20.9 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΗ ιδιωτική ασφάλιση στηρίζει την αγροτική ανάπτυξη

Η ιδιωτική ασφάλιση στηρίζει την αγροτική ανάπτυξη

Την πεποίθησή του ότι πολύ σύντομα η ιδιωτική ασφάλιση θα αποτελεί νούμερο ένα προτεραιότητα για τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, εξέφρασε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής, Δημήτρης Ζορμπάς, επισημαίνοντας ότι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν ήδη αρχίσει να την αναζητούν, λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της μη επαρκούς -όπως υποστηρίζει- κάλυψής τους από τον ΕΛΓΑ.
«Τα τελευταία δύο χρόνια, οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα προβληματίζονται έντονα σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι στο πεδίο της κάλυψης της αγροτικής τους παραγωγής, μέσω των καταστροφών που βιώνουν λόγω της κλιματικής αλλαγής», είπε ο ίδιος στο περιθώριο του σημερινού 2ου συνεδρίου που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.), με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Αγροτική Ανάπτυξη».
Οπως εξήγησε ο κ. Ζορμπάς, «προ διετίας δεν υπήρχε ούτε συνείδηση, αλλά ούτε και ενδιαφέρον για την ιδιωτική τους ασφάλιση εκ μέρους των αγροτών και κτηνοτρόφων. Οταν όμως μπήκε πλαφόν στον ΕΛΓΑ ως προς το ύψος της αποζημίωσης, αλλά και η απαλλαγή του 20% ως προς τη ζημία, βλέποντας οι αγρότες και κτηνοτρόφοι ότι ένα σημαντικό κομμάτι της ζημιάς που παθαίνουν δεν καλύπτεται, άρχισαν να λειτουργούν ακόμη πιο επιχειρηματικά και να αναζητούν διεξόδους». Ουσιαστικά, όπως διευκρίνισε, «οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα κατάλαβαν ότι δεν μπορούν να τα περιμένουν όλα από το κράτος».
Υπενθύμισε δε ότι «υπάρχουν ήδη στα συρτάρια υπουργείων τρία σχέδια για την ιδιωτική ασφάλιση και τον αγροτικό τομέα, τα οποία μέχρι σήμερα δεν λειτούργησαν και παρότι δούλεψαν οι νομοπαρασκευαστικές επιτροπές και έβγαλαν το σχετικό πόνημα».
Η κατάσταση σήμερα
Σύμφωνα με τον κ. Ζορμπά, σήμερα υπάρχει κάλυψη του πρωτογενούς τομέα από τις ασφαλιστικές εταιρείες, «αν και όχι στο βαθμό όμως που υπάρχει στις άλλες χώρες», γεγονός που ο ίδιος απέδωσε στην ύπαρξη του ΕΛΓΑ στη χώρα μας. «Είμαστε μία από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη όπου ακόμη λειτουργεί οργανισμός αντίστοιχος του ΕΛΓΑ. Ακόμη και στην Κύπρο καταργήθηκε ο αντίστοιχος οργανισμός πέρυσι τον Ιούνιο ως ολιγοπωλιακό καθεστώς» υποστήριξε.
Λέγοντας ότι η Συνεταιριστική Ασφαλιστική προσφέρει πακέτα κάλυψης στον πρωτογενή τομέα συμπληρωματικά προς τον ΕΛΓΑ, ο κ. Ζορμπάς επισήμανε: «καλύπτουμε το κομμάτι που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ στην παραγωγή. Καλύπτουμε τη διαφορά της μη κάλυψης του ΕΛΓΑ, αφού πρώτα ο οργανισμός βγάλει την αποζημίωση που δύναται να δώσει».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ζορμπάς εξήγησε ότι «την κάλυψη αυτή την προσφέρουμε σε συνεργασία με την Interamerican, αλλά και μόνοι μας», ενώ γνωστοποίησε ότι το τελευταίο εξάμηνο η Συνεταιριστική Ασφαλιστική «τρέχει» πακέτα ιδιωτικής ασφάλισης και για το ζωικό κεφάλαιο, αλλά και για τα θερμοκήπια.
Η Συνεταιριστική Ασφαλιστική έχει περί στα 200 συμβόλαια με ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, απάντησε ο κ. Ζορμπάς σε σχετική ερώτηση που του τέθηκε από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, λέγοντας «είναι ένα εγχείρημα που το τρέχουμε τον τελευταίο χρόνο εμείς και η Interamerican. Είναι ακόμη καινούριο στην ελληνική αγορά».
Διευκρινιστικά δε ο κ. Ζορμπάς επισήμανε ότι πρωτοπόροι στην σύναψη συμβολαίων με τις ασφαλιστικές είναι οι Κρητικοί παραγωγοί, οι οποίοι και σήμερα εκδηλώνουν έντονο το ενδιαφέρον τους να ασφαλίσουν την παραγωγή τους.
Καταλήγοντας ο κ. Ζορμπάς πάντως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Χωρίς να παίρνω θέση θετική ή αρνητική, η δική μου εκτίμηση είναι ότι δεν θα μπορεί να υπάρξει στο μέλλον ο ΕΛΓΑ και τότε δεν θα μιλάμε για μια συμπληρωματικότητα του μέρους που δεν καλύπτεται εκ μέρους των ιδιωτικών ασφαλιστικών, αλλά για πλήρη κάλυψη με ειδικά πακέτα και κατηγορίες».
Ελενα Αλεξιάδου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ