21.1 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΣε debate για την ενέργεια μετείχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ....

Σε debate για την ενέργεια μετείχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης με τον τομεάρχη Περιβάλλοντος της ΝΔ Κώστα Σκρέκα στον ραδιοφωνικό σταθμό RealFm την περασμένη Δευτέρα

 

Σε ό,τι αφορά τον ενεργειακό τομέα ο υπουργός έκανε λόγο για «ρεκόρ επενδύσεων», προσθέτοντας ότι «η ενέργεια είναι ο κατεξοχήν κλάδος, στον οποίο αποτυπώνεται η ικανότητα της κυβέρνησης να προχωράει όλα τα μεγάλα projects και ταυτόχρονα να προσελκύει τους ξένους επενδυτές». Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, ολοκληρώνεται η κατασκευή του μεγαλύτερου αγωγού της χώρας, του ΤΑP που είναι επένδυση 2 δισ. ευρώ, ξεκινάει η κατασκευή του κάθετου άξονα προς τη Βουλγαρία (IGB) που είναι έργο 1 δισ. ευρώ, προχωρούν οι διασυνδέσεις των νησιών με επενδύσεις δισεκατομμυρίων, ενώ τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται ο κύκλος των συμφωνιών για τους υδρογονάνθρακες με την υπογραφή, με ενεργειακούς ομίλους παγκόσμιου βεληνεκούς, όπως είναι η ExxonMobil, της σύμβασης για την παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευση νοτιοδυτικά της Κρήτης. Ταυτόχρονα, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με τις νέες διαγωνιστικές διαδικασίες που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση, βρίσκονται σε εξέλιξη επενδύσεις που ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ.
«Ο κύκλος των αλλαγών στον ενεργειακό τομέα ολοκληρώνεται. Η επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή, θα βρει έναν ενεργειακό τομέα με υπαρκτές διασυνδέσεις και υπαρκτές αποκρατικοποιήσεις -ΑΔΜΗΕ, ΔΕΣΦΑ, λιγνίτες ΔΕΗ, ΕΛΠΕ κ.ο.κ.- για τις οποίες η παρούσα κυβέρνηση μερίμνησε για τη διατήρηση των υποδομών υπό δημόσιο έλεγχο, ανατρέποντας την πολιτική της ΝΔ για πλήρη ιδιωτικοποίηση. Αυτή, είναι η ριζική διαφορά των δύο κομμάτων στον ενεργειακό τομέα για τον οποίο κρινόμαστε», σημείωσε ο κ. Σταθάκης.
Αναφορικά με τη ΔΕΗ, ο υπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ανέτρεψε το σχέδιο της ΝΔ για τη «μικρή ΔΕΗ», εφαρμόζοντας μια πολιτική που προήλθε μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και είναι απόλυτα ισορροπημένη: «Κρατάει τη ΔΕΗ, υπό δημόσιο έλεγχο, πυλώνα του ενεργειακού μας συστήματος, απελευθερώνοντας όμως και ιδιωτικές επενδύσεις».
Τέλος, για το θέμα της αδειοδότησης της Eldorado Gold (Σκουριές) επανέλαβε ότι αυτή συνδέεται με το εργοστάσιο καθετοποίησης, ότι γίνεται διάλογος με την εταιρεία πώς θα επιταχυνθεί η διαδικασία αυτή και ότι «εξόρυξη χωρίς καθετοποίηση δεν έχει όφελος για την ελληνική οικονομία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ