Ενα βήμα πιο κοντά στο ΝΑΤΟ η πΓΔΜ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 6 Φεβρουαρίου 2019

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ,

Τα κράτη – μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας υπέγραψαν το πρωτόκολλο εισδοχής της πΓΔΜ, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα για την ένταξη της βαλκανικής χώρας στο ΝΑΤΟ ως το 30ο μέλος του.
Η υπογραφή του πρωτοκόλλου σημαίνει ότι η πΓΔΜ θα μπορεί να συμμετέχει στις συνεδριάσεις της Συμμαχίας ως παρατηρητής, μέχρι την επικύρωση του πρωτοκόλλου από όλες τις συμμαχικές χώρες.
Στην τελετή υπογραφής του πρωτοκόλλου στη έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες παρίσταντο ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ και εκπρόσωποι των 29 χωρών – μελών.
Ζάεφ: «Ιστορική ημέρα για την πΓΔΜ, καθίσαμε στο ίδιο τραπέζι με τους Συμμάχους μας»
Ενθουσιασμός επικρατεί στις τάξεις της σκοπιανής κυβέρνησης, μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου εισδοχής της πΓΔΜ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Για μία «ιστορική ημέρα» έκανε λόγο ο Ζόραν Ζάεφ, χαιρετίζοντας την υπογραφή του πρωτοκόλλου εισδοχής της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
«Είναι μια μεγάλη, ιστορική ημέρα για όλους τους πολίτες μας. Σήμερα, η μεγαλύτερη συμμαχία ασφάλειας στον κόσμο, το NATO, μας καλωσόρισε» τόνισε, μεταξύ άλλων, σε ανάρτησή του στο Twitter.
Και πρόσθεσε: «Σήμερα καθίσαμε μαζί με τους συμμάχους μας, στο ίδιο τραπέζι, στην ίδια συμμαχία».
Νωρίτερα, οι πρέσβεις των 29 χωρών του ΝΑΤΟ υπέγραψαν το πρωτόκολλο εισδοχής των Σκοπίων στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, σε ειδική εκδήλωση στις Βρυξέλλες.
Πλέον, τα κράτη – μέλη της Συμμαχίας καλούνται να κυρώσουν το πρωτόκολλο, προτού η γειτονική χώρα καταστεί και επισήμως μέλος. Μέχρι τότε, η πΓΔΜ θα συμμετέχει στα θεσμικά όργανα του ΝΑΤΟ ως προσκεκλημένη χώρα.
Στόλτενμπεργκ: «Είμαι εντυπωσιασμένος από το θάρρος και την προσήλωση των Τσίπρα – Ζάεφ»
Ως «ιστορική μέρα» χαρακτήρισε τη σημερινή (σ.σ. Τετάρτη) υπογραφή του πρωτοκόλλου ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ο Γ.Γ. της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ, στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Στόλντενμπεργκ συνεχάρη τόσο την Αθήνα όσο και τα Σκόπια για την επίλυση της διαφωνίας σχετικά με την ονομασία και σημείωσε πως μόλις επικυρωθεί η ένταξη της πΓΔΜ από τα Κοινοβούλια των μελών του ΝΑΤΟ, θα γίνει το 30ο μέλος της Συμμαχίας.
«Η ένταξή σας θα φέρει μεγαλύτερη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια, κάτι που είναι καλό για το ΝΑΤΟ» ανέφερε ο Γ.Γ. της Συμμαχίας, προσθέτοντας ότι μέχρι να επικυρωθεί η συμφωνία ένταξης από τα Κοινοβούλια, οι εκπρόσωποι των Σκοπίων θα συμμετέχουν ως «προσκεκλημένοι» στις συνόδους του ΝΑΤΟ.


Από την πλευρά του, ο κ. Ντιμιτρόφ τόνισε πως αυτή η «ιστορική μέρα» δεν συνέβη απλά και πως προηγήθηκε μία «μακρά πορεία». «Πρέπει να αναγνωρίσω τους πρωθυπουργούς Ζάεφ και Τσίπρα. Θα ήταν σίγουρα πιο εύκολο γι’ αυτούς να μην το κάνουν» επισήμανε, συμπληρώνοντας ότι δεν φοβήθηκαν να επενδύσουν πολιτικό κεφάλαιο προς όφελος των δύο χωρών, του ΝΑΤΟ και της ευρύτερης περιοχής.
Επίσης, δεσμεύτηκε για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και υπογράμμισε πως το πιο σημαντικό είναι ότι «ποτέ ξανά» δεν θα μείνει μόνη της η χώρα. «Για μας το ΝΑΤΟ διασφαλίζει ειρήνη και σταθερότητα. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε έτσι ώστε η περιοχή μας να είναι πιο ειρηνική, πιο σταθερή, πιο προβλέψιμη και πιο ευημερής» υποστήριξε.
Ερωτηθείς εάν υπάρχει περίπτωση να προκύψουν αντιρρήσεις από τα Κοινοβούλια των χωρών του ΝΑΤΟ, ο Γ.Γ. της Συμμαχίας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι όλα θα πάνε «ομαλά» και πως δεν θα υπάρχουν «εκπλήξεις».
«Είμαι πραγματικά εντυπωσιασμένος από το θάρρος και την προσήλωση των δύο κυβερνήσεων, από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ. Αυτοί είναι ηγέτες που φτιάχνουν, που διαμορφώνουν την ιστορία» είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας πως η επίλυση αυτής της διαφωνίας άνοιξε τον δρόμο για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Τέλος, ο κ. Ντιμιτρόφ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ακόμα και οι «εχθροί» της συμφωνίας θα πειστούν μόλις δουν τα αποτελέσματα και τόνισε τη σημασία της «φιλίας» και της «συμμαχίας» μεταξύ γειτονικών χωρών.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ