24.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΑπό εβδομάδα ο ανασχηματισμός: Ανοιγμα προς την κεντροαριστερά

Από εβδομάδα ο ανασχηματισμός: Ανοιγμα προς την κεντροαριστερά

 

Στην επόμενη ημέρα στρέφεται η προσοχή της κυβέρνησης, με τον Αλέξη Τσίπρα να ετοιμάζει έναν ευρύ ανασχηματισμό, εν όψει και των επόμενων βουλευτικών εκλογών. Ο Πάνος Σκουρλέτης, οι αμετακίνητοι και οι «πράσινοι».
Το μνημόνιο έφυγε, η Ελλάδα -τυπικά τουλάχιστον-βρίσκεται εκτός διεθνούς κηδεμονίας και πλέον, η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί την επόμενη ημέρα, η οποία ξεκινάει με τα σενάρια περί ανασχηματισμού.
Οι πληροφορίες των προηγούμενων ημερών, «έβλεπαν» τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα μέσα στα επόμενα 24ωρα, ωστόσο κυβερνητική πηγή απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δηλώνοντας χαρακτηριστικά, «δεν χαλάμε τις διακοπές του κόσμου». Oλα δείχνουν πλέον, ότι ο ανασχηματισμός, θα γίνει από την επόμενη εβδομάδα και έπειτα.
Οι αλλαγές που αναμένεται να επέλθουν, κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι πολλές, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας προσβλέπει σ’ έναν δομικό ανασχηματισμό, ο οποίος θα έχει άμεσα οφέλη στη δημόσια εικόνα της κυβέρνησης, δεδομένου ότι οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν το αργότερο σ’ έναν χρόνο.
«Μετά την έξοδο από το μνημόνιο έκλεισε ένας κύκλος. Θα υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις, βάσει των οποίων θα επιβραβευτούν οι “καλοί” υπουργοί και θα τιμωρηθούν οι “κακοί”» εξηγεί στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο Sputnik.
Η ονοματολογία, όπως συμβαίνει σε αντίστοιχες περιστάσεις, διατηρείται στα ύψη. Μέχρι στιγμής, επικρατεί σιγήν ιχθύος για τους υπουργούς που θα πάρουν την άγουσα προς τα… αποδυτήρια.
Η εξαίρεση του Σκουρλέτη
Εξαίρεση αποτελεί ο νυν υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος ακούγεται έντονα ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας κάποιο υψηλόβαθμο πόστο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Το κύκνειο άσμα για το κυβερνητικό του έργο φέρεται να συνέπεσε με την περίφημη συνέντευξη Τύπου για τις φονικές πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου στην ανατολική Αττική. Και αυτό μάλιστα, παρότι ο κ. Τσίπρας φαίνεται πως εκτιμά την αφοσίωσή του προς το στρατηγικό πλάνο του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι… αμετακίνητοι
Από το κάδρο των αλλαγών και των μετακινήσεων αναμένεται να μείνουν εκτός τόσο το οικονομικό επιτελείο, όσο και τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών.
Ο λόγος; Από αυτά εκπορεύονται τα βασικά «χαρτιά» της κυβέρνησης εν όψει των επόμενων εκλογών. Δηλαδή;
– Η έξοδος από το πρόγραμμα βοήθεια, η οποία θέτει ένα οριστικό τέλος στην οκταετή εποχή των μνημονίων και η οποία πιστώνεται στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους συνεργάτες του.
– Η επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία, για την οποία -όπως παραδέχονται στον ΣΥΡΙΖΑ- τόσο ο Πάνος Καμμένος όσο και ο Φώτης Κουβέλης κατέβαλλαν σημαντικές προσπάθειες.
– Η συμφωνία για το Σκοπιανό, η οποία μέχρι πρότινος αποτελούσε και τον βασικό πυλώνα του κεντρικού κυβερνητικού αφηγήματος. Αλλωστε, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, βρίσκεται εν μέσω διαβουλεύσεων με την κυβέρνηση της Αλβανίας για τον ακριβή καθορισμό της ΑΟΖ, εξέλιξη η οποία θα «ξεκλειδώσει» την αξιοποίηση και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του βόρειου Ιουνίου.
Τα νέα «πράσινα» πρόσωπα
Είναι δεδομένο ότι εν όψει των επόμενων βουλευτικών εκλογών, όποτε κ’ αν αυτές διεξαχθούν, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει ένα άνοιγμα προς την κεντροαριστερά, στοχεύοντας στο ακροατήριο του πάλαι ποτέ ισχυρού ΠΑΣΟΚ.
Στην υπάρχουσα σύνθεση της κυβέρνησης ήδη ενυπάρχουν αρκετά «πασοκογενή» στελέχη, όπως ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Χρήστος Σπίρτζης. Ωστόσο, δεν αποκλείεται το «πράσινο» παρεάκι να μεγαλώσει, εμπλουτισμένο με «φρέσκα» ονόματα.
Στον ΣΥΡΙΖΑ εξάλλου, στρέφουν το βλέμμα και στην επόμενη ημέρα, θεωρώντας ότι ένα πρόωρο «άνοιγμα» προς το κέντρο θα λειτουργήσει ως μοχλό για τη δημιουργία ενός ευρύτερου κεντροαριστερού μετεκλογικού μετώπου, ιδίως στην περίπτωση που το κυβερνών κόμμα καταφέρει να ανατρέψει την κατάσταση και αναδειχθεί νικητής των εκλογών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ