21.4 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΤην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών χαιρετίζει η Ευρώπη

Την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών χαιρετίζει η Ευρώπη

Την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων χαιρετίζουν, με κοινή δήλωσή τους, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν.
«Χαιρετίζουμε θερμά το επόμενο κρίσιμο βήμα για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, που ελήφθη με τη σημερινή ψηφοφορία της Βουλής των Ελλήνων. Από την αρχή, η ΕΕ στήριξε την ιστορική συμφωνία που υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί Τσίπρας και Ζάεφ, μετά από διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Χρειάστηκε πολιτικό θάρρος, ηγεσία και ευθύνη για την επίλυση μιας από τις πιο εδραιωμένες διαμάχες στην περιοχή. Και οι δύο χώρες άδραξαν αυτή τη μοναδική ευκαιρία, δίνοντας ένα παράδειγμα συμφιλίωσης για την Ευρώπη στο σύνολό της και ενισχύοντας την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής. Ενώ προσβλέπουμε στα επόμενα διαδικαστικά βήματα για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας, μπορούμε τώρα να πούμε με βεβαιότητα ότι η Αθήνα και τα Σκόπια έχουν γράψει μαζί μια νέα σελίδα για το κοινό μας μέλλον στην ΕΕ».
Την κύρωση της Συμφωνίας χαιρετίζει ο Πιέρ Μοσκοβισί
Την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων χαιρετίζει, μέσω twitter, o Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί.
«Χαιρετίζω την ψήφο για τη Συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα που μόλις ελήφθη για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας, της περιοχής και της Ευρώπης» αναφέρει στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter ο κ. Μοσκοβισί.
Γ. Στόλτενμπεργκ: «Η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών συμβάλει σημαντικά στη σταθερότητα και την ευημερία ολόκληρης της περιοχής»
Την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων χαιρέτισε μέσω twitter ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. «Χαιρετίζω την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων, κάτι το οποίο συμβάλει σημαντικά στη σταθερότητα και την ευημερία ολόκληρης της περιοχής. Προσβλέπω στο μέλλον η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», αναφέρει ο Γ. Στόλτεμπεργκ.
Συγχαρητήρια Ντ. Τουσκ για την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών
Συγχαρητήριο μήνυμα στις δύο γλώσσες και στα αγγλικά απέστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Είχαν φαντασία, ανέλαβαν το ρίσκο, δεν δίστασαν να θυσιάσουν τα συμφέροντά τους για το κοινό καλό. Αλέξη, Ζόραν μπράβο! Πετύχατε το ακατόρθωτο» έγραψε στα ελληνικά ο κ. Τουσκ στο Twitter.
Σκα Κέλερ: «Νίκη για την ειρήνη» η Συμφωνία των Πρεσπών
Ως «νίκη για την ειρήνη» στην περιοχή χαρακτηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών για την αλλαγή του ονόματος της γειτονικής χώρας, η Ευρωομάδα των Πρασίνων, σημειώνοντας πως η χώρα τώρα θα μπορέσει να προχωρήσει στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
«Αυτή η ιστορική συμφωνία είναι μια νίκη για την ειρήνη στην περιοχή. Αφού ξεπεράστηκαν τα τεράστια εμπόδια, η Συμφωνία των Πρεσπών για την αλλαγή του ονόματος ανοίγει την πόρτα στη Βόρεια Μακεδονία για ένα ευρωπαϊκό μέλλον και ενισχύει την ειρήνη μεταξύ των δύο χωρών. Και οι δύο πρωθυπουργοί, Αλέξης Τσίπρας και Ζόρα Ζάεφ, πρέπει να επαινεθούν για τις ρεαλιστικές και θαρραλέες προσπάθειές τους να επιλύσουν τη διαφωνία επί της ονομασίας», δήλωσε η πρόεδρος των Πρασίνων, στο Ευρωκοινοβούλιο, Σκα Κέλερ.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ