18.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑDie Welt: Δύο φορές πιο προσεκτικοί οι μεγάλοι επενδυτές για την Ιταλία

Die Welt: Δύο φορές πιο προσεκτικοί οι μεγάλοι επενδυτές για την Ιταλία

 

«Η Ιταλία, σε αντίθεση με την Ελλάδα, είναι μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες στη ζώνη του ευρώ. Γι’ αυτό ακριβώς και οι μεγάλοι επενδυτές είναι δύο φορές πιο προσεκτικοί» γράφει σε άρθρο της η «Die Welt».
«Οι επενδυτές πρέπει και πάλι να τρέμουν. Ακριβώς στην δέκατη επέτειο της χρεοκοπίας της Lehman, οι ανησυχίες για τις τράπεζες της νότιας Ευρώπης αυξάνονται. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τα χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα της Ελλάδας και της Ιταλίας. Οι λόγοι όμως για αυτές τις ανησυχίες σχετικά για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των δύο χωρών είναι πολύ διαφορετικοί και δείχνουν από πού προέρχεται σήμερα η μεγαλύτερη απειλή για την ενότητα της νομισματικής ένωσης: από την άνοδο των λαϊκιστών και το πολιτικό χάος που φέρνουν» αναφέρει το άρθρο.
Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει, επίσης, πως «οι ελληνικές τράπεζες υποφέρουν από τα γνωστά προβλήματα. Είναι κυρίως το βάρος των κόκκινων δανείων που δημιουργούν πονοκέφαλο σε επενδυτές και πολιτικούς. Για τα προβλήματα αυτά, η Ευρώπη έχει αναπτύξει μια εργαλειοθήκη με την οποία μπορούν να εξαλείψουν το βουνό των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Το κράτος βοηθά τις τράπεζες, να πουλούν σε εξειδικευμένους επενδυτές επισφαλή δάνεια, για παράδειγμα με εγγυήσεις. Με αυτόν τον τρόπο τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παίρνουν αρκετό «οξυγόνο» για να αναπνέουν για να παρέχουν νέα δάνεια στην οικονομία και έτσι να την αναθερμαίνουν. Μια παρόμοια στρατηγική αποδείχτηκε ήδη ορθή πέρυσι στην Ιταλία, όπου τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν σημειώσει σημαντικές προόδους στη μείωση των παλαιών βαρών».
Ομως «οι τράπεζες στην Ιταλία παλεύουν εν τω μεταξύ με εντελώς διαφορετικά προβλήματα. Τα απερίσκεπτα σχέδια προϋπολογισμού της νέας κυβέρνησης έχουν προκαλέσει τη διολίσθηση των κρατικών ομολόγων της χώρας. Αυτό με τη σειρά του φέρνει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε δύσκολη θέση, επειδή ανήκουν στους μεγαλύτερους αγοραστές αυτών των ομολόγων και οι απώλειες εξασθενίζουν τα χαρτοφυλάκιά τους. Σε αντίθεση με τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα, δεν υπάρχει κάποια προφανής λύση για το πρόβλημα αυτό. Εφόσον η λαϊκιστική συμμαχία του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά επιζητά την αναμέτρηση με τις Βρυξέλλες, η πίεση στις αγορές ομολόγων και επομένως η απειλή για τις τράπεζες θα αυξηθεί», παρατηρεί η «Die Welt».
Και η γερμανική εφημερίδα καταλήγει: «Ο φόβος της αναζωπύρωσης της κρίσης του ευρώ δεν θα εξαφανιστεί τόσο γρήγορα. Αντίθετα, οι μεγάλοι επενδυτές θα ενεργούν δύο φορές πιο προσεκτικά, διότι η Ιταλία, σε αντίθεση με την Ελλάδα, είναι μία από τις οικονομίες βαρέων βαρών στη νομισματική ένωση. Το πιο λυπηρό σε όλη αυτή την ιστορία είναι το γεγονός ότι οι λαϊκιστές στην Ιταλία θέλουν με τα γενναιόδωρα σχέδια του προϋπολογισμού τους να δώσουν ώθηση στην οικονομία, αλλά θα μπορούσαν να επιτύχουν τελικά το αντίθετο. Ο ιταλικός τραπεζικός τομέας βρίσκεται -μετά την αναταραχή του παρελθόντος- ακόμα στη φάση της ανάκαμψης. Εάν περιπέσει σε στασιμότητα και τα χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα περιορίσουν ξανά το δανεισμό τους, τότε αυτό θα ήταν δηλητήριο για την οικονομία».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ