Κύπρος: Πλεονασματικός και αναπτυξιακός ο προϋπολογισμός του 2019

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 16 Σεπτεμβρίου 2018

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

 

Πλεονασματικός για δεύτερη συνεχή χρονιά και με αναπτυξιακό χαρακτήρα είναι ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2019, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών και τόνισε ότι προβλέπει έσοδα 8,5 δισ. ευρώ, δαπάνες 7,9 δισ. ευρώ, δημιουργώντας πλεόνασμα της τάξης του 3% του ΑΕΠ.
Είπε επίσης ότι το 2019 ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να ανέλθει στο 3,8% του ΑΕΠ, ενώ το δημόσιο χρέος στο τέλος αυτού του έτους αναμένεται να είναι της τάξης του 104% του ΑΕΠ, ενώ υπολογίζεται να πέσει κάτω από το 100% το 2019.
Ο κ. Γεωργιάδης είπε πως το υπουργικό ενέκρινε τον Προϋπολογισμό και το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχεδιασμό για την περίοδο 2019-2021.
«Ο βασικός στόχος της οικονομικής είναι η εδραίωση της ανάπτυξης και η δημιουργία συνθηκών πλήρους απασχόλησης προς όφελος του συνόλου των συμπολιτών μας. Θεωρώ ότι ο κρατικός προϋπολογισμός υπηρετεί ακριβώς αυτό το σκοπό», είπε ο κ. Γεωργιάδης.


Στη συνέχεια, ο υπουργός ανέφερε πως το 2018 θα είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά ανάπτυξης με ρυθμό κοντά στο 4%, και συγκεκριμένα για το 2019 αναμένεται ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 3,8%.
Αναμένεται επίσης η ανεργία να συνεχίσει την καθοδική της πορεία, καθώς ήδη βρίσκεται στο 7,3%, κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *