22.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΔέκατος τέταρτος μήνας συνεχούς αύξησης της παραγωγής

Δέκατος τέταρτος μήνας συνεχούς αύξησης της παραγωγής

 

Στις 53,5 μονάδες έκλεισε τον Ιούλιο ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’Index-PMI), τιμή αμετάβλητη από την αντίστοιχη του Ιουνίου, και υπογράμμισε έντονη μηνιαία βελτίωση των επιχειρησιακών συνθηκών. Σύμφωνα με την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI της IHS Markit, η υγεία του τομέα βελτιώνεται συνεχώς από τον Ιούνιο του 2017.
Οι Ελληνες κατασκευαστές κατέγραψαν αύξηση της παραγωγής κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, επεκτείνοντας με αυτόν τον τρόπο την τρέχουσα περίοδο συνεχούς ανάπτυξης σε 14 μήνες.
Σύμφωνα με την έρευνα, η παραγωγή ενισχύθηκε από την έντονη άφιξη των τουριστών. Η αυξημένη παραγωγή ήταν αποτέλεσμα μιας ακόμα αύξησης των νέων εργασιών – η δωδέκατη σε ισάριθμους μήνες. Κάθε ένας από τους τρεις επιμέρους τομείς που εξετάζονται κατέγραψε αύξηση των νέων παραγγελιών σε σύγκριση με τον Ιούνιο και κυρίως ο τομέας παραγωγής ενδιάμεσων αγαθών. Επιπροσθέτως, η ζήτηση των πελατών ήταν υψηλότερη τόσο στις αγορές του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού, όπως αποδείχθηκε από την έντονη, μολονότι ασθενέστερη, αύξηση των νέων παραγγελιών εξαγωγών.
Κατ’ αναλογία με την αυξημένη παραγωγή, οι παραγωγοί αγαθών στην Ελλάδα προσέλαβαν επιπλέον προσωπικό τον Ιούλιο, συνεχίζοντας την τάση που παρατηρείται από τον Μάιο του 2017. Επιπλέον, ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας επιταχύνθηκε από τον προηγούμενο μήνα και ήταν, σε γενικές γραμμές, σημαντικός. Η αύξηση της απασχόλησης συνέβαλε στην τέταρτη συνεχή υποχώρηση του όγκου αδιεκπεραίωτων εργασιών. Ο ρυθμός μείωσης των ανεκτέλεστων εργασιών ήταν ο εντονότερος που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα από την αρχή του έτους.
Παράλληλα με τη βελτίωση της παραγωγικής ικανότητας, οι κατασκευαστές αύξησαν την αγοραστική τους δραστηριότητα τον Ιούλιο. Ο ρυθμός αύξησης παρέμεινε σημαντικός, ωστόσο εξασθένησε από το υψηλό τεσσάρων μηνών του Ιουνίου. Παρ’ όλα αυτά, τα αποθέματα προμηθειών μειώθηκαν για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2017.
Ως προς τις τιμές, το μέσο κόστος εισροών εξακολούθησε να αυξάνεται με δριμύ ρυθμό στο ξεκίνημα του τρίτου τριμήνου, λόγω των συνεχών αναφορών για υψηλότερο κόστος πρώτων υλών.
Με σκοπό να αντισταθμίσουν τις υψηλότερες επιβαρύνσεις κόστους, ορισμένες εταιρείες ανταποκρίθηκαν αυξάνοντας τις τιμές χρέωσης.
Ο χρόνος παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκε και πάλι, με ταχύτερο ρυθμό από τον Ιούνιο.
Ορισμένες εταιρείες ανέφεραν ότι τα προβλήματα στις μετακινήσεις προκάλεσαν καθυστερήσεις στις παραδόσεις προμηθειών.
Οι Ελληνες κατασκευαστές παρέμειναν αρκετά αισιόδοξοι ως προς την αύξηση της παραγωγής μέσα στο επόμενο έτος. Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη μειώθηκε ελαφρώς σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, παρέμεινε ωστόσο σε υψηλά επίπεδα λόγω των προσδοκιών για καλύτερες χρηματοοικονομικές συνθήκες.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ