Αυξημένους κινδύνους στην ανάκαμψη της ευρωζώνης διαβλέπει η ΕΚΤ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 25 Ιανουαρίου 2019

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: , ,

Δυσοίωνες διαγράφονται οι προοπτικές στην ευρωζώνη σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ προειδοποίησε ότι η ΕΚΤ διαβλέπει επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης και υποχώρησης του πληθωρισμού, προαναγγέλλοντας στην ουσία την επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων τον Μάρτιο.
Οπως ανέφερε ο ίδιος, «οι κίνδυνοι πλέον στην ευρωζώνη δεν είναι μετριασμένοι αλλά ωθούν (σ.σ. ανάπτυξη και πληθωρισμό) προς τα κάτω, καθώς τα νέα οικονομικά δεδομένα είναι ολοένα και πιο αδύναμα». Μετά ταύτα όπως διαβεβαίωσε ο ίδιος η ΕΚΤ θα συνεχίσει την ίδια χαλαρή νομισματική πολιτική για όσο καιρό κριθεί απαραίτητο. Ειδικότερα, όσον αφορά στα επιτόκια η ΕΚΤ προτίθεται να τα κρατήσει αμετάβλητα τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2019. Οι δηλώσεις Ντράγκι και η ανησυχία για το ρυθμό ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Οικονομίας πίεσαν τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ το οποίο υποχώρησε έως τα 1,1307 δολ.
Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, που συνεδρίασε την Πέμπτη, ομόφωνα συμφώνησε στις αιτίες της διαφαινόμενης επιβράδυνσης της οικονομίας. Συγκεκριμένα, οι κεντρικοί τραπεζίτες απέδωσαν την εξέλιξη αυτή κατά κύριο λόγο στο εξωτερικό περιβάλλον της ευρωζώνης και συγκεκριμένα στην αβεβαιότητα που επικρατεί σε ΗΠΑ μετά τη στάση πληρωμών, στην επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα, καθώς και στις παρενέργειες από το κύμα προστατευτισμού που έχει επικρατήσει στο διεθνές εμπόριο. Παράλληλα, αρνητικά έχει επιδράσει το πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί σε ορισμένες χώρες της ΕΕ (χωρίς να τις κατονομάσει) και η κατάσταση της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.
Σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος της ΕΚΤ επεσήμανε ότι η Κεντρική Τράπεζα διαθέτει ακόμη το αναγκαίο οπλοστάσιο προκειμένου να παρέμβει σε περίπτωση που τούτο κριθεί αναγκαίο.
Η ΕΚΤ διατηρεί αμετάβλητη την πολιτική της
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) άφησε αμετάβλητη την πολιτική της, όπως αναμενόταν, παραμένοντας στην κατεύθυνση (guidance) αύξησης των επιτοκίων μετά το καλοκαίρι.
«Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019 και πάντως για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί», ανέφερε η ΕΚΤ σε ανακοίνωσή της.
Με την απόφαση, η ΕΚΤ διατήρησε το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο -0,40%. Παράλληλα, το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,00% και το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 0,25%.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *