16.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣMΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΤέταρτο Hellas Filmbox Berlin στο Βερολίνο

Τέταρτο Hellas Filmbox Berlin στο Βερολίνο

Με συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη ξεκίνησε χθες (σ.σ. Τρίτη) το βράδυ το 4ο Hellas Filmbox Berlin στον παραδοσιακό κινηματογράφο Babylon στην κεντρική περιοχή του Βερολίνου Mitte. Η Μαρία Φαραντούρη ερμήνευσε τραγούδια του κύκλου Μαουτχάουζεν του Μίκη Θεοδωράκη και Ιάκωβου Καμπανέλη. Σύμφωνα με το πρόγραμμα προβλήθηκε η εναρκτήρια ταινία «Το τελευταίο σημείωμα» του Παντελή Βούλγαρη, ενώ σήμερα, Πέμπτη, θα ακολουθήσει «Το μπαλκόνι – Μνήμες Κατοχής» του Χρύσανθου Κωνσταντινίδη. Θέμα των δύο ταινιών είναι η γερμανική Κατοχή στην Ελλάδα. Μαζί με τα τραγούδια του Μαουτχάουζεν αποτελούν κατά κάποιον τρόπο μια ενότητα.
Για τους λόγους αυτής της επιλογής η ελληνογερμανίδα διευθύντρια του Hellas Filmbox, η ηθοποιός Σάντρα φον Ρουφίν, δηλώνει στην Deutsche Welle: «Ο μέσος Γερμανός δεν γνωρίζει σχεδόν τίποτα για τη γερμανική κατοχή στην Ελλάδα. Οι ταινίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για αυτή την περίοδο. Σε αυτό θα συμβάλουν σίγουρα και οι συζητήσεις με τους σκηνοθέτες μετά το τέλος της προβολής. Προσωπικά με ενδιαφέρει πάρα πολύ να ακούσω τον Μενέλαο Καραμαγγιώλη, επειδή η πλοκή της ιστορίας της ταινίας του διαδραματίζεται στο χωριό, από το οποίο κατάγεται». Το Hellas Filmbox δεν θέλει απλά να παρουσιάσει τις πρόσφατες ελληνικές παραγωγές αλλά και να αναδείξει την ελληνική πραγματικότητα μέσω του κινηματογράφου. Αυτό ήταν το αρχικό κίνητρο των σινεφίλ που δημιουργήσαν το φεστιβάλ πριν από τέσσερα χρόνια, σε μια εποχή που στην κοινή γνώμη της Γερμανίας επικρατούσαν στερεότυπα για τους Ελληνες και οι ελληνογερμανικές σχέσεις ήταν τεταμένες.
Αστεγοι επιστρέφουν στη ζωή
Στο φετινό φεστιβάλ συμμετέχουν 20 ταινίες μεγάλου και 25 μικρού μήκους, φιλμ μυθοπλασίας όπως και ντοκιμαντέρ. Ανάμεσά τους θα προβληθούν η «Παύση» της Τόνιας Μισιαλή, «Ο γιός της Σοφίας» της Ελίνας Ψύκου, «Do it Yourself» του Δημήτρη Τσιλιφώνη, «Αφτερλώβ» του Στέργιου Πάσχου η ακόμη «Γκολ στη φτώχεια» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη. Η ταινία αφηγείται την ιστορία της Εθνικής Ελλάδας Ποδοσφαίρου Αστέγων. «Πρόκειται για μια καταπληκτική ταινία, αυθεντική και συγκινητική που οι ήρωές της είναι άστεγοι», λέει η Σάντρα φον Ρουφίν. «Στην πορεία του ντοκιμαντέρ γνωρίζουμε από κοντά αυτούς τους ανθρώπους, πώς έφτασαν να γίνουν άστεγοι και πώς η συμμετοχή τους στην ομάδα ποδοσφαίρου τούς βοήθησε να ξεφύγουν από την κοινωνική απομόνωση, να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση». Μετά την προβολή της ταινίας το Σάββατο ένας από τους πρώην άστεγους και ο σκηνοθέτης θα συζητήσουν με τους θεατές.
Το Hellas Filmbox συμπεριλαμβάνει και ταινίες Ελλήνων σκηνοθετών που ζουν στο εξωτερικό, όπως οι δύο «Βερολινέζοι» Νάνσυ Μπινιαδάκη με την ταινία «Επιφάνεια των πραγμάτων» που η ιστορία της διαδραματίζεται στην Αθήνα και ο Στράτος Τζίτζης με το ντοκιμαντέρ «Night out» για τη νυχτερινή ζωή στο Βερολίνο. Τη νυχτερινή ζωή στο Ρίο ντε Τζανέιρο παρουσιάζει στο ποιητικό της ντοκιμαντέρ «Obscuro Barroco» η Ευαγγελία Κρανιώτη, ενώ την καθημερινότητα παιδιών μιας φαβέλας του Ρίο παρακολουθεί στους «Ευτυχισμένους Πρίγκιπες» ο Πάνος Δεληγιάννης. Στα «Αόρατα Χέρια» η Μαρίνα Γιώτη μας μεταφέρει στο Κάιρο την εποχή της Αραβικής Ανοιξης.
…και οι καλεσμένοι
Στην εναρκτήρια εκδήλωση, σύμφωνα με το πρόγραμμα, ανάμεσα στους καλεσμένους ήταν ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιοάχιμ Γκάουκ, η αντιπρόεδρος της βουλής Κλάουντια Ροτ (Πράσινοι), όπως κάθε χρόνο η τραγουδίστρια Βίκυ Λέανδρος και επίσης ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος. Σήμερα, ο κ. Κρέτσος θα μιλήσει σε εκδήλωση του Hellas Filmbox Berlin για την οπτικοακουστική βιομηχανία στην Ελλάδα και το οικονομικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί στη χώρα για την προσέλκυση ξένων παραγωγών.
Πηγή Deutsche Welle, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ