19.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΓιαλλουρίδης: Αν συνεννοηθούμε με τη Μόσχα θα περιορίσουμε την προσέγγιση Άγκυρας-Μόσχας

Γιαλλουρίδης: Αν συνεννοηθούμε με τη Μόσχα θα περιορίσουμε την προσέγγιση Άγκυρας-Μόσχας

 

Λίγο πριν την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Ρωσία ο καθηγητής Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης μίλησε στο Sputnik και ανέπτυξε τις προοπτικές που ανοίγονται στις σχέσεις των δύο χωρών αλλά και ποιο θα είναι το πλαίσιο που πρέπει να κινηθεί ο Αλέξης Τσίπρας.
«Xρήσιμο και στρατηγικά ωφέλιμο» για την Αθήνα θα είναι το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα, η κρίση που υπήρξε στο παρελθόν ξεπερνιέται, εκτιμά μιλώντας στο Sputnik o Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
«Ελλάδα και Ρωσία έχουν ιστορικές και παραδοσιακές σχέσεις πολύ ισχυρές που δεν επιτρέπεται να υποστούν οποιοδήποτε πλήγμα. Η Μόσχα είναι ιστορικός εταίρος της Αθήνας. Πέραν τούτου είναι και ένας διεθνής παράγοντας χρήσιμος για τα ελληνικά συμφέροντα, όχι μόνο για το κυπριακό, για το Αιγαίο και για την Τουρκία που προσπαθεί να παίξει ένα παιχνίδι εξισορρόπησης προς τη Μόσχα», ανέφερε, μεταξύ άλλων.
Αναφορικά με την απέλαση των Ρώσων διπλωματών τόνισε ότι ήταν «μια αψυχολόγητη ενέργεια του τότε υπουργού Εξωτερικών η οποία δεν ωφέλησε τη χώρα, αντίθετα την έβλαψε».
Ερωτηθείς για το αν οι διπλωματικές σχέσεις μπορούν να διορθωθούν, ο ίδιος απαντά ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις έχουν γερά θεμέλια.
«Μπορεί να διορθωθεί και ελπίζουμε να διορθωθεί με την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα και τη σταδιακή αποκατάσταση των διπλωματικών και των πολιτικών σχέσεων Ελλάδας, Ρωσίας, οι οποίες δεν είναι ούτε συγκυριακές ούτε τυχαίες, αλλά μακροβιότατες και καλά στερεωμένες», αναφέρει ο κ. Γιαλλουρίδης.
«Ο κύριος Τσίπρας είναι ευφυής, μπορεί να μην έχει τη διπλωματική εμπειρία, αλλά μπορεί να καταλάβει την τεράστια σημασία των σχέσεων με τη Ρωσία. Θεωρώ ότι το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού θα βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση της πλήρους και ενεργού αποκατάστασης των σχέσεων με τη Μόσχα», επισημαίνει.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του καθηγητή, η Ελλάδα σε γεωπολιτικό επίπεδο μπορεί να ποντάρει στη στήριξη της Ρωσίας στο Κυπριακό, ενώ μπορεί να συνεργαστεί μαζί της στο ενεργειακό πεδίο και στα εξοπλιστικά προγράμματα. Παράλληλα, όπως τονίζει, μπορεί να λειτουργήσει ως αντίβαρο σε Τουρκία και ΗΠΑ στην περιοχή της Μεσογείου.
«Κάτι που πρέπει να περιμένουμε από τη Ρωσία είναι η συνέχιση της υποστήριξης στο Κυπριακό, μια υποστήριξη με μεγάλη ιστορική διαδρομή. Στη συνέχεια, το ίδιο το θέμα της εξισορρόπησης του τουρκικού παράγοντα που είναι απειλητικός σε σχέση με τα ελληνικά συμφέροντα. Η Μόσχα συμβάλλει στην εξισορρόπηση τόσο της Τουρκίας αλλά και της αμερικανικής επιρροής στην περιοχή. Θέματα οικονομικής συνεργασίας είναι σημαντικά, όπως και εξοπλιστικά προγράμματα που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν», τονίζει ο καθηγητής διεθνούς πολιτικής.
Όσο για το αν θα μπορούσε η Μόσχα να θέσει θέμα για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο απαντά ότι είναι θέμα συνεννόησης και σημειολογίας.
«Αν συνεννοηθούμε με τη Μόσχα θα περιορίσουμε την προσέγγιση Άγκυρας-Μόσχας. Η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την υπεράσπισή τους με συμμαχίες άλλων κρατών αλλά η σχέση μας με μια υπερδύναμη όπως η Ρωσία του Πούτιν η οποία είναι μια ισχυρότατη χώρα έχει πολλαπλές αποδοχές των μηνυμάτων που στέλνει στο διεθνές επίπεδο».
Όπως αναφέρει ο κ. Γιαλλουρίδης, πρόκειται για ζητήματα που πρέπει να έχει κατά νου ο Έλληνας Πρωθυπουργός στη συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν «για να μπορέσει να ζητήσει και να κερδίσει τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη».
Κληθείς να σχολιάσει το ζήτημα του σχεδιαζόμενου αγωγού φυσικού αερίου τονίζει ότι πρέπει να υλοποιηθεί «γιατί αναβαθμίζει πάρα πολύ την Ελλάδα και τη μεσογειακή παρουσία κατά τρόπο εξαιρετικά σημαντικό».
Την ίδια στιγμή κάλεσε την Ελλάδα και την Κύπρο να συνεργαστούν για το σκοπό αυτό. «Πρέπει να βρούμε τρόπο να αντιμετωπίσουμε πιέσεις. Δύο κράτη έχει ο ελληνισμός, την Ελλάδα και την Κύπρο πρέπει να μάθουμε να συντονιζόμαστε και να δίνουμε μάχες διότι έχουμε μεγάλη προοπτική και δυνατότητες που για να αξιοποιήσουμε πρέπει να φανούμε αποφασιστικοί», επισήμανε ο κ Γιαλλουρίδης.
Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα είχε αρχικά προγραμματιστεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2018, ωστόσο, μετά από ένα διπλωματικό σκάνδαλο που ξέσπασε μεταξύ των δύο χωρών τον Ιούλιο, τέθηκε υπό επανεξέταση. Τον Ιούλιο, η Αθήνα αποφάσισε να εκδιώξει δύο Ρώσους διπλωμάτες και να απαγορεύσει σε άλλους δύο να εισέλθουν στη χώρα για λόγους εθνικής ασφάλειας. Η Ρωσία απάντησε απελαύνοντας δύο Έλληνες διπλωμάτες.
Λάμπρος Ζαχαρής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ