Προειδοποίηση ΗΠΑ προς Τουρκία για τους S-400

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 8 Φεβρουαρίου 2019

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Απειλούν με μπλοκάρισμα της συμμετοχής της Αγκυρας στο πρόγραμμα των F-35

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ουάσιγκτον απείλησε με τερματισμό της διαδικασίας πώλησης των Patriot και μπλοκάρισμα της συμμετοχής της Αγκυρας στο πρόγραμμα των F-35.
Με τερματισμό της διαδικασίας πώλησης των πυραύλων Patriot, εφόσον η Τουρκία προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400, απείλησε η Ουάσιγκτον, ασκώντας νέες πιέσεις προς την κυβέρνηση της Αγκυρας.
«Δεν θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε στην πώληση των Patriot, αν προωθηθεί η πώληση των S-400» δήλωσε, μεταξύ άλλων, υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ, μιλώντας στη «Hurriyet Daily News».
Ο ανώνυμος αξιωματούχος προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία στις συζητήσεις Αγκυρας – Ουάσιγκτον, κατά τη διάρκεια των οποίων οι ΗΠΑ πρότειναν την προμήθεια εκ μέρους της Τουρκίας των πυραύλων Patriot.
«Είμαστε πολύ ανήσυχοι, γιατί η τουρκική αγορά των S-400 θα θέσει σε κίνδυνο τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 και πιθανώς θα συνεπάγεται, μέσω της νομοθεσίας μας, την επιβολή κάποιου είδους κυρώσεων» εξήγησε, επιπλέον.
Οι παραπάνω δηλώσεις επέρχονται λίγες εβδομάδας μετά τις διαβεβαιώσεις του εκπροσώπου του Ερντογάν ότι η παράδοση των ρωσικών S-400 δεν εμπλέκεται με την απόκτηση των αμερικανικών Patriot.
«Η θέση μας παραμένει αμετάβλητη: Θα κάνουμε ό,τι θεωρούμε απαραίτητο για να διασφαλιστεί η εθνική μας ασφάλειας. Η Τουρκία ενδεχομένως θα αγοράσει τους Patriot στο μέλλον. Αλλά αυτό θα είναι απίθανο, αν η εγκατάλειψη των S-400 συγκαταλέγεται στις προϋποθέσεις αυτή της προμήθειας» είχε υποστηρίξει ο Ιμπαχίμ Καλίν.
Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένως προειδοποιήσει την Τουρκία ότι εφόσον προμηθευτεί το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα, είναι πιθανόν να επιβληθούν κυρώσεις, ενώ στο «τραπέζι» θέτουν και το ζήτημα συμμετοχής της Αγκυρας στο πρόγραμμα ανάπτυξης των αεροσκαφών νέας γενιάς F-35.
Πηγή Sputniknews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *