13 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΑλ. Τσίπρας από τα Ναυπηγεία Σύρου: «Κάποιοι ονειρεύονται κρυφά και φανερά μνημόνια»

Αλ. Τσίπρας από τα Ναυπηγεία Σύρου: «Κάποιοι ονειρεύονται κρυφά και φανερά μνημόνια»

 

«Φέρνουμε στο προσκήνιο τους ανθρώπους του μόχθου και της δουλειάς», τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο ναυπηγείο της Σύρου, σε κλίμα έντονης συγκίνησης και χαράς από την πλευρά των εργαζομένων, που τον υποδέχθηκαν στο χώρο της δουλειάς τους.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στον τόπο «όπου το 1879 έγιναν οι πρώτες μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις στη χώρα μας. Που ξεκίνησαν ακριβώς από το χώρο των ναυπηγείων» και αναφέρθηκε σε χαρακτηριστική ανακοίνωση των εργατών του ναυπηγείου της εποχής, γραμμένη στην καθαρεύσουσα, την γλώσσα της εποχής: «Οι μεν πολυμελείς ημών οικογένειαι ελεεινώς υπό της πείνης κατετρύχοντο, τα δε βαλάντια των εργοδοτών επληρούντο χρυσού και αργύρου».
«Οι καιροί αλλάζουν» συμπέρανε ο Αλ. Τσίπρας, αλλά δεν αλλάζει η ανάγκη του εργαζόμενου να μάχεται, πάντα με στόχο αξιοπρεπή δουλειά, και ζωή.
Εχοντας στο κέντρο της ομιλίας του τους εργαζόμενους και την ύψιστη αξία της αξιοπρεπούς εργασίας, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι τα χρόνια των μνημονίων, ο κόσμος της δουλειάς και του μόχθου, υπέφερε περισσότερο από τον καθένα, η εργασία έγινε το μόνο «εμπόρευμα», που οι δανειστές δεν επέτρεπαν να διαπραγματευτούν ελεύθερα την τιμή του οι «πωλητές»-δηλαδή οι εργαζόμενοι.
«Η ελεύθερη αγορά ίσχυε για όλα, εκτός από τον ιδρώτα και τον κόπο του μεροκαματιάρη και του μισθωτού. Οι συλλογικές συμβάσεις καταργήθηκαν» και οι εργαζόμενοι βρέθηκαν σε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας, με την αυθαιρεσία να φτάνει σε πρωτοφανή σημεία για τα χρόνια της μεταπολίτευσης. Στόχος, όπως είπε, ήταν να συρρικνωθεί η αμοιβή της εργασίας, να καταργηθούν δικαιώματα, ελευθερίες, συλλογικές δράσεις, που έδιναν τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να διαπραγματεύονται, τουλάχιστον, με την εργοδοσία.
Μιλώντας για την μεταμνημονιακή περίοδο, σημείωσε ότι «έχουμε αρχίσει να αλλάζουμε» και πρόσθεσε ότι έχουν να γίνουν πολλά ακόμη, αλλά «όλοι μαζί μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα». «Στόχος μας δεν μπορεί παρά να είναι: Η ανασυγκρότηση της παραγωγής. Η δίκαιη ανάπτυξη. Η προστασία της εργασίας. Κόντρα σε δυνάμεις πολιτικές, που ονειρεύονται μια ατέλειωτη αλυσίδα από κρυφά και φανερά μνημόνια, για να κρατήσουν δεμένους τους εργαζόμενους και χαμηλά το εργασιακό κόστος» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Στον αντίποδα των δυνάμεων αυτών, ο ίδιος δήλωσε: «Δεν ξεχνάμε ούτε ποιοι είμαστε, ούτε από πού ερχόμαστε, ούτε ποιοι μας έφεραν εδώ, ούτε ποιους εκπροσωπούμε και ούτε ποιους θέλουμε να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο της κοινωνικής και της πολιτικής ζωής την επόμενη μέρα. Τους ανθρώπους του μόχθου και της δουλειάς».
Οπως υπογράμμισε, το Νεώριο θα συνεχίσει να αποτελεί την ατμομηχανή της κυκλαδικής βιομηχανίας και τους διαβεβαίωσε ότι δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τον αγώνα τους. Είπε επίσης, ότι υπάρχει προοπτική για ανάπτυξη των ναυπηγείων, ώστε μέσα στην επόμενη τριετία οι 300 εργαζόμενοι που υπάρχουν σήμερα να γίνουν 1.000. Σημείωσε επίσης ότι την εποχή που η χώρα αλλάζει σελίδα, επέλεξε την πρώτη πολιτική παρέμβασή του «να γίνει από δω, έχοντας απέναντί μου εσάς, τους ανθρώπους του μόχθου και της εργασίας», καθώς προτεραιότητα είναι «να ξανακερδίσουμε την εργασία».
Μιλώντας για τον πόλεμο της κυβέρνησης κατά της ανεργίας, είπε ότι στα τρία χρόνια της μνημονιακής λαίλαπας, 1.000.000 άνθρωποι έχασαν την εργασία τους και υπενθύμισε τα ποσοστά της ανεργίας: 27,5% το 2014, 19,6% σήμερα. «Δεν καταφέραμε να καλύψουμε ακόμη το ένα εκατ., καταφέραμε να καλύψουμε 300.000. Μεγάλος ο δρόμος μπροστά μας», αναγνώρισε ο πρωθυπουργός.


Αλλά, ενώπιον των εργαζομένων στα ναυπηγεία, όπως ο ίδιος τόνισε, «αν υπάρχει μία προτεραιότητα για αυτήν την κυβέρνηση, τη χώρα, το έθνος, είναι να ξανακερδίσουμε την εργασία στον τόπο μας. Με αξιοπρεπείς, καλά αμειβόμενες, με δικαιώματα δουλειές». Εξάλλου, αν ακούγεται και πάλι το σφυρί εδώ, στα ναυπηγεία, αυτό είναι χάρη στους αγώνες των εργαζομένων, σημείωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Νεώριο ο Αλ. Τσίπρας, για να συνεχίσει:
Αυτά τα οκτώ χρόνια, «ο κόσμος του μόχθου υπέφερε πιο πολύ, όλοι περάσαμε δύσκολα, ή… σχεδόν όλοι». Και θύμισε ότι μια μικρή πλειοψηφία χρεοκόπησε τις επιχειρήσεις της και έβγαλε τα χρήματα στο εξωτερικό. «Χρεοκοπημένες επιχειρήσεις-Στην ανεργία οι εργαζόμενοι-Εκατομμυριούχοι αυτοί», ήταν οι χαρακτηριστικές λέξεις του. Παράλληλα, επέκρινε τις «κακομαθημένες» όπως τις χαρακτήρισε, δυνάμεις, «από δεκαετίες φαυλότητας και διαπλοκής, που δεν εννοούν να καταλάβουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη με την εργατική τάξη δεμένη χειροπόδαρα, καταδικασμένη σε μισθούς πείνας, και χωρίς δικαιώματα».
«Σας καλώ να κρατήσετε γερά στα χέρια σας την υπόθεση του Νεωρίου» είπε ο πρωθυπουργός στους εργαζόμενους και συνέχισε: «Χρειάζεται ο αγώνας και η διαρκής διεκδίκηση. Κι αυτό θέλω να είναι το μήνυμά μου σε όλους τους μισθωτούς, τους εργαζόμενους του χεριού και του πνεύματος της χώρας», δήλωσε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι «το μέλλον δεν θαρθεί από μόνο του, έτσι νέτο σκέτο. Οι ίδιοι θα το χτίσουν με τους αγώνες τους. Και εμείς θα είμαστε εδώ, για να συνδράμουμε, να ανοίξουμε κλειστές πόρτες, να υπερασπιστούμε όσο και όπως μπορούμε, την υπόθεσή τους».
Στη συνέχεια της ομιλίας του στο ναυπηγείο Σύρου, ενώπιον των εργαζομένων, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι τέλος των μνημονίων σημαίνει επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, αύξηση του κατώτατου μισθού, ακόμη τόνισε ότι τρεις βασικοί στόχοι της κυβέρνησης είναι η βιομηχανική ανασυγκρότηση, η δίκαιη ανάπτυξη και η προστασία της εργασίας.
Να σημειωθεί ότι μετά το τέλος της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός περιηγήθηκε στους χώρους του ναυπηγείου, συνοδευόμενος από τους εργαζόμενους, που του έσφιξαν το χέρι και τον χειροκρότησαν με εμφανή συγκίνηση, κατά την αποχώρησή του από τον χώρο της δουλειάς τους.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Επισκεφθείτε το σύνδεσμο http://www.dimoprasion.gr/?p=97446 και δείτε τι έγραψε η εφημερίδα Δημοπρασιών ένα χρόνο πριν για τα ναυπηγεία Σύρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ