21.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣMΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΤο γεφύρι της Πλάκας θα κτιστεί

Το γεφύρι της Πλάκας θα κτιστεί

Υπεγράφη η σύμβαση για το έργο αναστήλωσης

Υπεγράφη η σύμβαση για το έργο «Στερέωση, Αποκατάσταση, Αναστήλωση, Ανάδειξη Γέφυρας Αράχθου στην Πλάκα», με την οποία εγκαθίσταται και ο ανάδοχος του έργου.
Τη σημασία της υπογραφής επισήμανε η υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, τονίζοντας ότι «το γεφύρι που θα αναστηλωθεί είναι, βέβαια, η υλική μαρτυρία που διασώζεται για τις μελλοντικές γενιές. Αλλά θα έχει ταυτόχρονα και μια νέα ταυτότητα, καθώς θα ενσωματώσει την τεχνογνωσία, τα θεσμικά ανακλαστικά και την κοινωνική συμμετοχή. Τόσο με τους νέους αυτοκινητόδρομους που διατρέχουν σήμερα την Ηπειρο, όσο και με την αναγέννηση της Πλάκας, αυτό που βλέπουμε είναι καταρχάς η άρση των αποκλεισμών, η ενίσχυση της επικοινωνίας, αλλά και η επικοινωνία ανάμεσα στο τώρα και την ιστορία».
«Αξίζουν συγχαρητήρια στους σύγχρονους πρωτομάστορες και μαστόρους, στους καλφάδες αλλά και στα τσιράκια τους. Χωρίς όλους αυτούς, δεν χτίζονται γεφύρια προς το παρελθόν και γέφυρες προς το μέλλον» πρόσθεσε η κ. Ζορμπά.


Χρ. Σπίρτζης: «Να ξαναστήσουμε τα γεφύρια και την πολιτιστική μας κληρονομιά»
«Είναι μια ημέρα που συμβολίζει ότι η ενότητα των υγειών δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας μπορούν σε σύντομο χρονικό διάστημα να ανατάξουν και τη χώρα από την καταστροφή που έγινε τα προηγούμενα χρόνια», υπογράμμισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, κατά την υπογραφή της σύμβασης και την εγκατάσταση του αναδόχου για το έργο «Στερέωση, Αποκατάσταση, Αναστήλωση, Ανάδειξη Γέφυρας Αράχθου στην Πλάκα».
Ο Χρήστος Σπίρτζης ανακοίνωσε πως μετά την αναστήλωση του πέτρινου μονότοξου γεφυριού της Πλάκας στον νομό Ιωαννίνων, ένα ακόμη μνημείο που έχει καταρρεύσει πριν δεκαετίες θα πάρει τον δρόμο της αναστήλωσης. «Μετά το γεφύρι της Πλάκας, έχουμε πολλή δουλειά για να ξανακτίσουμε ένα γεφύρι, που δεν έπεσε το 2015, την πρώτη ημέρα της κυβέρνησης, αλλά που έπεσε πολλές δεκαετίες πριν. Είναι το γεφύρι του Κοράκου. Αρα, έχουμε πολλή δουλειά και για τη χώρα και την πολιτιστική της κληρονομιά, για τις ιστορικές μνήμες που έχουν όλα αυτά τα μνημεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο. Γεροβασίλη: «Και η χώρα μας μπορεί να αναστηλωθεί και αναστηλώνεται»
Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Αρτας, Ολγα Γεροβασίλη, σε δηλώσεις της, είπε πως «κερδήθηκε ένα μεγάλο στοίχημα. ο γεφύρι ξανακτίζεται, με τη συλλογική προσπάθεια επιστημονικών και κυβερνητικών φορέων, υπουργείων, τοπικής αυτοδιοίκησης, του Πολυτεχνείου και τόνισε: «Και η χώρα μας, μπορεί να αναστηλωθεί και αναστηλώνεται».
Παρόντες στην τελετή υπογραφής σύμβασης, μεταξύ άλλων ήταν βουλευτές της Ηπείρου, παράγοντες της αυτοδιοίκησης τα μέλη της επιτροπής παρακολούθησης και εκπρόσωποι του ΤΕΕ Ηπείρου. Για την πρόσφορα του στην ολοκλήρωση των πρόδρομων εργασιών, τιμήθηκε από τον υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αρχιτέκτονας Γιώργος Σμύρης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ