16 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήOIKONOMIAΝ. Παππάς: «Διανύουμε μία περίοδο που εντείνεται ο στρατηγικός διάλογος Ελλάδας και...

Ν. Παππάς: «Διανύουμε μία περίοδο που εντείνεται ο στρατηγικός διάλογος Ελλάδας και Η.Π.Α

 

«Διανύουμε μία περίοδο που αναπτύσσεται και εντείνεται ο στρατηγικός διάλογος μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι ένας διάλογος ο οποίος βρίσκεται στην αλυσίδα των πρωτοβουλιών που λαμβάνουν και οι δύο πλευρές» δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά «στην εξαιρετική δουλειά που έγινε κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης».
Μιλώντας στο 29ο ετήσιο συνέδριο «Η Ωρα της Ελληνικής Οικονομίας», ο κ. Παππάς είπε ότι, για πρώτη φορά, ήταν αισθητή η παρουσία της ψηφιακής Ελλάδας. Οπως ανέφερε, τις επόμενες ημέρες, ελληνική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου.
«Οκτώ μήνες μετά την ψήφιση του νόμου, έχουμε ήδη υπογράψει πάνω από 20 πρότζεκτ, τα οποία χρηματοδοτούμε» σημείωσε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής. Παράλληλα, μιλώντας στην ενότητα «Τεχνητή Νοημοσύνη, ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις και οικονομικός μετασχηματισμός», ο κ. Παππάς ανέφερε ότι θα υπάρχει θέμα απώλειας μεγάλου αριθμού θέσεων εργασίας. «Λόγω της ταχύτητας που αυτές οι θέσεις θα χαθούν, θα πρέπει να σκεφτούμε πολιτικές οι οποίες θα διασφαλίζουν ελάχιστο εισόδημα για τους πολίτες. Η οικονομία από μόνη της δεν θα προλάβει να προσαρμοστεί, εάν δεν υπάρχει μία δημόσια παρέμβαση η οποία να προστατεύσει την κοινωνία» τόνισε ο κ. Παππάς.
Παράλληλα, ο υπουργός υπογράμμισε ότι πλεονέκτημα της χώρας είναι η ξεχωριστή γεωγραφική θέση της. «Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας από τους κρισιμότερους κόμβους για την παγκόσμια οικονομία» διαπίστωσε ο κ. Παππάς.
Επίσης, αναφέρθηκε στη σημασία δημιουργίας του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, λέγοντας ότι έγινε «για να αποφύγουμε τον κατακερματισμό», ενώ έκανε λόγο για έργα οριζόντια, καθολικά και όχι κατακερματισμένα. Οπως είπε, υπάρχει η τεχνολογία γεωργίας ακριβείας και εφαρμόζεται πιλοτικά. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στην ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων. «Εχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και είμαστε στη φάση που κατατέθηκαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Είναι ένα έργο το οποίο θα εξοικονομήσει, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, 380 εκατ. ευρώ το χρόνο στο ελληνικό δημόσιο. Στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής είμαστε απολύτως ψηφιοποιημένοι» δήλωσε ο κ. Παππάς.
Οπως εξήγησε, οι ίδιες διαδικασίες ψηφιοποιήθηκαν, ενώ υπάρχει πλέον και η δυνατότητα ροής εργασιών.
«Με το σύστημα της ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων» – συμπλήρωσε -«150.000 δημόσιοι υπάλληλοι παίρνουν την ψηφιακή υπογραφή τους». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις digital skills, επισημαίνοντας ότι είναι αξιέπαινες οι προσπάθειες του ιδιωτικού τομέα σε συνεργασία με τους δήμους. Τέλος, είπε ότι το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής έχει δύο προγράμματα τα οποία έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται σε συνεργασία με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.
Γ.Μπ.

Ασφάλεια δεδομένων
«Οταν ολοκληρωθεί αυτό το πρόγραμμα, θα έχουμε 21.000 φορείς που θα επικοινωνούν με τον κόμβο διαλειτουργικότητας. Υπογράφηκε η κοινή διακήρυξη των χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην οποία συμμετείχε η Ελλάδα, μαζί με την Κύπρο, τη Μάλτα, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Οταν αναπτύξουμε την εθνική ψηφιακή πύλη, την οποία θα προκηρύξουμε τις επόμενες εβδομάδες, θα απαγορεύεται να ζητά οποιοδήποτε έγγραφο από τον πολίτη ή την επιχείρηση, το οποίο μπορεί να ανακληθεί από οποιονδήποτε άλλον φορέα του δημοσίου» διευκρίνισε ο κ. Παππάς.
Τόνισε δε ότι προϋπόθεση είναι η ταυτοποίηση των επιχειρήσεων. «130.000 ψηφιακές απομακρυσμένες υπογραφές για τις επιχειρήσεις και ηλεκτρονική υποβολή των ισολογισμών, σε μορφή η οποία είναι επεξεργάσιμη και μπορεί έτσι το ενιαίο σύστημα να παραγάγει σε πραγματικούς χρόνους δεδομένα για όλους τους κλάδους της οικονομίας» σχολίασε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ