12.9 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΗ Ελλάδα μπορεί να ξαναχρειαστεί νέο δάνειο;

Η Ελλάδα μπορεί να ξαναχρειαστεί νέο δάνειο;

Τον κίνδυνο η Ελλάδα να χρειαστεί νέα δανειακή βοήθεια διατυπώνει η Welt, τονίζοντας ότι ένα τέτοιο σενάριο θα σήμαινε καταστροφή για την Ευρώπη. Τα προεκλογικά «δώρα» του Τσίπρα θέτουν σε κίνδυνο την ανάκαμψη, προειδοποιούν οικονομολόγοι.
Τις ανησυχίες των οικονομολόγων σχετικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τα προεκλογικά «δώρα» του Αλέξη Τσίπρα επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα Welt.
Σε εκτενές δημοσίευμά της, η εφημερίδα παρατηρεί ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός θέλοντας να αποφύγει την απώλεια της εξουσίας στις επόμενες εκλογές, μοιράζει ακριβά προεκλογικά δώρα και αφήνει κατά μέρος σημαντικές μεταρρυθμίσεις.
Οπως τονίζει η εφημερίδα, μάλιστα, η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές, την ώρα που το χρέος της διαμορφώνεται στο ιλιγγιώδες 178% του ΑΕΠ και οι τράπεζες σηκώνουν το βάρος των «κόκκινων» δανείων. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εκτιμά ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο μέχρι το 2038. Στο σημείο αυτό, η Welt προειδοποιεί: «Εάν η χώρα δεν καταφέρει να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, τότε στη χειρότερη περίπτωση η χώρα θα χρειαζόταν νέα δανειακή βοήθεια, κάτι που θα σήμαινε καταστροφή για την ΕΕ και την Ευρωζώνη.
Οι οικονομολόγοι ανησυχούν, επισημαίνει η εφημερίδα, παραθέτοντας τις δηλώσεις του ευρωβουλευτή του CSU Μάρκους Φέρμπερ, ο οποίο και τονίζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας, μοιράζοντας προεκλογικά δώρα (…), θέτει σε κίνδυνο την επιτυχία των δύσκολων μεταρρυθμίσεων τα τελευταία χρόνια. «Εάν δεις τα υψηλά επίπεδα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για αυτού του είδους τις δαπάνες», αναφέρει ακόμη.
Κριτική ασκεί στην κυβέρνηση και η πρώην σύμβουλος του ΔΝΤ, Μιράντα Ξαφά, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι τίθεται σε κίνδυνο η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Τις ανησυχίες του εκφράζει και ο αναλυτής της Bank of America Merril Lynch, Αθανάσιος Βαμβακίδης, εν όψει των εκλογών: Ο ίδιος φοβάται το ενδεχόμενο το 2019 να αποδειχθεί μια ακόμη «χαμένη χρονιά» για την Ελλάδα. «Είναι πολύ πιθανό ότι δεν θα δρομολογηθούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις εξ αιτίας των εκλογών», σχολιάζει.
Από την πλευρά του, άλλωστε, ο επικεφαλής της Teneo Intelligence, Βολφγκάνγκο Πικόλι, ελπίζει ότι οι εκλογές να δρομολογηθούν για τις 26 Μαΐου, την ημέρα των ευρωεκλογών. «Ετσι τουλάχιστον δεν θα πάει χαμένο το δεύτερο εξάμηνο του έτους».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι πρακτικές του Τσίπρα μπορεί να στέλνουν λάθος μήνυμα στις αγορές. Τα προγράμματα βοήθειας έφεραν την Ελλάδα και πάλι εντός τροχιάς, παρατηρεί ο Φέρμπερ, επισημαίνοντας εντούτοις ότι «όταν οι Ελληνες επιστρέφουν στα παλιά πρότυπα συμπεριφοράς, όλη αυτή η αγάπη χάνεται».
Πηγή Spuntniknews.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ