20.9 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣMΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΜε τρία αφιερώματα επιστρέφει το 9ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας από...

Με τρία αφιερώματα επιστρέφει το 9ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας από 17 έως 29 Οκτωβρίου

 

Eπειτα από τρία χρόνια απουσίας, το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, επιστρέφει δριμύτερο από 17 έως 29 Οκτωβρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Exile Room, φιλοδοξώντας να αναδείξει ό,τι πιο καινοτόμο συμβαίνει σήμερα στον παγκόσμιο κινηματογράφο.
Φέτος η διοργάνωση ετοιμάζεται να υποδεχθεί την σημαντική Κινεζοβρετανίδα σκηνοθέτρια και φεμινίστρια Σιαολού Γκουό, από τις σημαντικότερες συγγραφείς στην Βρετανία σήμερα, καθώς και τον Γάλλο αβάν γκαρντ δημιουργό Φιλίπ Γκραντριέ, για τους οποίους διοργανώνει μεγάλα αφιερώματα σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο και το Γαλλικό Ινστιτούτο Eλλάδας. Οι δύο δημιουργοί θα παραδώσουν μάστερκλας, ελεύθερα στο κοινό.
Ο γεννημένος το 1954 Φιλιπ Γκραντριέ, κινείται στα όρια του πειραματικού σινεμά, με επιρροές από το ντοκιμαντέρ και τη video art κι ο κινηματογράφος του έχει χαρακτηριστεί ως «το σινεμά των αισθήσεων».
Το αφιέρωμα περιλαμβάνει επτά ταινίες του -ανάμεσά τους και το ντοκιμαντέρ «Μπορεί η ομορφιά να ενίσχυσε την απόφασή μας: Μασάο Αντάτσι» (2011), έναν φόρο τιμής στον Ιάπωνα δημιουργό Μασάο Αντάτσι – σκηνοθέτη, συγγραφέα και σεναριογράφο ταινιών του Ναγκίσα Οσίμα.
Επίσης ευρωπαϊκή πρεμιέρα θα κάνει στο Φεστιβάλ η νέα ταινία του «Ανησυχία», που είναι το τρίτο μέρος της τριλογίας του Γκραντριέ (τα άλλα δύο μέρη είναι η «Λευκή Επιληψία» και η «Φόνισσα»), μια πειραματική, σεξουαλικά φορτισμένη ταινία με επίκεντρο το γυμνό σώμα.


Η Σιαολού Γκουό είναι πολυβραβευμένη συγγραφέας και σκηνοθέτρια. Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε 28 χώρες ενώ η ταινία της «Εκείνη, μια Κινέζα» (φόρος τιμής στην «Κινέζα» του Ζαν Λικ Γκοντάρ) κέρδισε την Χρυσή Λεοπάρδαλη στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο το 2009.
Ηρωίδα είναι μια νεαρή Κινέζα που εγκαταλείπει το χωριό της και, όπως η σκηνοθέτρια, καταλήγει στη Βρετανία. Η αναζήτηση ταυτότητας και η κριτική ματιά τόσο προς τη γενέτειρά της, όσο και στην τωρινή πατρίδα της, χαρακτηρίζουν το έργο της Σιαολού Γκουό, προκαλώντας αντιδράσεις και από τις δύο πλευρές.
Η Σιαολού Γκουό έχει μια ενδιαφέρουσα προσωπική ιστορία. Από την Κίνα όπου μεγάλωσε σε ένα χωριό ψαράδων, μέσα στη φτώχεια, με τους αναλφάβητους παππούδες της, βρέθηκε στα 20 της χρόνια για σπουδές στην Κινηματογραφική Ακαδημία του Πεκίνου και λίγα χρόνια μετά στην Εθνική Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης στο Λονδίνο όπου ζει μόνιμα.
Το 9ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας θα δείξει πέντε ταινίες της μεταξύ των οποίων, σε ευρωπαϊκή πρεμιέρα το τελευταίο φιλμ της Σιαολού Γκουό «Πέντε άντρες κι ένας Καραβάτζιο» το οποίο παρακολουθεί την σχέση τεσσάρων ανδρών που ζουν στο Λονδίνο κι ενός στην Κίνα, με αφορμή το αντίγραφο ενός έργου του Καραβάτζιο.
Τέλος, το Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει ένα ακόμα αφιέρωμα στον underground Αμερικανό σκηνοθέτη Μάρκ Ράπαπορτ το οποίο περιλαμβάνει και την παγκόσμια πρεμιέρα της νέας ταινίας του. Γνωστός κυρίως για τα αντισυμβατικά κινηματογραφικά του δοκίμια «Η ιδιωτική ταινία του Ροκ Χάτσον» (1992) και «From the Journals of Jean Seberg» (1995), ο Μαρκ Ράπαπορτ σήμερα ζει στο Παρίσι. Είναι η πρώτη φορά που θα παρουσιαστεί εκτενώς η δουλειά του στην Ελλάδα (16 ταινίες). Ο Μ. Ράπαπορτ θα δώσει μάστερκλας.
Ημερομηνίες των μάστερκλας
Φιλίπ Γκραντριέ: Παρασκευή 19/10, 15:00-17:00, ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ (Α’)
Σιαολού Γκουό: Παρασκευή 26/10, 15:30-17:30, ΤΑΝΙΟΘΗΚΗ (Α’)
Μαρκ Ράπαπορτ: Σάββατο 27/10, 12:00-14:00, EXILE ROOM
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ