16.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΜ. Πομπέο: «Οι ΗΠΑ θα κάνουν τα πάντα για να σταματήσουν την...

Μ. Πομπέο: «Οι ΗΠΑ θα κάνουν τα πάντα για να σταματήσουν την κατασκευή του Nord Stream 2»

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, δήλωσε χθες Τρίτη από τη Βαρσοβία ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να σταματήσουν την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος θα συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία.
Με αυτό τον τρόπο ο Πομπέο υπογράμμισε την απουσία διάθεσης συμβιβασμού από την πλευρά της Ουάσινγκτον, την ώρα που η Γερμανία προσπάθησε να προσεγγίσει τις ΗΠΑ δεσμευόμενη να εισάγει ήδη τα επόμενα χρόνια αμερικανικό υγροποιημένο αέριο και να κατασκευάσει τις απαραίτητες υποδομές.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό, ο αγωγός αερίου, η κατασκευή του οποίου ξεκίνησε πέρυσι, «έστειλε χρήματα» στη Ρωσία, βλάπτοντας την Ευρώπη.
«Αν και αυτή η συναλλαγή έχει σίγουρα μια εμπορική πτυχή, ενέχει τεράστιο κίνδυνο για την ασφάλεια», τόνισε ο Πομπέο στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Πολωνό ομόλογό του Γιάτσεκ Τσαπούτοβιτς.
«Πιστεύω ότι ο πρόεδρος Τραμπ ήταν απολύτως ξεκάθαρος για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν τα πάντα ώστε η ευρωπαϊκή ασφάλεια να βρίσκεται στο πρώτο πλάνο σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές αποφάσεις», τόνισε όταν ρωτήθηκε εάν οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων.
Ο νέος αγωγός προβλέπεται να διπλασιάσει τις ικανότητες του Nord Stream, ο οποίος μεταφέρει φυσικό αέριο από τις ακτές της Βαλτικής στη Ρωσία ως τη Γερμανία. Την κατασκευή του στηρίζει υπό όρους η Γαλλία, όμως σε αυτή αντιτίθενται οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία.
«Συμμεριζόμαστε την άποψη ότι ο Nord Stream 2 δεν εξυπηρετεί την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, το θεωρούμε ένα αποτυχημένο σχέδιο, δηλαδή βλαπτικό για την ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου», σχολίασε από την πλευρά του ο Τσαπούτοβιτς.
Ο Πομπέο πραγματοποιεί περιοδεία στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη με στόχο να αντικρούσει την αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας, την οποία κατηγορεί ότι εκμεταλλεύεται το ζήτημα τη ενέργειας για να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη.
Την ίδια ώρα ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας, Νταν Μπρουγιέτ, συμμετέχει στη Γερμανία σε μια διάσκεψη για το υγροποιημένο φυσικό αέριο.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ