20.6 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήOIKONOMIAΤέλος των προγραμμάτων στήριξης. Προτάσεις για την επάνοδο της ελληνικής οικονομίας στην...

Τέλος των προγραμμάτων στήριξης. Προτάσεις για την επάνοδο της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη

Αρθρο Γεν. Διευθυντή και Μέλους Δ.Σ. Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, Δρα Α. Κελέμη

Μια νέα περίοδος άρχισε:
Χωρίς την ασφάλεια της χρηματοδότησης από την Ε.Ε. και την ΕΚΤ, αλλά και χωρίς το άγχος των προαπαιτούμενων, που ορισμένα από αυτά ήταν σκληρά και άδικα για το σύνολο της κοινωνίας.
Μια νέα περίοδος που σηματοδοτείται από τη μια μεριά με αυστηρή επιτήρηση και από την άλλη, με περισσότερη (πόση και προς ποια κατεύθυνση μένει να φανεί) ελευθερία στη χάραξη της πολιτικής, αλλά και με την υποχρέωση της επίτευξης των υπερβολικά υψηλών πλεονασμάτων.
Αυτά λίγο πολύ είναι τα δεδομένα. Το ζητούμενο είναι πώς θα αφήσουμε οριστικά πίσω μας την κρίση, πώς πολιτικός, επιχειρηματικός και πνευματικός κόσμος θα επικεντρωθούμε σε αυτήν την προσπάθεια με συγκεκριμένες πολιτικές, πράξεις και ενέργειες.
Στην ατζέντα της νέας περιόδου πρέπει να εστιάσουμε στους εξής στόχους:
1. Να δημιουργήσουμε φιλικό περιβάλλον για το επιχειρείν.
Η δημόσια διοίκηση πρέπει να γίνει ευέλικτη, να λειτουργεί με σαφείς κανόνες, απαλλαγμένη από τη πολυνομία και τη γραφειοκρατία. Και παράλληλα να εφαρμοστούν πολιτικές που θα ενισχύουν την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Μια από αυτές πρέπει να είναι η μείωση της ασφυκτικής φορολογίας, που επιδρά αρνητικά στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων, μειώνει τις θέσεις εργασίας με συνεπακόλουθο αντίκτυπο στα ασφαλιστικά ταμεία και οδηγεί πολλές επιχειρήσεις ιδιαίτερα μικρομεσαίες σε ζοφερές ατραπούς.
2. Να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα.
Διότι εδώ είναι το μέλλον της χώρας. Ο τουριστικός τομέας είναι πολύτιμος, αλλά δεν αρκεί από μόνος του να γίνει η ατμομηχανή της εξόδου από την κρίση. Τα μέχρι τώρα στοιχεία είναι κάτι περισσότερο από ενθαρρυντικά, αλλά δεν πρέπει να λειτουργούν καθησυχαστικά.
3. Να προσελκύσουμε παραγωγικές επενδύσεις.
Η ανάπτυξη έρχεται μόνο μέσα από επενδύσεις. Είναι γεγονός ότι ορισμένες προσπάθειες έγιναν και γίνονται, παρά ταύτα πολλές σοβαρές και αξιόλογες παραγωγικές επενδύσεις που θα συμβάλλουν στην αύξηση του ΑΕΠ και θα δώσουν εργασία σε χιλιάδες συμπολίτες μας, αντιμετωπίζουν πολλές και ποικίλες δυσκολίες.
4. Να προχωρήσει η μεταρρύθμιση στη δικαιοσύνη, γεγονός που θα οδηγήσει αφ’ ενός στη ταχύτερη απονομή της και αφ’ ετέρου στην αύξηση του κύρους της.
5. Να επιστρέψει το τραπεζικό σύστημα στην κανονικότητα που με απλά λόγια σημαίνει ρευστότητα στην αγορά με κανόνες, άρση των capital control, αύξηση της εμπιστοσύνης ως προς τις αποταμιεύσεις και γενναίες αποφάσεις για το κλείσιμο του κεφαλαίου που λέγεται κόκκινα δάνεια.
6. Να γίνει αναστροφή του brain drain, όχι με λόγια αλλά με έργα. Δεν αρκεί να λέμε πόσο κακό κάνει στη χώρα, το πιο παραγωγικό κομμάτι να φεύγει έξω, πρέπει να υπάρξουν πολιτικές που θα ενθαρρύνουν την επιστροφή του. Η δημιουργία ελκυστικών θέσεων εργασίας, η καταπολέμηση της μαύρης εργασίας και η αξιοκρατία στο δημόσιο τομέα είναι τρεις προϋποθέσεις για να μη γίνει η Ελλάδα χώρα συνταξιούχων.
Από την πλευρά του το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο με πολυσχιδείς δράσεις προσπαθεί να συμβάλλει στο ν’ αλλάξει η χώρα σελίδα. Αναπτύσσει πολύπλευρες πρωτοβουλίες για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων με έμφαση στις παραγωγικές επενδύσεις στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της αγροδιατροφής, της διαχείρισης των απορριμμάτων, της ανακύκλωσης, της τεχνολογίας και του τουρισμού.
Παράλληλα, σχεδόν κάθε εβδομάδα, έχουμε τουλάχιστον μία εκδήλωση με στόχο την ανάπτυξη και διεύρυνση της συνεργασίας με αγορές του εξωτερικού και ιδιαίτερα με τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, τη Γερμανία. Μόνο την περασμένη χρονιά στις εκδηλώσεις αυτές συμμετείχαν περίπου 4.500 ενδιαφερόμενοι, μεταξύ αυτών εταιρίες-μέλη του Επιμελητηρίου μας που αναζητούν συνεργασίες με το εξωτερικό και θέλουν να επωφεληθούν από το Παγκόσμιο Δίκτυο Μελών των Διμερών Γερμανικών Επιμελητηρίων, με 140 γραφεία σε 92 χώρες, στο οποίο ανήκει και το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο.
Με αφορμή το ειδικό αυτό αφιέρωμα στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, στέκομαι στη σημασία του θεσμού της ΔΕΘ για την ελληνική οικονομία. Η ΔΕΘ είναι ένας καταξιωμένος θεσμός με ιστορικές καταβολές και ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα και την επιχειρηματικότητα. Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο στηρίζει αυτό το μεγάλο διεθνές εκθεσιακό γεγονός, διοργανώνοντας τα τελευταία τρία χρόνια ένα επίσημο δείπνο στο πλαίσιο της ΔΕΘ, με εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης, όπου δίνεται στους επιχειρηματίες η δυνατότητα για ένα δημιουργικό και παραγωγικό διάλογο μέσω μιας ειδικής ενότητας ερωτο-απαντήσεων. Είμαι βέβαιος ότι η ΔΕΘ θα συνεχίσει να εντείνει το διεθνή της χαρακτήρα, αναβαθμίζοντας περαιτέρω τον προσανατολισμό της στο σύγχρονο επιχειρείν και προσελκύοντας περισσότερα κοινά σε επίπεδο εκθετών και επισκεπτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ