Αίρεται ο αποκλεισμός απ’ την τηλεοπτική ενημέρωση για 164.000 νοικοκυριά

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ: 13 Σεπτεμβρίου 2018

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ,

«Ηταν δίκαιο και έγινε πράξη» δήλωσε ο υπουργός Ν. Παππάς

Στην πρόσβασης 164.000 νοικοκυριών στο τηλεοπτικό σήμα αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, σε δήλωσή του μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την τηλεοπτική κάλυψη των «λευκών περιοχών» της χώρας.
«Ηταν δίκαιο και έγινε πράξη» δήλωσε ο κ. Παππάς. «Συνολικά, 411.000 πολίτες, δηλαδή 164.000 νοικοκυριά, σε 3.500 οικισμούς, αποκτούν ξανά πρόσβαση στο τηλεοπτικό σήμα. Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα στην πληροφόρηση και την ψυχαγωγία. Εχει δικαίωμα πρόσβασης, τόσο στις ώριμες, όσο και στις νέες τεχνολογίες. Αυτό το δικαίωμα το διασφαλίσαμε. Για εμάς δεν περισσεύει κανείς.
Θετική η υπερψήφιση του νομοσχεδίου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΔΗΣΥ). Το επόμενο διάστημα, θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες για τη ΔΗΣΥ, ώστε να δείξει ποιες πολιτικές και με ποιο πρόσημο υποστηρίζει» καταλήγει ο υπουργός ΨΗΠΤΕ.
Σημειώνεται ότι στο νομοσχέδιο υπάρχουν διατάξεις που αφορούν και στα κίνητρα για τις οπτικοακουστικές παραγωγές.
Ο υφυπουργός ΨΗΠΤΕ, Λευτέρης Κρέτσος, ανέφερε: «Η σημερινή ημέρα είναι μια καλή ημέρα για την ελληνική οπτικοακουστική βιομηχανία. Το κίνητρο της επιδότησης οπτικοακουστικής παραγωγής αυξήθηκε στο 35% από 25% επί των επιλέξιμων δαπανών, ενώ απαλείφθηκε και το όριο των 5 εκατ. ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, η τροπολογία στον ν. 4487/2017 για την ενίσχυση της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα, δεν ψηφίστηκε ομόφωνα από την Βουλή. Η ανάδειξη της Ελλάδας σε χώρα ελκυστική για τις οπτικοακουστικές παραγωγές, όπως και η τόνωση της εγχώριας οπτικοακουστικής βιομηχανίας, θα έπρεπε να αποτελούν εθνική πολιτική και άρα μείζον πεδίο πολιτικής συναίνεσης».
Διατάξεις στα κίνητρα για τις οπτικοακουστικές παραγωγές στον νέο νόμο:
Στον νόμο που δίνει τέλος στο «μαύρο» στους τηλεοπτικούς δέκτες εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών, περιέχονται διατάξεις που αφορούν στο κίνητρο για την παραγωγή οπτικοακουστικών έργων.
Ο νόμος τροποποιεί το επενδυτικό κίνητρο για τις οπτικοακουστικές παραγωγές στην Ελλάδα, ώστε να γίνει ακόμη πιο ανταγωνιστικό σε σχέση με τα αντίστοιχα καθεστώτα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών.
Οι καίριες παρεμβάσεις είναι:
* Η αύξηση του ορίου ενίσχυσης των επενδυτικών σχεδίων από το 25% στο 35% του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών της παραγωγής.
* Η κατάργηση του ανώτατου ορίου στο ποσό της επιχορήγησης, που μέχρι σήμερα ήταν τα 5 εκατ. ευρώ.
* Η πρόβλεψη για δυνατότητα εκχώρησης του ποσού της επιχορήγησης σε ελληνικές τράπεζες για την παροχή δανείου.
Επίσης, εξειδικεύονται και αποσαφηνίζονται ζητήματα που ανέκυψαν κατά τη μέχρι σήμερα λειτουργία του καθεστώτος ενίσχυσης της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων, με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών και την διευκόλυνση του ΕΚΟΜΕ ως φορέα υποδοχής των αιτήσεων υπαγωγής.
Ειδικότερα:
* Στην έννοια του αυτοτελούς οπτικοακουστικού έργου, περιλαμβάνεται πλέον και η έννοια του κύκλου επεισοδίων τηλεοπτικής ή μίνι τηλεοπτικής σειράς.
* Καθορίζονται ειδικότερες περιπτώσεις υπαγωγής στο καθεστώς ενίσχυσης του ν. 4487 εκτός από τα τμήματα επεισοδίων και κινηματογραφικών ταινιών. Πλέον, για την υπαγωγή επεισοδίου τηλεοπτικής σειράς, απαιτείται το σύνολο των επιλέξιμων δαπανών που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα να είναι τουλάχιστον 30.000 ευρώ ανά επεισόδιο (ενώ μέχρι σήμερα ήταν 100.000 ευρώ), ενώ για την υπαγωγή επενδυτικού σχεδίου που αφορά σε ψηφιακό παιχνίδι, να είναι τουλάχιστον 60.000 ευρώ (ενώ επίσης μέχρι σήμερα ήταν 100.000 ευρώ).
* Προστίθενται στους δυνητικούς δικαιούχους της ενίσχυσης οι ελληνικές επιχειρήσεις εκτέλεσης παραγωγής οπτικοακουστικών έργων που συμβάλλονται με ελληνικές επιχειρήσεις παραγωγής.
Νόμος που απαγορεύει την ταύτιση παρόχου περιεχομένου με τον πάροχο δικτύου
Για τον νόμο που απαγορεύει την ταύτιση παρόχου περιεχομένου με τον πάροχο δικτύου μίλησε ο υφυπουργός ΨΗΠΤΕ, Λευτέρης Κρέτσος, στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο Καβάλας».
Ο νόμος 4070/2012, επί υπουργίας Μάκη Βορίδη, προβλέπει ότι απαγορεύεται η ταύτιση παρόχου περιεχομένου με τον πάροχο δικτύου – δηλαδή αυτός που μεταφέρει το σήμα δεν μπορεί να έχει και τηλεοπτικό κανάλι, ή να το πω πιο απλά, αυτός που είναι υπεύθυνος για τις ράγες του τραίνου δεν μπορεί να έχει βαγόνια. Ενώ πολλές χώρες της Ευρώπης ολοκληρώνουν τη μετάβαση στο ψηφιακό σήμα, εμείς καθυστερούμε. Η Κομισιόν ζητά επιτακτικά τη μετάβαση της Ελλάδας στο ψηφιακό σήμα, καθώς είναι υποχρέωση της χώρας.
Μπαίνει λοιπόν ένα αυστηρό deadline. Μέσα σ’ αυτό το διάστημα η ΕΡΤ κλείνει. Γίνεται ένας – ο θεός να τον κάνει – διαγωνισμός, όπου η Digea παίρνει το σήμα. Η Digea είναι μία σύμπραξη των καναλαρχών και μέσα από αυτή κατάφεραν και ξέφυγαν από το εμπόδιο που έβαζε ο νόμος 4070/2012. Στον διαγωνισμό συμμετέχει μόνο η Digea, γιατί κανείς δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις προδιαγραφές που προβλέπει, ότι δηλαδή σε 91 μέρες πρέπει να βρεις και να εγκαταστήσεις πομπούς σε όλη την χώρα, πράγμα το οποίο ίσως μόνο η ΕΡΤ θα μπορούσε να το κάνει. Ετσι κερδίζει το διαγωνισμό με ένα ανώτατο όριο τιμής, το οποίο το πληρώνουν τα περιφερειακά κανάλια και σε όσους μεταφέρει το σήμα η Digea. Προβλέπεται μία ρήτρα εγγυημένου κέρδους ώστε να μειωθεί και το επιχειρησιακό ρίσκο. Ολα αυτά δείχνουν τις παθογένειες και τον τρόπο όπου οι προηγούμενες κυβερνήσεις προχώρησαν στη μετάβαση στο ψηφιακό σήμα. Θύματα ήταν η περιφερειακή τηλεόραση και οι χιλιάδες συμπολίτες μας που δεν μπορούσαν να δουν τηλεόραση. Ολα αυτά τα προβλήματα έρχονται να κλείσουν με τον νόμο τον οποίο ψηφίσαμε».
Τέλος, αναφορικά με το θέμα των περιφερειακών σταθμών, ο υφυπουργός ανέπτυξε δύο επιμέρους ζητήματα: «Το πρώτο είναι ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έκλεισε το ζήτημα με μία σύμβαση του ελληνικού δημοσίου, δηλαδή δεσμεύτηκε το ελληνικό δημόσιο στην Digea, επομένως νομικά αυτό δεν μπορεί να αλλάξει. Είναι δεδομένο ότι η ολοκλήρωση της εγκατάστασης των δικτύων των πομπών της ΕΡΤ από τον Ιανουάριο του 2019, θα διευκολύνει πάρα πολύ τα πράγματα και καλό θα είναι η Digea με την ΕΡΤ, ως πάροχοι δικτύου να έχουν μία καλή συνεργασία, προκειμένου να μην μένουν συμπολίτες μας στο μαύρο. Από εκεί και πέρα, εμείς αξιοποιούμε με τεχνολογικά ουδέτερο τρόπο και άλλες τεχνολογίες προκειμένου να καλυφθεί το ζήτημα. Για τα περιφερειακά κανάλια, θεωρώ πάρα πολύ κομβικό και σημαντικό να προχωρήσει η διαδικασία αδειοδότησης. Νομίζω πως αυτό θα δώσει δυνατότητα να λυθούν και άλλα ζητήματα, ένα από το οποία αφορά και το ενοίκιο το οποίο δίνουν οι περιφερειακοί σταθμοί στην Digea» δήλωσε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *