16.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήOIKONOMIAΜέσα στο 2019 θα ξεκινήσει η λειτουργία του Ινστιτούτου Πετρελαϊκής Έρευνας στα...

Μέσα στο 2019 θα ξεκινήσει η λειτουργία του Ινστιτούτου Πετρελαϊκής Έρευνας στα Χανιά

Μέσα στο 2019 αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας (ΙΠΕ), το οποίο με απόφαση της κυβέρνησης δημιουργείται στα Χανιά με τη σύμπραξη του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Έρευνας.
Η παρουσίαση των στόχων και των δράσεων του Ινστιτούτου πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην πόλη, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, του αναπληρωτή υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστα Φωτάκη, εκπροσώπων του Πολυτεχνείου και του ΙΤΕ, του βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνη Μπαλωμενάκη, καθώς και εκπροσώπων των τοπικών αρχών και της ακαδημαϊκής κοινότητας.
«Το Ινστιτούτο που δημιουργείται, σε συνεργασία του Πολυτεχνείου με το ΙΤΕ, θα αποτελέσει έναν ερευνητικό πόλο, που σε συνεργασία με όλες τις άλλες ερευνητικές ομάδες στα ελληνικά πανεπιστήμια θα αντλήσει και πόρους και ερευνητές για να προχωρήσει στην υλοποίηση των προγραμμάτων του» ανέφερε κατά τη διάρκειας της εκδήλωσης ο κ. Σταθάκης.
Ο υπουργός σημείωσε πως «είναι μία προσπάθεια που δίνει προστιθέμενη αξία στην Ελλάδα γύρω από τον γρήγορα αναπτυσσόμενο κλάδο της έρευνας και αξιοποίησης κοιτασμάτων», προσθέτοντας ότι έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των επτά συμβάσεων στο Ιόνιο, στη Δυτική Ελλάδα και στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Όπως είπε, από τις συμβάσεις έχουν επικαιροποιηθεί από τη Βουλή οι πέντε, ενώ οι δύο που βρίσκονται στο Ελεγκτικό Συνέδριο έχουν προϋπογραφεί και υπολογίζεται ότι θα έρθουν στη Βουλή τον επόμενο μήνα.
Ο κ. Φωτάκης ανέφερε ότι το νέο Ινστιτούτο θα λειτουργήσει ως πόλος προσέλκυσης των επιστημονικών δυνάμεων της χώρας και της διασποράς. Παράλληλα, έχει προβλεφθεί η προμήθεια σύγχρονου ερευνητικού σκάφους, που θα ενισχύσει τη θαλάσσια έρευνα από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).
Ο κ. Φωτάκης σημείωσε ότι στο πλαίσιο των προγραμμάτων, τα οποία διαχειρίζεται η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) και αφορούν τον τομέα της ενέργειας, διανοίγονται εξαιρετικές προοπτικές για το νέο Ινστιτούτο. Ήδη, υποστηρίζονται οκτώ εθνικές υποδομές σχετικές με την ενέργεια και το περιβάλλον με το συνολικό ποσό των 41,5 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα των Εθνικών Ερευνητικών Υποδομών.
Ακόμη, από το πρόγραμμα της ΓΓΕΤ «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» της Ειδικής Υπηρεσίας της ΓΓΕΤ διατέθηκαν σε πρώτη φάση 360 εκατ.ευρώ, από τα οποία 67 εκατ. ευρώ αφορούν έργα που σχετίζονται με ενεργειακά θέματα. Αυτά τα έργα αφορούν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την ενεργειακή αποδοτικότητά τους, την αποθήκευση ενέργειας, τα ενεργειακά δίκτυα, το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.
Επιπλέον, με τη σύμπραξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων πρόκειται να διατεθεί ποσό ύψους 63 εκατ. βευρώ για στοχευμένη έρευνα σε θέματα κλιματικής αλλαγής με τη δημιουργία σχετικού εθνικού δικτύου. Σε αυτό το πλαίσιο έχει προβλεφθεί και η προμήθεια σύγχρονου ερευνητικού σκάφους για θαλάσσια έρευνα που θα ανήκει στο ΕΛΚΕΘΕ. Πρόκειται για μία ολιστική συστηματική προσέγγιση στον τομέα «Ενέργεια – Κλιματική αλλαγή».
Ο πρόεδρος του ΙΤΕ, καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης, επισήμανε ότι «η λειτουργία του Ινστιτούτου θα περιλαμβάνει τρεις πυλώνες. Ο πρώτος θα αφορά στην έρευνα και τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Ο δεύτερος πυλώνας θα είναι η έρευνα που αφορά στην παραγωγή, εξόρυξη του πετρελαίου. Ο τρίτος, είναι η έρευνα για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από αυτήν τη διαδικασία».
Ο κ. Ταβερναράκης υποστήριξε ότι σύντομα θα προκηρυχθεί -μέσω διεθνούς διαγωνισμού- η πλήρωση της θέσης του διευθυντή του Ινστιτούτου καθώς και τριών ερευνητών.
Από την πλευρά του, ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθηγητής Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, αφού χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη συνεργασία του Πολυτεχνείου με το ΙΤΕ, έκανε γνωστό ότι με απόφαση της συγκλήτου του Πολυτεχνείου παραχωρείται έκταση 35 στρεμμάτων για την ανέγερση του κτιρίου που θα στεγαστεί το Ινστιτούτο. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες θα παραχωρηθεί χώρος στην Πολυτεχνειούπολη στο Ακρωτήρι Χανίων.

Ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι η επιλογή του Πολυτεχνείου Κρήτης για να φιλοξενήσει το Ινστιτούτο έγινε καθώς το ίδρυμα αποτελεί τον φυσικό χώρο για τέτοιες δράσεις. «Η Κρήτη θα είναι σημαντικό μέρος της προσπάθειας για έρευνα και αξιοποίηση λόγω των ελπιδοφόρων κοιτασμάτων. Συνεπώς, η συγκυρία ήταν πολύ καλή για να προχωρήσει η δημιουργία του Ινστιτούτου» επισήμανε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ