21.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΠερισσότεροι από 1.500 νεκροί και 1.000 οι αγνοούμενοι από τον σεισμό και...

Περισσότεροι από 1.500 νεκροί και 1.000 οι αγνοούμενοι από τον σεισμό και το τσουνάμι στην Ινδονησία

 

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται μετά τον σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν το δυτικό τμήμα της νήσου Σουλαουέσι στην Ινδονησία την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με την ινδονησιακή υπηρεσία που διαχειρίζεται τα συνεργεία διάσωσης, την ώρα που ο απολογισμός των νεκρών έχει ήδη ξεπεράσει τους 1.500.
“Υπολογίζουμε ότι περισσότερα από 1.000 σπίτια έχουν καταπλακωθεί από τη λάσπη, επομένως υπάρχουν ακόμη ίσως περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι που αγνοούνται (…) μολονότι υπάρχει πιθανότητα ορισμένοι να έχουν καταφέρει να βγουν” από τα ερείπια των σπιτιών τους στην συνοικία Μπαλαρόα, στην πόλη Παλού, δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής Γιουσούφ Λατίφ στο AFP.
Τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούσαν και σήμερα τις έρευνες τους για να βρουν επιζώντες.
Η πόλη Παλού, στην οποία ζουν 350.000 άνθρωποι, στην δυτική ακτή του Σουλαουέσι καταστράφηκε από τον σεισμό των 7,5 βαθμών του οποίου ακολούθησε καταστροφικό τσουνάμι. Πολλά κτίρια και σπίτια σε αυτήν την περιοχή μετατράπηκαν σε σωρούς από ερείπια.
Έπειτα από μέρες αναμονής, η διεθνής βοήθεια άρχισε να φτάνει με πολύ αργούς ρυθμούς στη ζώνη αυτή στην οποία σχεδόν 200.000 άνθρωποι χρειάζονται επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια. Οι δίοδοι πρόσβασης και το αεροδρόμιο έχουν υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές και καθυστερούν την παροχή της βοήθειας.
Οι επιζώντες λεηλάτησαν καταστήματα για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Μετά την ανοχή που είχε δείξει αρχικά, η αστυνομία συλλαμβάνει πλέον αυτούς που λεηλατούν και προειδοποίησε ότι θα πυροβολεί όποιον συλλαμβάνεται να κλέβει.
Οι αρχές είχαν ανακοινώσει ότι οι προσπάθειες ανεύρεσης επιζώντων θα συνεχίζονταν μέχρι σήμερα, μολονότι οι πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες στα ερείπια μια εβδομάδα μετά την καταστροφή είναι ελάχιστες.
Ο τελευταίος απολογισμός που ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του στρατού του Παλού, Μουχαμάντ Τοχίρ, ανέρχεται σε 1.558 νεκρούς, ενώ έγινε η εκταφή εκατοντάδων σορών από ομαδικό τάφο για να αποτραπεί ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών.
Οι διασώστες έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους σε έξι περιοχές σήμερα, μεταξύ των οποίων μια παραλία και η συνοικία Μπαλαρόα, η οποία ισοπεδώθηκε σε μια στιγμή από τον ισχυρό σεισμό.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ