24.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήOIKONOMIAΟι εξαγγελίες στην 83η Δ.Ε.Θ. θα καθορίσουν τη μεταμνημονιακή περίοδο στην Ελλάδα

Οι εξαγγελίες στην 83η Δ.Ε.Θ. θα καθορίσουν τη μεταμνημονιακή περίοδο στην Ελλάδα

Αρθρο Προέδρου Ε.Β.Ε.Π. & Ε.Σ.Ε.Ε., κ. Β. Κορκίδη

«Το μεγαλύτερο εκθεσιακό γεγονός της χώρας και ένα από τα σημαντικότερα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η Δ.Ε.Θ., έρχεται στην 83η διοργάνωσή της, από τις 8 έως τις 16 Σεπτεμβρίου του 2018, να γράψει ένα ακόμα αξιόλογο κεφάλαιο στην μακρόχρονη ιστορία της. Η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης αποτελεί κατά κάποιον τρόπο έναν πραγματικό καθρέφτη της οικονομίας, των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σ’ αυτή, αλλά και γενικότερα της ζωής του τόπου, καθώς αντανακλά τη φυσιογνωμία, την εξέλιξη και την προοπτική του μοντέλου ανάπτυξης της χώρας.
Στη φετινή διοργάνωση, αποφασίστηκε το ρόλο της Τιμώμενης Χώρας να έχουν οι Η.Π.Α., ως επιστέγασμα των στενών διαχρονικών σχέσεων των δύο χωρών. Κατ’ επέκταση, η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα προσδοκά την προσέλκυση επενδύσεων από αμερικανικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα δώσουν προστιθέμενη αξία στο Α.Ε.Π. της χώρας μας και το σημαντικότερο απ’ όλα θα δημιουργήσουν βιώσιμες θέσεις εργασίας. Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς συμμετέχει με δικό του Περίπτερο στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, που διατίθεται από τη Δ.Ε.Θ. στην Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, με στόχο να προβάλει την πειραϊκή ναυτιλιακή επιχειρηματικότητα και το πρώτο ναυτιλιακό Cluster «Maritime Hellas», εκπροσωπώντας δυναμικά τον κλάδο της Ναυτιλίας. Παράλληλα, η φετινή διοργάνωση θα υποδεχθεί 100 ελληνικές start ups σε ένα περίπτερο.
Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι, πρόκειται για την πρώτη μεταμνημονιακή Δ.Ε.Θ., έπειτα από 8 χρόνια σκληρών προγραμμάτων προσαρμογής και όπως όλα δείχνουν θα έχει έντονο προεκλογικό χαρακτήρα, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών τον Μάιο του 2019. Ως είθισται, σε τέτοιες περιόδους ελλοχεύει ο κίνδυνος για την εκάστοτε κυβέρνηση, ιδιαίτερα όταν βρίσκεται σε δυσμενή θέση, να επιστρατεύει το όπλο της πλειοδοσίας υποσχέσεων. Ο επιχειρηματικός κόσμος, ωστόσο, ευελπιστεί να μην υποκύψει ο Πρωθυπουργός στις σειρήνες της παροχολογίας, καθώς κινδυνεύει να υπονομεύσει τα όποια δημοσιονομικά επιτεύγματα της χώρας, που στηρίχτηκαν στις αιματηρές θυσίες και την υπερφορολόγησης πολιτών και επιχειρήσεων.
Ουσιαστικά, οι εξαγγελίες Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης από το βήμα της 83ης Δ.Ε.Θ., κατά τη γνώμη μου, θα σηματοδοτήσουν τις εξελίξεις και θα καθορίσουν τις συνθήκες στην μεταμνημονιακή περίοδο της χώρας, η οποία είναι κρίσιμη και ενδέχεται να αποδειχθεί, εξίσου, δύσκολη με την περίοδο των τριών μνημονίων, που άφησε πίσω της 924.000 ανέργους, 250.000 επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους να έχουν βάλει λουκέτο και τους περισσότερους Ελληνες με ένα «εσωτερικό χρέος» 227 δισ. ευρώ από οφειλές στην εφορία, στα ασφαλιστικά ταμεία και στις τράπεζες.
Δυστυχώς, όμως, έπειτα από τρία μνημόνια ακόμη συζητάμε για μία καθολική μεταρρύθμιση στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Για ένα σύγχρονο, απλό και σταθερό φορολογικό σύστημα, που θα είναι φιλικό προς την επιχειρηματικότητα. Για μία συνολική μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση. Για τη δημιουργία σύγχρονων δομών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, που θα αποδομούν τη γραφειοκρατία και τις αγκυλώσεις της. Για έναν ουσιαστικό εκσυγχρονισμό στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης, ώστε αυτό να γίνει ταχύτερο και αποδοτικότερο. Για παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, με στόχο την κατάσχεση της ανεργίας, την μείωση του μη μισθολογικού κόστους και την αύξηση του κατώτατου μισθού. Αυτά είναι τα φλέγοντα ζητήματα για την επιχειρηματική κοινότητα, τα οποία αναμένουμε, να διατυπωθούν ρεαλιστικά και να δρομολογηθούν αποτελεσματικά, από το βήμα της φετινής Δ.Ε.Θ. Κατά τη γνώμη μου, ο επιχειρηματικός κόσμος δεν επιζητά ένα «γεμάτο καλάθι», αλλά ένα «καλάθι» με τα απολύτως «απαραίτητα»».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ