούς δε γίνεται. Η εμπειρία από τους δασικούς χάρτες είναι οδηγός και για όλα τα υπαρκτά προβλήματα -από το 1% φτάσαμε στο 49% των δασών της χώρας μέσα 16-18 μήνες και μέχρι το τέλος του 2019 θα έχει κλείσει ο φάκελος- καθώς μας έδειξε ότι τελικά προβλήματα σε πολύ δύσκολες περιφέρειες -Πελοπόννησος και αλλού- πρώτον ήταν πολύ περιορισμένης έκτασης, δεν ξεπερνούσαν το 2% και δεύτερον αντιμετωπίστηκαν με διαδοχικές ρυθμίσεις, που κατοχύρωσαν και κεκτημένα δικαιώματα και γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Αρα, με αυτή την προσέγγιση θεωρώ ότι και στα προβλήματα στο Κτηματολόγιο βήμα-βήμα θα βρεθούν λύσεις, εφόσον είναι εύλογες οι αντιρρήσεις και τα δεδομένα. Με βάση την εμπειρία των δασικών χαρτών διατηρώ μια αισιοδοξία ότι και τα προβλήματα στο Κτηματολόγιο μπορούν να αντιμετωπιστούν βήμα προς βήμα».
Το 2015 οι εκλογές υποτίθεται ότι ήταν οριακές και ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε με 7 μονάδες
Ερωτηθείς σχετικά με το διακύβευμα των αυτοδικοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών, αλλά και τη δημοσκοπική εικόνα που υπάρχει σήμερα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σταθάκης απάντησε: «Είναι εύλογο να διατηρούμε επιφυλάξεις για τα δημοσκοπικά. Τον Σεπτέμβριο του 2015 οι εκλογές ήταν υποτίθεται οριακές και κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ με επτά μονάδες. Κάθε μία από τις εκλογικές μάχες διατηρεί μια σχετική αυτονομία. Προφανώς οι αυτοδιοικητικές έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, θα αποτυπωθούν, νομίζω ότι θα κριθεί και η δυναμική που εμφανίζουν οι διάφοροι περιφερειακοί και δημοτικοί σχεδιασμοί. Οι ευρωεκλογές, με βάση τη συγκυρία σήμερα και την ορατή σύγκρουση στην Ευρώπη δύο διακριτών στρατηγικών, θα έχουν ένα έντονο ευρωπαϊκό χαρακτήρα και αυτό θα επιδιώξει και ο ΣΥΡΙΖΑ με τη στρατηγική που κατέρχεται, η οποία αφορά τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση ενός προοδευτικού μετώπου».
Τέλος, σχετικά με τον χρόνο διενέργειας των εθνικών εκλογών είπε: «Είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στην ιδέα του Οκτωβρίου».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ