18.5 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑUnesco για Αγία Σοφία: Οι μετονομασίες λαμβάνονται από την επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Unesco για Αγία Σοφία: Οι μετονομασίες λαμβάνονται από την επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Μετά τις δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν, ότι για να έχει η Αγία Σοφία δωρεάν είσοδο στους τουρίστες, όπως και στο Μπλέ Τζαμί, θα μπορούσε να μεταονομαστεί ο Ναός από μουσείο σε τέμενος, πηγές της UNESCO απαντώντας σε ερώτηση του ειδησεογραφικού μέσου Sputniknews (tr.sputniknews.com), σημείωναν: «Αφού ετέθη σε εφαρμογή η Σύμβαση Προστασίας της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Μια χώρα που έχει υπογράψει τη Σύμβαση, εάν λάβει απόφαση να αλλάξει την επωνυμία ενός μνημείου, οφείλει να θέσει την απόφαση προς έγκριση στην επιτροπή».
Η ίδια πηγή -σύμφωνα με το Sputniknews- πρόσθεσε ότι σε περίπτωση σχετικού αιτήματος, η UNESCO θα προετοιμασθεί να συνέλθει η Επιτροπή, αλλά επ’ ουδενί δεν δύναται να προβλέψει την απόφασή της.
Τα πολιτιστικά μνημεία και ιδιαίτερα οι Ναοί απασχολούν συχνά την κοινή γνώμη στην Τουρκία. Οπως είναι γνωστό, ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα στις 28 Ιουνίου του 2013 είχε μετατραπεί και πάλι σε τέμενος. Επίσης, την κοινή γνώμη απασχολεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια και η Μονή Παναγίας Σουμελά, όπου λόγω εργασιών ανακαίνισης έχουν ανασταλεί οι Λειτουργίες που πραγματοποιούσε τον Δεκαπενταύγουστο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθομομαίος.
Εκεί είχε εξαγγελθεί ότι οι εργασίες θα διαρκούσαν δύο χρόνια αλλά ο κίνδυνος κατολίσθησης ενός τεράστιου βράχου τις καθυστέρησε, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί η Θεία Λειτουργία και το 2018. Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, δήλωσε ότι η Μονή θα ξεκινήσει να δέχεται επισκέπτες στις 18 Μαΐου του τρέχοντος έτους.
H εκκωφαντική «σιωπή» του Βαρθολομαίου για τα περί μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί
Την έκπληξή του για την «σιωπή» του Βαρθολομαίου στα περί μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί εξέφρασε ο επικεφαλής της Ορθόδοξης Παλαιστινιακής Κοινότητας.
Η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί ισοδυναμεί με βλασφημία. Ο Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίος, είναι χαρακτηριστικά σιωπηλός για αυτή την υπόθεση, δήλωσε ο Σεργκέι Στεπάσιν, επικεφαλής της Ορθόδοξης Παλαιστινιακής Κοινότητας (ITPO).
«Μπορώ να εκφράσω την προσωπική μου άποψη. Γενικά η Αγιά Σοφιά είναι ο αρχαιότερος ορθόδοξος καθεδρικός ναός της Κωνσταντινούπολης, αυτή είναι η ιστορία μας», είπε ο Στεπάσιν.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως είναι απαραίτητο να διατηρηθεί το καθεστώς της Αγιάς Σοφιάς ως μουσείο, όπου δεν μπορούν να ασκηθούν θρησκευτικά καθήκοντα.
«Εάν κάποιος έχει βρεθεί εκεί, διαπιστώνει ότι υπάρχουν έως σήμερα πολλά ορθόδοξα σύμβολα και εάν μετατραπεί σε τζαμί και εκτελούνται εκεί θρησκευτικές λειτουργίες, νομίζω ότι αυτό θα είναι στοιχείο ιεροσυλίας», δήλωσε ο επικεφαλής της ITPO.
Την ίδια ώρα, ο Στεπάσιν, δήλωσε έκπληκτος από τη στάση του Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης, Βαρθολομαίου, ο οποίος δεν έχει δώσει καμία απάντηση στις δηλώσεις των τουρκικών αρχών.
«Κάτι που δεν έχω ακούσει είναι τη φωνή του λεγόμενου Οικουμενικού Πατριάρχη. Για κάποιο λόγο δεν ενδιαφέρεται για το θέμα, ενδιαφέρεται για την Ουκρανία, για τον Ποροσένκο. Και σε αυτό το θέμα φυσικά η δική του φωνή έπρεπε να ήταν η πρώτη που θα ακουστεί».
Η Αγιά Σοφιά, είναι αυτή τη στιγμή μουσείο, ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Το τελευταίο δεκαήμερο, με αλλεπάλληλες δηλώσεις του, ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, ανεβάζει τους τόνους διαμηνύοντας ότι σκοπεύει να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τέμενος. Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος χαρακτήρισε προσβολή οποιαδήποτε αμφισβήτηση του καθεστώτος της Αγιάς Σοφιάς.
Πηγές ΑΠΕ-ΜΠΕ, Sputniknews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ