Ξαναδιαβάζοντας τη διακήρυξη του Δημήτρη Γληνού «Τι είναι και τι θέλει το Ε.Α.Μ.»

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 20 Σεπτεμβρίου 2018

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΟΛΙΤΙΣMΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

 

«Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ»
Στις 27 Σεπτεμβρίου του 1941 ιδρύθηκε στην Αθήνα το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ). Ο Γληνός συμμετείχε στις διαδικασίες για την συγκρότηση του ΕΑΜ και τον Σεπτέμβριο του 1942, ένα χρόνο μετά την ίδρυση του, έγραψε την μπροσούρα Τι είναι και τι θέλει το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο. Το κείμενο του Δημήτρη Γληνού είναι η ιδρυτική διακήρυξη του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου, η οποία σύμφωνα με τον Βουρνά «μοιάζει με κάλεσμα πολεμικής σάλπιγγας» και σύμφωνα με τον Πέτρο Κόκκαλη «ένα σάλπισμα σε όλη τη διάρκεια της σκλαβιάς».


Ο Γληνός μέσα στο γλαφυρό κείμενο του αναλύει τις αιτίες του πολέμου και περιγράφει τις συνθήκες της κατοχής καλώντας τον ελληνικό λαό να πάρει τα όπλα. Η επανέκδοση του κειμένου, με πρόλογο του Γιάννη Ζεύγου, λίγο πριν τα Δεκεμβριανά (Νοέμβριο του 1944) είναι ένα κείμενο – μελέτης που απεικονίζει μια ολόκληρη εποχή.
Μια ενδελεχής ψηλάφηση του έργου του Δημήτρη Γληνού κάνει ο Εκπαιδευτικός κοινωνιολόγος, Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Κώστας Θεριανός, κατά την ομιλία του στο «Αρχείο Πολέμου».
Δήλωση συμμετοχής: διδα Μάκα Ντοχνάτζε, τηλέφωνο 210-8676390.
Αρχείο Πολέμου, Μηθύμνης 36 Πλ. Αμερικής, Σάββατο 29/09/2018, ώρα 19:30.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *