22.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΕΔΕΤ: Γνωρίζετε ότι είναι ο πάροχος τεχνολογιών αιχμής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

ΕΔΕΤ: Γνωρίζετε ότι είναι ο πάροχος τεχνολογιών αιχμής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Τα 20 χρόνια του γιορτάζει με συμπόσιο ψηφιακής τεχνολογίας στο Κέντρο Σταύρος Νιάρχος

Το Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) γιορτάζει τα 20 χρόνια του, διοργανώνει στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος ένα διήμερο Συμπόσιο Ψηφιακής Τεχνολογίας.
Οπως τονίστηκε κατά την έναρξη του συνεδρίου, το ΕΔΕΤ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο με τη διάθεση τεχνολογιών αιχμής στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, στα ερευνητικά κέντρα, στα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία, σε μουσεία και βιβλιοθήκες, συνολικά σε 151 φορείς σε 50 πόλεις.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΤ ΑΕ, καθηγητής του ΕΜΠ Παναγιώτης Τσανάκας, έκανε λόγο για «μια σπουδαία 20ετή διαδρομή σχεδόν από το τίποτε» και τόνισε ότι ο κεντρικός στόχος του ΕΔΕΤ είναι πάντα η ανάπτυξη ενοποιημένων ηλεκτρονικών υποδομών για όλη, χωρίς εξαιρέσεις, την ακαδημαϊκή-ερευνητική κοινότητα, από την Αθήνα ως τις συνοριακές περιοχές, ώστε και ο πιο απομακρυσμένος δημόσιος φορέας να έχει πρόσβαση σε προηγμένες ψηφιακές υπηρεσίες και εφαρμογές.
Εκτίμησε ότι, χάρη στη λειτουργία του ΕΔΕΤ, το ελληνικό κράτος εξοικονομεί τουλάχιστον 65 εκατομμύρια ευρώ ετησίως από τον κρατικό προϋπολογισμό (ποσό που το κράτος θα χρεωνόταν, αν ανέθετε σε τρίτους το ίδιο έργο), ενώ επεσήμανε ότι συνεχώς αυξάνεται η ζήτηση επιστημόνων και ερευνητών για να κάνουν χρήση του υπερυπολογιστή του ΕΔΕΤ, του μοναδικού στην Ελλάδα.
Μεταξύ των μελλοντικών στόχων, ο κ. Τσανάκας ανέφερε την κάλυψη από το ΕΔΕΤ όλων πλέον των δημόσιων βιβλιοθηκών της χώρας, την προώθηση της διαπανεπιστημιακής δικτυακής συνεργασίας, την συνεχή προσαρμογή στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις και στις απαιτήσεις των χρηστών, τη διασφάλιση της ασφάλειας και προστασίας των πολλών προσωπικών δεδομένων που διαθέτει και χειρίζεται το ΕΔΕΤ, τη μείωση του ψηφιακού χάσματος μεταξύ των χρηστών και την προώθηση μιας κουλτούρας εξωστρέφειας, διεπιστημονικότητας διαλειτουργικότητας και ανοικτότητας, με μεγαλύτερη αξιοποίηση του ελεύθερου-ανοικτού λογισμικού.
Από τη πλευρά της η γενική γραμματέας Ερευνας και Τεχνολογίας Πατρίτσια Κυπριανίδου χαρακτήρισε «πολύτιμη τη συμβολή του ΕΔΕΤ στο εγχώριο ερευνητικό οικοσύστημα», βοηθώντας και αυτό ώστε η Ελλάδα να παρουσιάζει υψηλές επιδόσεις στην έρευνα. Οπως είπε, κατά την τελευταία τριετία έχουν αυξηθεί σημαντικά οι δαπάνες για Ερευνα και Ανάπτυξη, φθάνοντας το 1,14% του ΑΕΠ το 2017, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης. Η επικεφαλής της ΓΓΕΤ εκτίμησε ότι έως το 2020 οι εθνικές αυτές δαπάνες θα ξεπεράσουν το 1,2% του ΑΕΠ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ