15.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚρέτσος: «Με την αδειοδότηση διασφαλίζονται 2.000 θέσεις εργασίας στον χώρο της τηλεόρασης»

Κρέτσος: «Με την αδειοδότηση διασφαλίζονται 2.000 θέσεις εργασίας στον χώρο της τηλεόρασης»

 

Ιστορική χαρακτήρισε τη χθεσινή (σ.σ. Τετάρτη) ημέρα ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Λευτέρης Κρέτσος, μιλώντας στην ΕΡΤ αναφορικά με την ανακοίνωση της λίστας των τελικών δικαιούχων τηλεοπτικών αδειών, σταθμών εθνικής εμβέλειας από το ΕΣΡ.
Με την ανακοίνωση αυτή, είπε ο κ. Κρέτσος, έλαβε τέλος μία 30χρονη περίοδος ανομίας στο τηλεοπτικό τοπίο της χώρας.
Είπε ακόμα ότι επιβεβαιώθηκε πλήρως η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών, επισημαίνοντας ότι εάν η διαδικασία αδειοδότησης είχε ολοκληρωθεί το 2016 τώρα ενδεχομένως να προχωρούσε η αδειοδότηση και άλλων τηλεοπτικών σταθμών, καθώς τότε είχε προκηρύξει για τη χορήγηση αδειών σε μία από τις 7 κατηγορίες που προβλέπει ο νόμος.
Ο κ. Κρέτσος εξέφρασε και την ικανοποίησή του σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας στον χώρο της τηλεόρασης, λέγοντας ότι με την αδειοδότηση διασφαλίζονται 2.000 θέσεις εργασίες που σε αυτές μπορούν να προστεθούν και οι θέσεις των εργαζομένων της ΕΡΤ, διαμορφώνοντας μια άλλη εικόνα από αυτή της συρρίκνωσης.
Πολιτική για τη στήριξη των οπτικοακουστικών παραγωγών
«…Πρέπει να κοιτάμε μπροστά. Είχαμε έγκριση για το Shanghai TV αιτήματος για γυρίσματα στο Σούνιο, σε λίγες μέρες έρχεται πολυμελής ομάδα του Assassin’s Creed στην Ελλάδα που έχει φτιάξει με την εταιρεία Eubisoft ένα videogame για την αρχαία Ελλάδα, με πάρα πολλά ιστορικά στοιχεία, τιμή για τη χώρα μας που θα ταξιδέψει η ελληνική ιστορία παγκοσμίως. Η Ελλάδα πρέπει να αναδείξει τον πολιτισμό της, μέσα από τις οπτικοακουστικές παραγωγές» υπογράμμισε ο υφυπουργός ΨΗΠΤΕ, Λ. Κρέτσος, μιλώντας στην ΕΡΤ1.
Ο κ. Κρέτσος είπε ότι η κυβέρνηση έλυσε το επενδυτικό κίνητρο για τις οπτικοακουστικές παραγωγές, μιλώντας για μια πιο στενή συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού για το θέμα. Τα θέματα της αδειοδότησης και της απλοποίησης των διαδικασιών είναι ένα άμεσο βήμα, έχει προχωρήσει το υπουργείο Πολιτισμού και θα υπάρξει αντίστοιχη υπουργική απόφαση και εμείς προχωράμε σε ακόμα πιο γενναία βήματα, γιατί η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει στο μεταμνημονιακό κάδρο τις οπτικοακουστικές παραγωγές, τόνισε ο Λ. Κρέτσος.
Σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης θα διαμορφώσουμε ένα παράλληλο τραπεζικό υποστηρικτικό σύστημα προς τους παραγωγούς, συνέχισε ο υφυπουργός ΨΗΠΤΕ, μιλώντας για εγγυοδοσίες δανείων που θα καλύπτουν το 80% των δανείων που θα γίνονται για οπτικοακουστικές παραγωγές και σύντομα θα βγει και η πρώτη πρόσκληση για ένα venture capital, ένα ταμείο επιχειρηματικών συμμετοχών, είπε, στο οποίο το ελληνικό δημόσιο δίνει 50 εκατ. ευρώ, θα αναζητηθούν 20 εκατ. ευρώ από ιδιωτικά κεφάλαια, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οπτικοακουστικές παραγωγές στην Ελλάδα. Θα λύσουμε και το θέμα του μετά, με το cash rebate, αλλά θα λύσουμε και το πριν, το πρόβλημα ρευστότητας για να ενισχύσουμε τα κίνητρα για τους παραγωγούς, υπογράμμισε.
Μίλησε για μια μεγάλη κινεζική εταιρεία που έχει έρθει για γυρίσματα στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από μια πολύ απαιτητική βιομηχανία που περιμένει να δει αν όσα έχουν δρομολογηθεί με τα κίνητρα από την κυβέρνηση δουλεύουν, υπογραμμίζοντας ότι όλοι οι δημιουργοί θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα εμπνέει την καλλιτεχνική κοινότητα συνέχισε ο κ. Κρέτσος, τονίζοντας ότι για την κυβέρνηση είναι πολύ μεγάλο ζήτημα να έρθουν οπτικοακουστικές παραγωγές στην Ελλάδα και να ενισχύσουμε τους Ελληνες δημιουργούς.
Κλείνοντας το θέμα, μίλησε για την ανάγκη απλοποίησης όλων των διαδικασιών, με συμμετοχή στον επενδυτικό νόμο των οπτικοακουστικών παραγωγών, κάνοντας λόγο για μια ολοκληρωμένη πολιτική, σε συνεργασία με περιφέρειες και υπουργεία, για την προβολή της οπτικοαουστικής μας κληρονομιάς.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για τις δύο εναπομείνασες «ορφανές» τηλεοπτικές άδειες, ο Ν. Παππάς είπε ότι ο νόμος περιγράφει τι πρέπει να γίνει, και ότι εάν μέχρι την προκήρυξη των θεματικών υπάρξει έμπρακτο επιχειρηματικό ενδιαφέρον, η Πολιτεία υποχρεούται να προκηρύξει τις εναπομείνασες άδειες.
Ν. Παππάς, υπουργός ΨΗΠΤΕ

 

Ειδικό αφιέρωμα: Η οπτικοακουστική βιομηχανία στην Ελλάδα

Η 83η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) είναι αφιερωμένη στην τεχνολογία και καινοτομία και η παρουσία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης θα είναι αναμενόμενα ηχηρή: Το θεματικό περίπτερο «Digital Greece» (Περίπτερο 12) θα φιλοξενήσει 100 Start-ups από τον ευρύτερο χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας, αλλά και ειδικότερα των πολιτιστικών-δημιουργικών βιομηχανιών και του οπτικοακουστικού τομέα.
Ελληνικές εταιρείες ανάπτυξης ψηφιακών παιχνιδιών (video games), εταιρείες δημιουργίας animation και φορείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο του κινηματογράφου, θα βρίσκονται στη διάθεση του κοινού για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εβδομάδα. Την έκθεση θα πλαισιώσουν ανοιχτές στο κοινό συζητήσεις και ομιλίες από επαγγελματίες του χώρου και ειδικούς αναλυτές.
Το στίγμα για το μέλλον της οπτικοακουστικής παραγωγής στην Ελλάδα θα δώσει ο Υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος, σε συνέντευξη που θα παραχωρήσει στο Ραδιόφωνο της ΕΡΤ3, στο χώρο του Περιπτέρου και παρουσία κοινού, την Κυριακή 09 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:00.
Τα εγκαίνια του Περιπτέρου θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018, στις 11:00 π.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ