13.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΣτάχτη και μπούρμπερη στον Ελαιώνα

Στάχτη και μπούρμπερη στον Ελαιώνα

Το πρώτο αποτεφρωτήριο νεκρών

«Πράσινο φως» για την εγκατάσταση αποτεφρωτηρίου νεκρών στην περιοχή Ελαιώνα του Δήμου Αθηναίων, ανοίγει με απόφασή του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.
«Με την απόφαση αυτή δίνεται λύση σε ένα αίτημα σημαντικής μερίδας πολιτών, το οποίο εκκρεμούσε επί δεκαετίες» δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Δίνεται η δυνατότητα στον Δήμο Αθηναίων να αξιοποιήσει κοινόχρηστους χώρους που κατέχει στην περιοχή, ξεπερνώντας τη δυσκαμψία του θεσμικού πλαισίου για ένα ζήτημα κοινωφελούς λειτουργίας. Δυνατότητα που είναι συμβατή με το νέο Προεδρικό Διάταγμα των χρήσεων γης, σύμφωνα με το οποίο οι εγκαταστάσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται πλέον στις κοινωνικές εξυπηρετήσεις για τους κατοίκους».
Αλέξης Τσίπρας: «Η δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στο Δήμο Αθηναίων είναι μια από τις πιο σημαντικές και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις»
«Η υπογραφή της απόφασης για τη δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στο Δήμο Αθηναίων από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκη, είναι μια από τις πιο σημαντικές αλλά ταυτόχρονα και πιο αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Ηταν αυτονόητο και γίνεται πράξη», αναφέρει σε ανάρτησή του, στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Η υπουργική απόφαση υπεγράφη την περασμένη Πέμπτη και καθορίζει τον χώρο και τις προϋποθέσεις για την κατασκευή του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών, όπως αυτό σχεδιάστηκε και προτάθηκε από τον Δήμο Αθηναίων για την περιοχή του Ελαιώνα.


«Πρόκειται για μία πολύ σημαντική εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου νεκρών, που δεν αποτελούσε απλώς μία δέσμευσή μας αλλά και μία υποχρέωση της Πολιτείας απέναντι στα στοιχειώδη δικαιώματα του πολίτη» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης και επισήμανε: «Από το 2014 που ξεκινήσαμε την προσπάθεια περάσαμε από τα χίλια κύματα, προκειμένου να διορθωθούν οι αδυναμίες του νομοθετικού πλαισίου και τελικά να ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στη χώρα μας».
Η υπουργική απόφαση προβλέπει την κατασκευή του αποτεφρωτηρίου καθώς και τη διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων πρασίνου (στα οικοδομικά τετράγωνα 17 και 29), βάσει της απόφασης του Συμβουλίου Μητροπολιτικού Σχεδιασμού του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, που ομόφωνα ενέκρινε την πρόταση του Δήμου Αθηναίων.
Στον κοινόχρηστο χώρο δημιουργείται οργανωμένος χώρος πρασίνου που περιλαμβάνει αναψυκτήριο, χώρους συνάθροισης κοινού, αθλητικές εγκαταστάσεις και απαραίτητες υποδομές, για τη φύλαξη και τη συντήρηση του χώρου. Οι περιφράξεις θα είναι φυτικές, η υπάρχουσα υψηλή βλάστηση προστατεύεται, ενώ τα υλικά επίστρωσης και η φύτευση θα είναι σύμφωνα με τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ