20.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΚρυφή συμφωνία ΗΠΑ - Τουρκίας για τον πάστορα Μπράνσον;

Κρυφή συμφωνία ΗΠΑ – Τουρκίας για τον πάστορα Μπράνσον;

 

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, μεταδίδουν ότι Ουάσιγκτον και Αγκυρα συμφώνησαν να απελευθερωθεί ο Αμερικανός πάστορας Μπράνσον, με αντάλλαγμα οι ΗΠΑ να χαλαρώσουν την οικονομική πίεση που ασκούν στην Τουρκία.
Οι ΗΠΑ και η Τουρκία έφτασαν σε κρυφή συμφωνία για την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον μέσα στις επόμενες ημέρες, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι η Αγκυρα θα εφαρμόσει τη συμφωνία, αναφέρουν μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με αμερικανικές ανώνυμες πηγές με γνώση της σχετικής συμφωνίας, ο Μπράνσον θα απελευθερωθεί μόλις η Αγκυρα αποσύρει συγκεκριμένες κατηγορίες εναντίον του, στην επόμενη ακρόασή του στο δικαστήριο, το οποίο έχει προγραμματιστεί για σήμερα, μετέδωσε το NBC.
Σε αντάλλαγμα, οι ΗΠΑ φέρονται να έχουν συμφωνήσει να χαλαρώσουν την οικονομική πίεση προς την Τουρκία, αναφέρει η ίδια πηγή. Πάντως, οι λεπτομέρειες της συμφωνίας παραμένουν ασαφής, μετέδωσε το ίδιο δίκτυο.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι δεν είναι σε γνώση του καμία τέτοια συμφωνία.
«Δεν γνωρίζω για καμιά τέτοια συμφωνία, σαν αυτή που μεταδίδει το NBC News», είπε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, μιλώντας με δημοσιογράφους.
Αμερικανοί αξιωματούχοι από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τουρκία, βρίσκονται στο πλευρό του Μπράνσον σε αυτή την υπόθεση, πρόσθεσε η Νάουερτ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα παρακολουθεί την ακροαματική διαδικασία την Παρασκευή στενά, πρόσθεσε.
Πάντως την περασμένη Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, σε σχόλιό του για την υπόθεση, είπε ότι η απελευθέρωση του Μπράνσον θα είναι μια ανθρωπιστική πράξη από την πλευρά της Τουρκίας.
«Ελπίζω ότι σύντομα, ο πάστορας Μπράνσον και η γυναίκα του, θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Πομπέο σύμφωνα με το NBC.
Η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον δεν έχει σχολιάσει τις πληροφορίες.
Υπάρχουν ακόμη αμφιβολίες ότι η Αγκυρα θα εφαρμόσει τη συμφωνία, καθώς και πριν από αρκετούς μήνες η Τουρκία ήταν κοντά στο να απελευθερώσει τον πάστορα αλλά δεν το έκανε, δήλωσαν αξιωματούχοι που δεν θέλησαν να κατονομαστούν στο NBC.
«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο Πάστορας Μπράνσον είναι αθώος και η ακροαματική διαδικασία την Παρασκευή είναι άλλη μια ευκαιρία για το τουρκικό δικαστικό σύστημα να απελευθερώσει έναν Αμερικανό πολίτη», πρόσθεσε άλλη ανώτερη κυβερνητική πηγή.
Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί τον Μπράνσον ότι βοήθησε τρομοκρατικές ομάδες κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016, ωστόσο ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιμένει ότι είναι αθώος και ασκεί πιέσεις για την απελευθέρωσή τους. Από τον περασμένο Ιούλιο, ο Μπράνσον δεν κρατείται στη φυλακή αλλά βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό. Εάν καταδικαστεί βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινές φυλάκισης έως 35 ετών.
Πηγή Sputnik news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ