24.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήOIKONOMIAΜε τη συμμετοχή 866 δειγμάτων ξεκινά αύριο ο Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου και...

Με τη συμμετοχή 866 δειγμάτων ξεκινά αύριο ο Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου και Αποσταγμάτων

Με τη συμμετοχή 866 κρασιών και αποσταγμάτων, τα οποία θα μπουν στο γευστικό «μικροσκόπιο» 25 κριτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και με την παρουσία πέντε «masters of wine», κατόχων της υψηλότερης διάκρισης παγκοσμίως στον χώρο του οίνου, ξεκινά αύριο ο «Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου & Αποσταγμάτων Αμπελοοινικής Προέλευσης Θεσσαλονίκης», που συμπληρώνει φέτος τα 20 χρόνια λειτουργίας του (1999-2019). Εκτός από τους πέντε masters of wine (εκ των οποίων οι τέσσερις είναι προσκεκλημένοι γευσιγνώστες-κριτές του Διαγωνισμού από το εξωτερικό και ο πέμπτος, ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW, πρόεδρος της διοργάνωσης), στον διαγωνισμό θα παραβρεθεί και ένας «master sommelier».
Μεταξύ δε των 25 γευσιγνωστών-κριτών του διαγωνισμού 2019, οι 10 προέρχονται από το εξωτερικό (από Βραζιλία, Γερμανία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Κύπρος, Σουηδία και Τουρκία). Τα 832 δείγματα αφορούν οίνους (από Ελλάδα, Κύπρο, Βραζιλία, Γαλλία και Βουλγαρία) και τα 34 αποστάγματα αμπελοοινικής προέλευσης από Ελλάδα και Κύπρο, ενώ οι φετινές συμμετοχές είναι αυξημένες κατά 16% σε σχέση με πέρυσι. Τα τραπέζια των γευσιγνωσιών θα είναι πέντε, ενώ σε καθένα από αυτά θα συμμετέχει και ένας «associate judge» (μαθητευόμενος γευσιγνώστης), προκειμένου να αποκτήσει εμπερία στη γευστική δοκιμή, στην κρίση και στη βαθμολογία ανάλογων Διαγωνισμών. Υπολογίζεται πως ο/η κάθε γευσιγνώστης-κριτής του Διαγωνισμού δοκιμάζει και βαθμολογεί την κάθε ημέρα της διεξαγωγής του 60 δείγματα.
«Αρχικός στόχος του Διαγωνισμού, από την πρώτη διοργάνωση το 1999, ήταν να αναδείξει το επώνυμο Ελληνικό κρασί και απόσταγμα τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Είκοσι χρόνια μετά ο στόχος παραμένει σταθερός, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή οίνων και αποσταγμάτων από όλο τον κόσμο. Επιπλέον, το νέο σύστημα αξιολόγησης, το οποίο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στον διαγωνισμό του 2018, και λειτουργεί σύμφωνα με τα αυστραλιανά πρότυπα, έλαβε πολύ θετικές κριτικές από όλους τους εμπλεκόμενους, κριτές και οινοποιούς, καθιστώντας τον Διαγωνισμό Θεσσαλονίκης έναν από τους πιο σύγχρονους και αξιόπιστους διαγωνισμούς διεθνώς. Το υψηλό επίπεδο του Διαγωνισμού επιβεβαιώνεται από τη συμμετοχή διεθνώς αναγνωρισμένων γευσιγνωστών, οινολόγων, Masters of Wine, sommeliers, κριτών γεύσης, δημοσιογράφων και επαγγελματιών οίνου, από όλο τον κόσμο, οι οποίοι μέσα από εντατικές τυφλές γευσιγνωσίες αναδεικνύουν τους οίνους και τα αποστάγματα που ξεχωρίζουν σε βαθμολογία, διεκδικώντας ένα βραβείο» υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της διοργανώτριας ένωσης «Οίνοι Βορείου Ελλάδος».
Ως προς τους masters of wine, εκτός από τον πρόεδρο του διαγωνισμού, Κωνσταντίνο Λαζαράκη, αυτοί είναι οι: Konstantin Baum (Γερμανία), Emma Dawson (Ηνωμένο Βασίλειο), Paul Liversedge (Ελβετία) και Madeleine Stenwreth (Σουηδία), ενώ ο master sommelier είναι ο Stefan Neumann (Ηνωμένο Βασίλειο). Συνολικά στον κόσμο, υπάρχουν λιγότεροι από 400 άνθρωποι που κατέχουν τον τίτλο του master of wine. Τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού αναμένεται να ανακοινωθούν αμέσως μετά τη διαγωνιστική διαδικασία του, δηλαδή την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου, ενώ η επίσημη τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Grand Hyatt, στο πλαίσιο της έκθεσης Οινόραμα, το Σάββατο 2 Μαρτίου.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ