16.7 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΕγκαινιάστηκε η επαναλειτουργία επτά καταστημάτων στην πλατεία Θεάτρου

Εγκαινιάστηκε η επαναλειτουργία επτά καταστημάτων στην πλατεία Θεάτρου

 

Με μια γιορτή εγκαινίασε, την περασμένη Παρασκευή, ο Δήμος Αθηναίων την επαναλειτουργία επτά καταστημάτων στην Πλατεία Θεάτρου, τα οποία έως σήμερα ήταν κλειστά.
Happenings και DJ sets με μουσικούς παραγωγούς του En Lefko 87,7 διασκέδασαν τους επισκέπτες. Τη διαχείριση των επτά καταστημάτων που επαναλειτουργούν στο πλαίσιο της δράσης «Κατάστημα στο Κέντρο» του πιλοτικού προγράμματος ΠΟΛΗ², έχουν αναλάβει ισάριθμες δημιουργικές ομάδες με την οικονομική στήριξη του Δήμου για έξι μήνες. Με αυτόν τον τρόπο, τους δόθηκε η δυνατότητα να στεγάσουν τη δραστηριότητά τους στο κέντρο, να πειραματιστούν, να συνεργαστούν, υλοποιώντας ατομικές και συλλογικές δράσεις ανοιχτές για το κοινό, όπως πολιτιστικά δρώμενα, σεμινάρια, βιωματικά εργαστήρια κ.ά.
Ολη η σχετική διαδικασία διήρκεσε λιγότερους από 4 μήνες. Σ’ αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα, ο Δήμος Αθηναίων προχώρησε στην ενοικίαση των καταστημάτων, στην ανακαίνισή τους και σε ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος, όπου ύστερα από την αξιολόγηση σειράς προτάσεων, επιλέχθηκαν οι επτά δημιουργικές ομάδες στις οποίες ανατέθηκε να λειτουργήσουν τα αντίστοιχα καταστήματα.


Οπως υπογράμμισε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, «το άνοιγμα των καταστημάτων συμβολίζει το άνοιγμα της Πλατείας Θεάτρου στους πολίτες». Επίσης, τόνισε ότι «το φως πάντα διώχνει το σκοτάδι. Αυτό κάνουμε τώρα στην πλατεία Θεάτρου, κάτω από την κεντρική αγορά, αυτό θα ακολουθήσει και στη Στοά Εμπόρων, στην οδό Βουλής. Το φως, τα ανοιχτά καταστήματα, διώχνουν την εγκατάλειψη» σημείωσε.
Σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιδήμαρχος Αθηναίων, Λευτέρης Παπαγιαννάκης, τόνισε ότι «είναι η αρχή μιας αλλαγής και δείχνει ότι η πόλη ζωντανεύει συμμετέχοντας ενεργά η κοινωνία των πολιτών, αλλά και με δράσεις επιχειρηματικότητας, σ’ αντίθεση μ’ αυτό που προσπαθούν να μας πείσουν κάποιοι ότι το σκοτάδι θα επικρατήσει και εμείς πρέπει να υποκύψουμε στις σειρήνες του σκοταδισμού τους».
Στα καταστήματα στεγάζονται μια πειραματική πλατφόρμα πώλησης αντικειμένων design, αλλά και ένας χώρος ανταλλαγής ιδεών με επιστήμονες, καλλιτέχνες, σχεδιαστές και τεχνίτες, ελληνική εταιρεία που σχεδιάζει και υλοποιεί παιχνίδια ρόλων φυσικής κλίμακας, κατάστημα πώλησης και ενοικίασης ξύλινων ποδηλάτων, ενώ κοινωφελείς οργανισμοί παρουσιάζουν τη δημιουργική συνύπαρξη βιβλίων και παιχνιδιών κ.α.


Επόμενος σταθμός της δράσης «Κατάστημα στο Κέντρο» είναι η Στοά Εμπόρων, μια εμβληματική στοά στην οδό Βουλής πολύ κοντά στο Σύνταγμα. Τα 11 κενά καταστήματα της στοάς παραχωρήθηκαν στον Δήμο Αθηναίων από τον ΕΦΚΑ και το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και θα λειτουργήσουν με όρους κοινωνικής ανταπόδοσης. Η ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος, η οποία έκλεισε στις 28 Σεπτεμβρίου, απευθυνόταν σε κοινωνικές επιχειρήσεις που προκρίνουν το κοινωνικό και περιβαλλοντικό όφελος έναντι της επιδίωξης κέρδους. Στόχος κι αυτής της δράσης είναι να ωφεληθεί το σύνολο των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις συγκεκριμένες περιοχές, μεταμορφώνοντας τα σημεία αυτά σε κόμβους παραγωγικής και δημιουργικής δραστηριότητας.
Ιστότοπος της δράσης: http://www.polis2.thisisathens.org/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ