23.1 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΟ διεθνής Τύπος για την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην 83η ΔΕΘ

Ο διεθνής Τύπος για την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην 83η ΔΕΘ

 

Εκτενή τα αφιερώματα, οι ανταποκρίσεις και οι αναλύσεις των μεγάλων διεθνών μέσων ενημέρωσης για την ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην 83η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.
Ενδεικτικώς, η Wall Street Journal σημειώνει σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε την μεταμνημονιακή οικονομική πολιτική του, υποσχόμενος κάποια ελάφρυνση από τα μέτρα λιτότητας, τηρώντας ωστόσο τη δημοσιονομική πειθαρχία. Μιλώντας στη ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας αποπειράθηκε να εξισορροπήσει αφενός τις επιθυμίες των ψηφοφόρων που έχουν κουραστεί από την δεκαετή ύφεση και αφετέρου τις αγορές και τους πιστωτές της ευρωζώνης που δεν θέλουν αποκλίσεις από την αυστηρή πολιτική που επιβλήθηκε στην Ελλάδα. Θέλοντας να καθησυχάσει τις αγορές, ο πρωθυπουργός είπε πως θα συζητήσει με τους πιστωτές το ζήτημα της περικοπής των συντάξεων, δηλώνοντας πάντως ότι η χώρα μπορεί να επιτύχει τους στόχους των πλεονασμάτων χωρίς να εφαρμοστεί το μέτρο.
Η Ελλάδα δε θα κόψει συντάξεις ούτε θα αυξήσει τους φόρους, δηλώνει ο Τσίπρας, σύμφωνα με τον Telegraph. Εξάλλου, ο Ελληνας πρωθυπουργός εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία στη ΔΕΘ για να ανακοινώσει περικοπές φόρων για τα επόμενα χρόνια και ταυτόχρονα να αποκλείσει πρόωρες εκλογές.
Από την πλευρά του, το Aljazeera μεταδίδει: Ο Ελληνας πρωθυπουργός ανακοινώνει το σχέδιό του για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση. Δυο βδομάδες μετά την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα στήριξης δηλώνει πως θα δοθεί ώθηση στην οικονομία και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας μετά από χρόνια λιτότητας.
Μεγάλο το ενδιαφέρον και από τα γερμανόφωνα ΜΜΕ: O Τσίπρας υπόσχεται στους Ελληνες περισσότερα χρήματα, αναφέρει η Welt και εξειδικεύει: Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ανακοίνωσε ολοκλήρωση του προγράμματος λιτότητας: Οι μισθοί αναμένεται να αυξηθούν, ενώ οι περικοπές στις συντάξεις θα μπορούσαν να ανακληθούν.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός υποσχέθηκε στη χώρα του μια οικονομική «αναγέννηση» μετά από οκτώ χρόνια λιτότητας, γράφει η γερμανική Die Zeit.
«Οι υψηλότερες αμοιβές, ρύθμιση της αγοράς εργασίας και του σεβασμού των εργασιακών δικαιωμάτων» συνιστούν «απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη», είπε στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, όπου ανακοινώνεται παραδοσιακά η οικονομική στρατηγική για το επόμενο έτος. Ο πρόεδρος της κυβέρνησης υποσχέθηκε, μεταξύ άλλων, φορολογικές περικοπές και αύξηση του κατώτατου μισθού. «Γνωρίζουμε ότι έχουμε τη δύναμη και τη γνώση να φανταστούμε, να σχεδιάσουμε και να επιτύχουμε την αναγέννηση της χώρας», δήλωσε ο Τσίπρας. Ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που συμφωνήθηκε με τους δανειστές της Ελλάδας για το 2019. Η κυβέρνηση είναι «απολύτως σίγουρη» ότι δύναται να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2019, ακόμη και χωρίς τις αμφιλεγόμενες περικοπές. Ο Τσίπρας είπε ότι ήθελε να εξηγήσει στους πιστωτές, «ότι αυτό το μέτρο δεν είναι μόνο δημοσιονομικά περιττό, καθώς επίσης, ότι δεν είναι εποικοδομητικό και ότι εμποδίζει την ανάπτυξη».
«Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ανακοίνωσε μια ολοκλήρωση του προγράμματος λιτότητας: Οι μισθοί αναμένεται να αυξηθούν, ενώ οι περικοπές στις συντάξεις θα μπορούσαν να ανακληθούν» σημειώνει η Die Welt.
Πριν την ομιλία του Τσίπρα προκλήθηκαν οδομαχίες μεταξύ διαδηλωτών και της αστυνομίας. Μετά από επί χρόνια μέτρα λιτότητας, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υποσχέθηκε στους συμπατριώτες του ένα υψηλότερο επίπεδο διαβίωσης και την ανάκληση ορισμένων ιδιαίτερα επίμαχων κοινωνικών περικοπών. Οι φόροι επιχειρήσεων αναμένεται από τον επόμενο χρόνο να μειωθούν από το 29% στο 25%, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη. Ακόμα και ο ΦΠΑ όπως και ο φόρος στα ακίνητα αναμένεται να μειωθούν από τον επόμενο χρόνο. O κατώτατος μισθός αναμένεται να αυξηθεί, ενώ θα τεθούν ξανά σε ισχύ τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ως προς αυτό θα δοθούν υψηλότερες κοινωνικές δαπάνες όπως και φοροελαφρύνσεις για νέους επιστήμονες που θα επιστρέψουν στην Ελλάδα από το εξωτερικό. Εκτός αυτού, ο 44χρονος πρωθυπουργός επεσήμανε ότι θα επανεξετάσει ακόμα και την συμφωνηθείσα με τους δανειστές για το 2019 μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό. Η κυβέρνησή του είναι «απόλυτα σίγουρη» ότι θα μπορέσει να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2019 ακόμα και χωρίς τις επίμαχες περικοπές. Η Αθήνα θα «εξηγήσει στους ευρωπαίους εταίρους μας» ότι «αυτό το μέτρο δεν είναι μόνο από δημοσιονομικής πλευράς μη αναγκαία. Είναι επίσης μη παραγωγικό και εμποδίζει την ανάπτυξη», όπως δήλωσε ο Τσίπρας. Οσον αφορά τις υπόλοιπες οδηγίες, η Αθήνα θα πρέπει όμως να τηρήσει τους συμφωνηθέντες με τους διεθνείς δανειστές δημοσιονομικούς στόχους. Ο Τσίπρας παρέπεμψε επίσης στις θετικές εξελίξεις στη διάρκεια της θητείας του τα τελευταία τρία χρόνια: δημιουργήθηκαν 300.000 θέσεις εργασίας, η οικονομία κατά πάσα πιθανότητα θα αναπτυχθεί το 2018 κατά 2,5%. Αυτή τη στιγμή το ποσοστό ανεργίας που βρίσκεται στο 19% αναμένεται να πέσει τα επόμενα πέντε χρόνια στο 10%. Πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού υπήρξαν αντιπαραθέσεις μεταξύ εθνικιστών διαδηλωτών και της αστυνομίας, που διήρκεσαν μέχρι αργά τη νύχτα. Η αστυνομία σύμφωνα με στοιχεία της έκανε επίσης χρήση δακρυγόνων. Οι περίπου 6.000 διαδηλωτές διαμαρτύρονταν κατά μιας συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τη «Μακεδονία» η οποία αναμένεται να τερματίσει την επί χρόνια διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών για το ονοματολογικό. Προκλήθηκαν επίσης συγκρούσεις μεταξύ ακροαριστερών διαδηλωτών και της Αστυνομίας.
«Είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε τη συμφωνία με τους πιστωτές», δήλωσε ο Τσίπρας το βράδυ του Σαββάτου σε ομιλία του στα Εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης τονίζει η Handelsblatt.
Τα συνδικάτα, ωστόσο, κάλεσαν σε διαμαρτυρίες κατά της ανεργίας και της λιτότητας. Η τελετή εγκαινίων της Εκθεσης επισκιάστηκε από τη βίαιη διαδήλωση των εθνικιστών που διαμαρτύρονταν εναντίον του συμβιβασμού που επετεύχθη μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων στη διαμάχη για το όνομα της «Μακεδονίας».
«Φέτος για πρώτη φορά ξανά, ένας Ελληνας πρωθυπουργός θα μπορούσε να αποφασίσει για την πολιτική της χώρας μετά το τέλος της οκταετούς πιστωτικής βοήθειας», σημειώνει η αυστριακή Der Standard.
Ο Αλέξης Τσίπρας προέβη σε εξαγγελίες στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, της μεγαλύτερης της ΝΑ Ευρώπης. Μίλησε για αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 684 ευρώ που είναι σήμερα, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων, τη μείωση του απεχθούς φόρου γης και φόρου ακίνητης περιουσίας μέχρι και 50%, του ΦΠΑ από 24 έως 22% και από 13 έως 11%, του εταιρικού φόρου από το σημερινό 29% έως 25%, και ακόμη και μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για τους χαμηλού εισοδήματος αυτοαπασχολούμενους, όπως οι αγρότες κατά το ένα τρίτο. Στόχος του είναι να φέρει πίσω τους νεαρούς Ελληνες που έχουν μεταναστεύσει από το 2010 στα χρόνια της ύφεσης και της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Πώς όμως σκοπεύει να χρηματοδοτηθούν όλα αυτά, ο Τσίπρας δεν εξήγησε. Η Ελλάδα, ωστόσο, θα δημιουργήσει ένα σημαντικό πλεόνασμα του προϋπολογισμού το 2018, δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης, η οποία φέτος αναμένει αύξηση 800 εκατ. ευρώ περίπου.
Με φορολογικές περικοπές, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θέλει να κερδίσει πόντους μετά τα μέτρα λιτότητας γράφει η Deutsche Welle στην ηλεκτρονική της έκδοση και προσθέτει: Οι επιχειρηματίες καλωσορίζουν αυτό και ελπίζουν στην καλύτερη ανταγωνιστικότητα. Με υψηλότερους μισθούς ελπίζουν να διατηρούν ειδικευμένους εργαζόμενους στη χώρα. Πέρα από το φορολογικό σκέλος, ο Τσίπρας εργάζεται επί μακρόν, για μια καλύτερη σχέση με τους βόρειους γείτονες της χώρας, προκειμένου να τονώσει την οικονομία της περιοχής, καθώς όπως υποστηρίζει, «η Θεσσαλονίκη λόγω της στρατηγικής της θέσης θα μπορούσε να είναι το οικονομικό κέντρο των Βαλκανίων». Το λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται σε χέρια Κινέζων. Με τη σύνδεση των Βαλκανίων με τη Δύση, θα μπορούσε να κλείσει, προς ενόχληση της Ρωσίας, ο «κενός διάδρομος» μεταξύ Κίνας και Κεντρικής Ευρώπης. Αλλά αυτό δημιουργεί αυτόματα ανάπτυξη; Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης, θεωρεί ότι «τα Βαλκάνια για τη Βόρεια Ελλάδα είναι μια φυσική αγορά, οι εταιρείες μας έχουν ήδη δικτυωθεί με όλες τις χώρες, ακόμη και με τη «Μακεδονία», και επιμένει στις φορολογικές περικοπές και στους υψηλότερους μισθούς. «Διαθέτουμε μεγάλο δυναμικό. Αλλά οι ειδικευμένοι εργαζόμενοι απομακρύνονται και δεν θα επιστρέψουν, διότι απλά κερδίζουν περισσότερα στο εξωτερικό».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ