15.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img

URBANSCAPES

Μιχάλης Κατζουράκης

Tο ίχνος που αφήνει ο άνθρωπος μέσα από την παρέμβασή του στο δομημένο αστικό τοπίο διαπραγματεύεται η ατομική έκθεση του Μιχάλη Κατζουράκη με τίτλο: «URBANSCAPES». Περπατά και παρατηρεί, συλλέγοντας ίχνη, τα οποία απομονώνει, τα καταγράφει φωτογραφίζοντάς τα, με απώτερο σκοπό να τα αποτυπώσει ζωγραφικά. Κάθε φωτογραφική λήψη δύναται να μετουσιωθεί σε ζωγραφικό πίνακα. Επικεντρώνεται στους τοίχους και τις μεσοτοιχίες, σε ανοίγματα ή περάσματα του βλέμματος σε χώρους που διαφορετικά θα έμεναν απαρατήρητοι, θα καταστρέφονταν από τη φθορά του χρόνου και θα περνούσαν στη λήθη.
Η τελευταία του ενότητα «Urbanscapes» (2016-2108), αποτελεί ένα επιπλέον δείγμα της ζωγραφικής διερεύνησης που επιχειρεί ο καλλιτέχνης στο συνολικότερο έργο του. Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική ορολογία, η λέξη «urbanscape» αναφέρεται στην αστική τοπιογραφία στην εμφάνιση ή στη διάταξη μιας αστικής περιοχής.
Ο Μιχάλης Κατζουράκης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1933. Σπούδασε ζωγραφική στο Παρίσι στις αρχές της δεκαετίας του ‘50, γεγονός που συντέλεσε στη διαμόρφωση της αισθητικής και καλλιτεχνικής του παιδείας. Το 1965 του απονεμήθηκε Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικος για την ξεχωριστή συμβολή του στο ελεύθερο design. Από τα τέλη του ‘70 και μετά διερευνά τις πολλαπλές ιδιότητες των μεικτών υλικών σε έργα δισδιάστατα ή τρισδιάστατα που ανοίγονται στον χώρο. Το συνολικό έργο του εμπεριέχει στοιχεία των σύγχρονων καλλιτεχνικών αναζητήσεων όχι μόνο της ελληνικής αλλά και της διεθνούς μεταπολεμικής τέχνης, με έντονο το στοιχείο της αφαίρεσης. Ο καλλιτέχνης έχει παρουσιάσει το έργο του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και έργα του βρίσκονται σε συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε ιδιωτικούς χώρους, όπως κρουαζιερόπλοια, τράπεζες, ξενοδοχεία, μαιευτήρια, εστιατόρια εργοστασίων, στα στούντιο ηχοληψίας της ΕΡΤ, στον σταθμό του μετρό Πανόρμου, αλλά και σε δημόσιους χώρους.
Αίθουσα Τέχνης Καππάτος, οδός Αθηνάς 12.
Εγκαίνια: Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019, 20:00-23:00
Διάρκεια Εκθεσης: 1/3 -11/4/2019.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ