«Ομηρος στα χέρια των φασιστών…»

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 11 Οκτωβρίου 2018

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΟΛΙΤΙΣMΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ελληνες εκτοπισμένοι στην Ιταλία 1941-1945

Το «Αρχείο Πολέμου» διοργανώνει ομιλία της Αννίτας Παναρέτου με θέμα «Ομηρος στα χέρια των φασιστών…» Ελληνες εκτοπισμένοι στην Ιταλία 1941-1945.
Το 1941 μετήχθησαν στην Ιταλία οι πρώτοι Ελληνες, ως αιχμάλωτοι του ελληνοϊταλικού πολέμου. Το 1942 ένα κύμα συλλήψεων στην ιταλική ζώνη της κατεχόμενης Ελλάδας κατέληξε στον εκτοπισμό πολλών πολιτών (ανάμεσά τους ο Ευάγγελος Αβέρωφ), καθώς και μόνιμων και έφεδρων αξιωματικών (ανάμεσά τους υψηλόβαθμοι επιτελικοί µε καθοριστικό ρόλο στο αλβανικό μέτωπο), που διεσπάρησαν κυρίως σε περιοχές βόρεια του Μπάρι.
Μια σειρά εκτενών μαρτυριών προσφέρει με πληρότητα τη σύνθετη εικόνα της περιπετειώδους διαβίωσής τους, αρχικά σε μεγάλα στρατόπεδα, σε μικρότερους χώρους κράτησης στη συνέχεια, και με δραματικές ανατροπές, όταν η ιταλική συνθηκολόγηση στις 8 Σεπτεμβρίου 1943 άλλαξε άρδην τις ισορροπίες και μαζί τη ζωή και την τύχη τους. Οι δρόμοι τους διασταυρώνονταν, απέκλιναν και έσμιγαν ξανά, καθώς, σε διαφορετικούς χρόνους, άλλοι βρέθηκαν στη Μέση Ανατολή, άλλοι στη μόλις απελευθερωμένη Ελλάδα και άλλοι όμηροι των Γερμανών, στα θηριώδη ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Σάββατο 20 Οκτωβρίου, Αρχείο Πολέμου, Μηθύμνης 36 Πλ. Αμερικής, www.wararchivegr.org.
Επικοινωνήστε τηλεφωνικά µε την διδα. Μάκα Ντοκνάτζε στο τηλέφωνο του Αρχείου, 210-8676390, ή στο κινητό 69-98088220.

ΑΝΝΙΤΑ Π.ΠΑΝΑΡΕΤΟΥ

Η Αννίτα Π. Παναρέτου από το 2013 ασχολείται συστηματικά με μια κατ’ ουσία ανεξερεύνητη πτυχή της ελληνικής ιστορίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αυτή των μη Εβραίων Ελλήνων που εκτοπίστηκαν και κρατήθηκαν σε ναζιστικά και φασιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και φυλακές, την περίοδο 1941-1945.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *