21.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΑΣΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕξοικονόμηση ενέργειας στα δημόσια κτίρια της Κρήτης

Εξοικονόμηση ενέργειας στα δημόσια κτίρια της Κρήτης

Ενα νέο ευρωπαϊκό έργο αρχίζει να υλοποιείται στην Κρήτη, στο πλαίσιο των προγραμμάτων INTERREG ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ.
Ο τίτλος του προγράμματος είναι «Στρατηγική Διασυνοριακή Συνεργασία & Κεφαλαιοποίηση Κοινής Προσέγγισης για την Εξοικονόμηση Ενέργειας στα Δημόσια Κτίρια» και το ακρωνύμιο STRATENERGY. Εκτός της Περιφέρειας Κρήτης και του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), συμμετέχουν οι Δήμοι Σάμου, Kω και Θήρας από την Ελλάδα και από την Κύπρο η Αναπτυξιακή Εταιρεία Λευκωσίας και το υπουργείο Ενέργειας.
Οι στόχοι του STRATENERGY είναι η υλοποίηση νέων ώριμων στρατηγικών έργων Αποδοτικής Χρήσης Ενέργειας σε δημόσια κτίρια, η οριστικοποίηση ενός κοινού πλαισίου στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδιασμού φορέων του δημοσίου τομέα για το 2030 -για την ενσωμάτωση της εξοικονόμησης ενέργειας στο κτιριακό απόθεμά τους- και η μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων μέσω πιλοτικής εφαρμογής με χρήση σύγχρονων εξειδικευμένων εφαρμογών πληροφορικής / μεθοδολογιών υποστήριξης αποφάσεων και διεύρυνσης του κοινού πλαισίου σε συνέπεια με τις συναφής πολιτικές.
Σύμφωνα με την ομάδα του έργου, με τους παραπάνω στόχους επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στα επιδεικτικά δημόσια κτίρια και διασφαλίζεται η προοπτική αξιοποίησης από κάθε φορέα της περιοχής του πλαισίου στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδιασμού εξοικονόμησης ενέργειας στα δημόσια κτίρια έως το 2030.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 3.812.406,07 ευρώ. Για την Κρήτη ο προϋπολογισμός είναι 488.920 ευρώ. Το έργο αφορά σε Παρόμοιες κλιματικές συνθήκες για τα κτίρια, παρόμοιες παραδοσιακές μορφές αρχιτεκτονικής, παλιά και ενεργοβόρα δημόσια κτίρια, καθυστερήσεις στη διαδικασία συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις των ευρωπαϊκών Οδηγιών, κοινή προτεραιότητα των Στρατηγικών Εξυπνης Εξειδίκευσης, καθώς και στην ελλιπή ενεργειακή διαχείριση κτιρίων και τους βραδείς ρυθμούς αναβαθμίσεων από τους δημόσιους φορείς, κυρίως λόγω έλλειψης σύγχρονων εργαλείων, ανεπαρκούς τεχνογνωσίας για τεχνολογίες και μεθόδους στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδιασμού εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια των δημοσίων φορέων.
Το STRATENERGY, χρηματοδοτείται κατά 85% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και κατά 15% από εθνικούς πόρους.
Εν τω μεταξύ, στο Ηράκλειο πραγματοποιήθηκε και η δεύτερη συνάντηση των εταίρων του ευρωπαϊκού προγράμματος «ΣΥΝΕΡΓΕΙΝ», που αφορά στη «Συνεργασία για την Εξοικονόμηση ενέργειας στα Δημόσια Κτίρια του Διασυνοριακού Τόξου Ελλάδας Κύπρου» και εντάσσεται στο πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου.
Σε αυτό το πλαίσιο, ξεκίνησαν οι διαδικασίες πραγματοποίησης των Πιλοτικών Εργων Εξοικονόμησης Ενέργειας σε Κτίρια των Δήμων Αγλαντζιάς, Λακατάμιας, Γερίου και στην Κοινότητα Πάνω Πολεμιδιών στην Κύπρο, καθώς και στον Δήμο Ρόδου και τον Δήμο Χερσονήσου στην Κρήτη.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ