16.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑNord Stream 2: Το Παρίσι φοβάται την εξάρτηση από τη Ρωσία

Nord Stream 2: Το Παρίσι φοβάται την εξάρτηση από τη Ρωσία

Η ΕΕ θα διεξάγει ψηφοφορία για αναθεώρηση της οδηγίας που αφορά το φυσικό αέριο και η οποία θα επιτρέψει στην Κομισιόν να αποκτήσει επιρροή στο σχέδιο του ρωσο-ευρωπαϊκού αγωγού αερίου. Η Γερμανία αντιτίθεται στην προσπάθεια των Βρυξελλών, υπολογίζοντας στη στήριξη της Γαλλίας εν μέσω της αυξανόμενης συνεργασίας τους.
Ενας από τους πυλώνες της ΕΕ και στενότερος σύμμαχος της Γερμανίας, η Γαλλία, εξέφρασε την αντίθεσή της στον Nord Stream 2, που υποστηρίζεται από το Βερολίνο, εν όψει ψηφοφορίας στην ΕΕ, που θα επηρεάσει το μέλλον του ρωσο-ευρωπαϊκού αγωγού από τον οποίο το φυσικό αέριο θα φτάνει στην Ευρώπη μέσω της Βαλτικής και του κέντρου στη Γερμανία.
Η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung αναφέρει, επικαλούμενη κύκλους της γαλλικής κυβέρνησης, ότι το Παρίσι φοβάται τη μεγαλύτερη εξάρτηση από τη Ρωσία και τα «στρατηγικά προβλήματα» στις τεταμένες σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Μόσχας.
«Δεν θέλουμε να αυξηθεί η εξάρτησή μας από τη Ρωσία και εξαιτίας της να πληγούν τα συμφέροντα ευρωπαϊκών χωρών όπως η Πολωνία και η Σλοβακία» σχολιάζει το Παρίσι σύμφωνα με την εφημερίδα.
Η ψηφοφορία σχετικά με το σχέδιο τροπολογιών στην οδηγία της ΕΕ για το αέριο, θα πραγματοποιηθεί στις 8 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με την SZ, η Γερμανία που είναι κατά του νέου κανονισμού, έχει αντισταθεί στις προσπάθειες να αλλάξουν οι κανόνες της ΕΕ που επιτρέπουν στην Κομισιόν να αποκτήσει επιρροή στον Nord Stream 2.
Τον Νοέμβριο του 2017, η Κομισιόν πρότεινε την παράταση των ευρωπαϊκών κανόνων για την ενέργεια στους αγωγούς από τρίτες χώρες προς την Ευρώπη. Συγκεκριμένα, η Κομισιόν ζητά το δικαίωμα να απαιτεί τον διαχωρισμό των πωλήσεων αερίου και της λειτουργικής δραστηριότητας των αγωγών, όπως και να έχει ως τρίτος εταίρος πρόσβαση στον αγωγό.
Εκτιμάται ότι οι τροπολογίες που θα τεθούν στοχεύουν κυρίως στον Nord Stream 2, που χρηματοδοτείται από τον ρωσικό προμηθευτή Gazprom. Η Sueddeutsche Zeitung υποδεικνύει προκειμένου να εμποδίσει το μπλοκάρισμα του αγωγού και τη δημιουργία μειοψηφίας κατά της αναθεώρησης, το Βερολίνο υπολόγιζε στο Παρίσι καθώς επίσης και στην Ολλανδία, το Βέλγιο, την Αυστρία, την Ελλάδα και την Κύπρο, των οποίων η υποστήριξη έχει ήδη διασφαλιστεί. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Ωστόσο, θα ήταν δύσκολο για τη Γερμανία να διασφαλίσει ένα ευνοϊκό αποτέλεσμα χωρίς τη Γαλλία, σύμφωνα με την εφημερίδα.


Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι το Παρίσι γνωρίζει ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαμάχη μεταξύ των δύο ευρωπαίων εταίρων, η συνεργασία των οποίων είναι σημαντική για την Ευρώπη.
Οι πηγές από κύκλους της γαλλικής κυβέρνησης δήλωσαν στην εφημερίδα ότι στηρίζουν την απόφαση, και μόνο η προσωπική παρέμβαση του Εμανουέλ Μακρόν, που επανειλημμένα έχει τονίσει τη σημασία της συνεργασίας Βερολίνου – Παρισιού, θα μπορούσε να αλλάξει αυτή τη θέση. Το γαλλικό υπουργείο για ζητήματα ΕΕ δεν σχολίασε το ζήτημα.
Πηγή Sputniknews

Ο Nord Stream 2 αποτελεί κοινοπραξία του ρωσικού γίγαντα στον τομέα του φυσικού αερίου Gazprom και ευρωπαϊκών εταιρειών. Στοχεύει στη μεταφορά 55 δισ. κυβικών μέτρων ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ. Το πρότζεκτ του αγωγού έχουν καλωσορίσει κάποιες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Αυστρία αλλά αντιτίθενται κάποιες άλλες. Εκτός από τη Γαλλία, την αντίθεσή τους έχουν εκφράσει η Πολωνία και χώρες της Βαλτικής που έχουν εκφράσει ανησυχία για τον υποτιθέμενο κίνδυνο η Ευρώπη να εξαρτάται από τη Ρωσία και κατά συνέπεια της υποβάθμισης του ρόλου της Ουκρανίας ως διαμετακομιστή.
Η Ουάσιγκτον επίσης αντιτίθεται έντονα στο πρότζεκτ. Πρόσφατα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Βερολίνο, Ρίτσαρντ Γκρενέλ, προειδοποίησε τις γερμανικές εταιρείες να μην συμμετάσχουν στο σχέδιο απειλώντας με «σοβαρούς κινδύνους κυρώσεων».
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, από την πλευρά του, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, επιδιώκει να εκδιώξει τη Ρωσία από την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας προκειμένου οι ΗΠΑ να μπορούν να πωλούν περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Η Μόσχα επανέλαβε ότι ο αγωγός είναι απλά ένα εμπορικό πρότζεκτ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ