19.4 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣMΟΣ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣΕργα Αμερικανών καλλιτεχνών σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης

Εργα Αμερικανών καλλιτεχνών σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης

 

Το πορτρέτο του πρώτου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Τζωρτζ Ουάσιγκτον, φιλοτεχνημένο από τον Γκίλμπερτ Στιούαρτ, που έγινε γνωστός ζωγραφίζοντας πορτρέτα εκπροσώπων των ανώτερων τάξεων στην Αγγλία και την Αμερική «υποδέχεται» αυτές τις μέρες τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης, στους χώρους του αεροδρομίου Μακεδονία. Δίπλα του φιλοξενείται ένα ακόμη έργο αμερικανικής τέχνης, αυτή τη φορά του Εντουαρτ Χόπερ, ο οποίος από τα παιδικά του χρόνια ενθουσιάστηκε από τη θάλασσα, την οποία απεικονίζει στους πίνακές του.
Στην άλλη πλευρά του Θερμαϊκού Κόλπου, στο λιμάνι της πόλης, παρουσιάζονται έργα του Ρόι Λιχτενστάιν, ενός από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της pop art, και του Τζόζεφ Πενέλ που χρησιμοποίησε την τέχνη της λιθογραφίας για να αναπαραστήσει το άγαλμα της Ελευθερίας.
Δεκατέσσερα ακόμη έργα αμερικανικής τέχνης παρουσιάζονται στα δύο κτίρια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο δημαρχείο της πόλης, στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, την Πλατεία Αριστοτέλους, την Helexpo ΔΕΘ, το Δημοτικό Θέατρο Κήπου, το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, το γυάλινο περίπτερο των αγαλμάτων, την Ε’ Δημοτική Κοινότητα, το Μέγαρο Μουσικής και την Βίλλα Μπιάνκα. Για όσους, άλλωστε, δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τα παραπάνω σημεία, εικόνες των έργων τέχνης έχουν τοποθετηθεί ακόμη και σε λεωφορεία που κινούνται στους δρόμους της πόλης.
Η έκθεση αυτή, που πραγματοποιείται ως μέρος του εορτασμού των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας στην 83η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, φέρει τον τίτλο «Αμερικανική Τέχνη Παντού» (American Art Everywhere) και είναι εμπνευσμένη από την ομώνυμη έκθεση που διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2014 από σημαντικά μουσεία των Ηνωμένων Πολιτειών, με στόχο να προβάλλει τα έργα σε δημόσιους χώρους.
Τα έργα αυτά θεωρείται ότι αντιπροσωπεύουν σημαντικά κομμάτια στην ιστορία της αμερικανικής τέχνης τόσο από την άποψη των δημιουργών τους και των τεχνοτροπιών όσο και από πλευράς θεμάτων.
Στη σχετική διοργάνωση αναφέρθηκε απόψε ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, σε δεξίωση που δόθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας στη ΔΕΘ. «Είμαι εξαιρετικά περήφανος που «μοιραζόμαστε» την Αμερική αυτή την εβδομάδα όχι μόνο με τους δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης αλλά με όλους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, από το αεροδρόμιο μέχρι τα σημεία περιπάτου, τα κτίρια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Είμαστε ενθουσιασμένοι που μπορούμε να μοιραστούμε κάποια έργα της αμερικανικής τέχνης με τους πολίτες αυτής της υπέροχης πόλης. Αυτά τα αμερικανικά έργα τέχνης αντιπροσωπεύουν διαφορετικές χρονικές περιόδους και καλλιτεχνικά στιλ και η έκθεσή τους εδώ είναι μια ευκαιρία να γιορτάσουμε το εύρος και το βάθος της ελληνοαμερικανικής σχέσης που εμπεριέχει και τους πολιτισμικούς δεσμούς τους οποίους γιορτάζει αυτή η έκθεση» τόνισε ο κ. Πάιατ.
Παράλληλα αναφέρθηκε και στην αμερικανική παρουσία στη φετινή ΔΕΘ, κάνοντας λόγο για το «ανώτατο επίπεδο εκπροσώπησης της κυβέρνησης Τραμπ», ενώ μίλησε για τις σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ στους τομείς της εκπαίδευσης, της τέχνης, του πολιτισμού αλλά και της άμυνας και της ασφάλειας. «Ολοι όσοι γνωρίζω έχουν εντυπωσιαστεί από την ποιότητα του αμερικανικού περιπτέρου και τη φανταστική δουλειά που έχει γίνει, καθώς και από την υποστήριξη που έχουμε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Δήμο Θεσσαλονίκης» τόνισε και πρόσθεσε: «αυτή τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης θα τη θυμόμαστε ως ορόσημο στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας και στη δουλειά μας ως συμμάχων».
Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, χαρακτήρισε εξαιρετική την έκθεση Αμερικανικών έργων τέχνης και υπογράμμισε ότι «ανάμεσα στα πολλά πράγματα που ενώνουν τις δύο χώρες, η τέχνη έρχεται να επιβεβαιώσει τους ισχυρούς πολιτισμικούς δεσμούς ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, τις θεμελιώδεις αξίες που μοιράζονται οι δύο χώρες».
«Οι ΗΠΑ είναι η χώρα της καινοτομίας και αυτό αντικατοπτρίζεται στην τέχνη που είναι ανοιχτή σε καινοτόμες και δημιουργικές τάσεις και εμπλουτίζεται για να δώσει νέα ερεθίσματα και διαφορετικές προοπτικές αντίληψης και έκφρασης των πραγμάτων στον κόσμο» σημείωσε.
Αναφερόμενος στην παρουσία των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας στην 83η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκη σχολίασε ότι αυτή «εκτείνεται πέρα από τα όρια της έκθεσης και γίνεται μέρος της καθημερινής ζωής της πόλης, καθώς οργανώνονται πολλές παράλληλες εκδηλώσεις». «Η 83η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης είναι ήδη μια τεράστια επιτυχία, ένα ορόσημο για την χώρα μας και την περιοχή και θα είναι η πιο επιτυχημένη όλων των εποχών» πρόσθεσε.
Την έκθεση «Αμερικανική Τέχνη Παντού», που ξεκίνησε στις 8 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει ως τις 16 Σεπτεμβρίου, διοργάνωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Ελληνο-αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
Π. Γιούλτση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ